AJÁNLÓ
 
15:48
2012. 01. 16.
Maki főzött egy fantasztikus ebédet, közben pedig beszélgettünk egy jót. Bár nem hisz a...
A bejegyzés folyatódik
 
15:48
2012. 01. 16.
Nem kell minden nap órákat tölteni a konyhában ahhoz, hogy egészséges, minőségi ételeket...
A bejegyzés folyatódik
 
15:48
2012. 01. 16.
Nem véletlenül indítottuk Húsmentes Hétfői recept- és vacsorasorozatunkat a 100fokon, illetve...
A bejegyzés folyatódik
 
15:48
2012. 01. 16.
Húsmentes Hétfői sorozatunk részeként ezúttal egy abszolut vega interjúval kedveskedünk...
A bejegyzés folyatódik
 
15:48
2012. 01. 16.
A minden hónapban megrendezésre kerülő Húsmentes Hétfői Vacsoraklub vendégei ezúttal (október...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Túlélőcsomag lakatlan szigetre

Idillikus a lenti kép, igaz? Csak mi és a természet. Biztos sokan vágnátok rá, hogy „De szeretnék most ott lenni!”. Közben bele sem gondolunk: ha egy ilyen helyen kell élnünk, távol a civilizációtól, magunknak kell megtermelni, elkészíteni a napi betevőt. Mi most az étkezés területére koncentrálunk és megkérdezünk néhány embert, hogy mi az az öt alapvető élelmiszer, amit magukkal vinnének egy lakatlan szigetre vagy egy a civilizációtól távol eső helyre a természet lágy ölén?


A ma emberének könnyű a dolga, amikor végigsétál a piacon vagy a szupermarketben és megveszi azt, amire szüksége van. Ha újra az alapoknál kell kezdenünk, már nehezebb a helyzet. Érdekes volt olvasni a megkérdezettek eltérő válaszait, ki hogyan gondolkodik, kinek mi a fontos.

Van jó néhány alapanyag, amit szinte mindenki magával vinne és van néhány, amit csak egy-egy ember. Mindenkinek tetszik a válasza, szóval ha egy véletlen folytán mindannyian ugyanazon a lakatlan szigeten kötnénk ki, szerintem nagy vacsora partikat tudnánk rendezni. Mielőtt elolvasnátok a válaszokat, gondoljátok végig ti is, mi az amit magatokkal vinnétek?

Nagy Zita (a cikk szerzője) - a Zizikalandjai blog szerzője

Számomra nem volt könnyű kiválasztani az öt élelmiszert. Pozitívan állok a dologhoz, szóval bízom abban, hogy könnyen fogom venni az akadályokat és gyorsan beletanulok a Robinson életbe. Ezért sót nem vinnék magammal, mert azt valahogyan (lepárlással) előállítanám a tengerből. Arra is számítok, hogy lesz édesvizű forrás a szigeten, így ivóvizem is lesz. Mire ezt a forrást megtalálom, eltelhet egy kis idő - főleg, ha nagy a sziget -, de addig talán megteszi a kókuszdióból nyert kókuszvíz. Vinnék magammal extra szűz olívaolajat és remélem, hogy a kókuszdióból egyszer kókuszzsírt is tudok majd előállítani, tehát lesz mivel sütni süteményeket.
A liszt is fontos (pakolnék fehér tönkölyt és teljeskiörlésű tönkölylisztet vegyesen), mert tudok belőle tésztát gyúrni, lepénykenyeret is sütni.
A csokoládé (70%-os) elmaradhatatlan, kell az endorfinok megmozgatásához, valamint sütemény készítéshez is felhasználhatom (remélem találok egy hűvös helyet a szigeten, ahol tárolhatom és nem fog megolvadni!).
A paradicsomot nagyon szeretem, ezért ez is kerülne a táskámba, a magját pedig a napon megszárítanám, elültetném és remélhetőleg meglenne az utánpótlás belőle.
Nehéz volt eldönteni, hogy mi legyen az ötödik... gondolkodtam fokhagymán, citromon és avokádón. Végül a fokhagymát választottam (jó antibiotikum és kiválóan ízesíthetők vele az ételek, néhány fejet pedig el fogok dugványozni!), mert bízom abban is, hogy citrom- és avokádófát találok a szigeten... meg egy kis idő elteltével zöldségeket és gyümölcsöket is.

Maki Stevenson - séf, főzőiskola tulajdonos (Makifood Főzőiskola), az Alapkonyha csapat mentora

Feltételezem, hogy friss, iható édes vizet fogok találni a szigeten, valamint ehető zöldségeket és gyümölcsöket is, amelyeket betakaríthatok. Ha ezek megvannak, a következőket vinném magammal: rizs, extra szűz olívaolaj, shoyu (japán szójaszósz), tengeri só és 70%-os kakaótartalmú csokoládé.

Sándor Szandra - divattervező (Nanushka)

Az én választásom olyan élelmiszerekre épül, amelyeket itthon is a leggyakrabban használok: , liszt, szójaszósz, olaj és fokhagyma.

Kucsera Éva - újságíró (Moksha), az Alapkonyha egyik szerzője

Első blikkre jó könnyű a kérdésed, másodikra viszont már közel sem annyira, de íme az én listám: az első gondolatom a víz volt, mert a tengervízzel nem sokra jutnék a túlélés ösvényén, akármi is van nálam. Végül maradt ez a listám elején, mert ennyi pesszimizmus mindenképpen kell. (Mi történik, ha egy hétig nem esik az eső a megérkezésem után...) Amúgy pedig rajongok a finom, lágy vizekért.
Sót nem vinnék, hanem inkább lepárolnám a tengervízből, ehhez eszközt a konyhában biztosan találnék.
Liszt, cukor, élesztő: kedvelem a kelt tésztákat, tésztákat, ráadásul a liszttel, cukorral sütni is lehet, abban pedig erősen reménykednék, hogy ha ember nincs is a szigeten, azért találnék néhány tojást, ehető növényt és gyümölcsöt. A tenger pedig adna nekem halat.
Igen, van optimista énem is, de az ehető és mérgező növények kézikönyvét mindenképpen vinném.
Vinnék még csokoládét, mert imádom. Nem tartozik a túléléshez feltétlenül nélkülözhetetlen dolgokhoz, de legalább, amíg élek, éljek jól.

Terei-Vígh Krisztina - közgazdász, az Alapkonyha és az Á la carte kulinária blog szerzője

- Enélkül nem élet az élet, szerintem... bár ez nem élelmiszer, vagyis az, vagy mégsem? Citrom - Lakatlan sziget körül van víz, abban sok hal, ahhoz pedig kell a citrom. Bár lehet, hogy terem a szigeten, de biztos, ami biztos.
Olaj
- Biztos vannak vadon termő saláták, arra is jó, de akár tüzet izzítani is (feltéve, ha van gyufám!).
Tészta - Sok, sok tészta!
Az ötödik pedig a hagyma.

Harcsa Veronika - énekes, dalszerző

Rizs, kukoricadara, szójatej, olívaolaj, fokhagyma. Ezekből mindig van otthon, és bármeddig tudnám őket enni. Sót nyernék a tengerből, gyümölcsöt, magvakat, kis szerencsével fűszereket is találnék a szigeten.

Bede Anna - az Alapkonyha és a Vegasztrománia blog szerzője

Az én listám: liszt, tojás, krumpli, fokhagyma, olívaolaj.
Terveim szerint sót nyernék a tengerből, ivóvizet pedig találnék valamilyen forrás formájában. Vegetáriánusként szeretem a zöldségek és gyümölcsök sokaságát, ám erre a kérdésre mégis csak úgy tudok válaszolni, ha a túlélésre gondolok. A túlélésen belül pedig a lehetőségekhez képest megvalósítható bőségre. ezért választottam a krumplit, a lisztet és a tojást, mert ezeket variálva sok ételt el tudnék készíteni. Az olívaolaj és a fokhagyma pedig azon túl, hogy odavagyok értük, egészségesek is. Ezek mellett remélem, hogy találnék zöldségeket és gyümölcsöket a szigeten, amivel kielégíthetem a változatosságra vágyó szervezetemet.

Kaldeneker György - szakács, és a Lekvárosház tulajdonosa

Mit is vinnék magammal?
Extra szűz olívaolaj -
Az olívaolajjal akár a tengerből kifogott halakat, rákokat és egyéb ehető tengeri finomságokat akár parázson, vagy sütőben el lehet készíteni. A szigeten található zöldségeket, gyümölcsöket is el lehet vele készíteni, mint például az éretlen papayát vagy a főzőbanánt köretként, vagy madarak, vagy teknősök tojásait.
Rizs -
Az egyik alapvető élelmiszerünk, segítségével laktató és tápláló ételeket lehet készíteni. Összepárolva a szigeten található zöldségekkel, tengeri finomságokkal.
Tészta -
Hasonlóan a rizshez változatosan elkészíthető a begyűjtött ehető élelmiszerekkel.
Bab -
Amit meg is tudok főzni, de ha sokáig kell élvezni a lakatlan sziget magányát, el is tudnám ültetni, hogy később akár zöldbabot is be tudjak iktatni a menümbe. 
Liszt -
Tudnék kenyeret, tésztákat, vagy akár rántott halat is készíteni segítségével.

Libor Mária - Limara Péksége blog szerzője

Alapvető élelmiszereket választottam.
- E nélkül egyszerűen nincs étel.
Liszt
- Ha van só, víz és liszt, akkor már megvan a lehetőség a kenyérsütéshez.
Vaj - Ha a lakatlan szigeten oly szerencsések vagyunk, hogy halat sikerül fognunk, akkor azt a vaj egyszerűen tökéletessé varázsolja, de ha csak a saját sütésű kenyerünket kenjük meg vele, máris a mennyországban érezhetjük magunkat.
Hagyma -
A legtöbb ételből nélkülözhetetlen. A vajon átsütött, saját kenyérrel tálalt halunkat is igen csak feldobná.
És végül azt hiszem tojás lenne az utolsó.
Liszt, tojás, vaj már lehetőséget adna némi desszerthez is, amit a szigeten termő gyümölcsökből lehetne készíteni.

Nemesvölgyi Attila - a Sarki Fűszeres üzletvezetője

Amiket magammal vinnék: olajat, zsíradékot; hagymát (vöröshagymát, fokhagymát); lisztet, gabonaipari terméket; paradicsomot; bort.
Ha feltételezzük, hogy a szigeten lakatlan mivolta ellenére állatok élnek, akkor húst nem szükséges magammal vinnem, hiszen az élelemszerzés céljából történő vadászat nem ütközik erkölcsi akadályokba nálam. A szigetet körülvevő tenger pedig folyamatosan ellát friss hallal és egyéb tengeri finomsággal!
Ugyanakkor tételezzük fel, hogy a szigetet körülvevő tengervíz só koncentrációja elég magas ahhoz, hogy lepárlással sót nyerjünk ki belőle, így az elengedhetetlen (és borzalmasan nehéz) sót sem kell magunkkal cipelni!
Biztos vagyok benne, hogy kitartó kutatással elegendő mennyiségű fűszernövényt is felkutathatunk a szigeten, tehát, amire szükségünk van, az az olaj, amiben süthetünk...
A hagymát és a paradicsomot három-négy napnál tovább biztosan nem tudnám nélkülözni és nem mellesleg, ha szerencsénk van, akkor a hagymából tudunk dugványozni, a paradicsom magjáról pedig talán palántákat  nevelhetünk.
A vetés, aratás, őrlés nem biztos, hogy megoldható, így jobbnak láttam a kenyér alapjául szolgáló lisztet magammal vinni...
Amennyiben elég időt töltünk a szigeten lehetőségünk nyílhat egy-két tejet adó jószág megszelídítésére, vagy madárfélék tojásainak megkaparintásával tésztát is készíthetünk (a tojás amúgy is gyorsan romlik!).
A bort talán nem kell magyarázni!

Dankó Judit - A Juci útja blog szerzője

Amiket magammal vinnék: zabpehely, mandula, csicseriborsó, aszalt gyümölcsök és olívaolaj. Zabpehellyel indul minden reggelem, így szinte nem is kérdés, hogy egy jókora csomag ott lapulna a hátizsákomban.
A mandula is biztosan jönne, nem csak rágcsának használnám, készítenék belőle finom mandulatejet. 
Hússal nem próbálkoznék, vinnék helyette csicseriborsót, ami  nem csak kiváló fehérje forrás, de sokféleképpen elkészíthető, talán még lisztet is csinálnék belőle.
Biztos, hogy az  aszalt gyümölcsök sem maradnának otthon.
Az olívaolajat pedig  nem csak a konyhában hasznosítanám!

Nagy Róbert - a Kísérleti konyha szerzője

Az öt alapvető élelmiszer, amit vinnék... Hüvelyes: például bab, mivel megköti a nitrogént a talajban és ezáltal javítja a talaj tápértékét az egyéb növényeim számára. Másrészt pedig frissen is fogyasztható, valamint szárítva jól tárolható és jó fehérjeforrás. Esetleg fermentálásával is kísérleteznék, hogy több ízt csempésszek bele és egyben könnyebben emészthetővé is váljon. Búza / árpa: egyrészt liszt készítésére, amit (lepény-)kenyérhez, tésztához ill. sűrítőként használhatnék. Másrészt némi szerencsével akár sört is főzhetek belőle, ha az árokparton találok vadon termő komlót, ill. whisky-kkel is kísérletezhetnék. Tök: jól tárolható zöldség, amelynek a virágja, termése és magjai is fogyaszthatók. Magjaiból olajat is ki tudok nyerni, amit szintén hasznosítanék. Szőlő: a szigeten rengeteg időm lesz, úgyhogy borkészítéssel is kísérleteznék. Magát a szőlőt nyersen is fogyaszthatom illetve ecetkészítésre is alkalmas. A magjaiból olajat sajtolhatok, valamint a borkészítés során törköly és konyak is készíthető. Remélem, lesz fa a szigeten, s akkor szépen hordóban is érlelhetem. Az ötödik alapanyagnál nem vagyok biztos, a fenti néggyel is elboldogulnék. Talán valamilyen hagymafélét vagy paradicsomot vinnék még az ízfokozó hatása miatt. Ezeken túl minden mást a szigeten kutatnék fel. Például sót a tengervízből tudnék kinyerni. Édesvízforrás remélem lesz a szigeten, ha nem, akkor marad az eső. Továbbá felkutatnám a helyben termő vad növényeket, zöld fűszereket, helyi élőlényeket. Kis szerencsével akár mézet vagy más édes nedvet is találhatok.

Giulia Scarpaleggia - a Juls' Kitchen blog szerzője

Extra szűz olívaolaj: nekem toszkán nőnek az extra szűz olívaolaj az elsődleges barátom a konyhában, így nem hiányozhat a csomagomból. Liszt: kenyérsütéshez szükséges valamint tészta készítéshez. Tojás: friss tészta gyúrása, főzése a mindennapjaimhoz tartozik, ezért ezt sem hagynám otthon. A tésztához szükség lenne a lisztre is. Étcsokoládé: legyen mivel kényeztetnem magam. Joghurt: egyszerűen imádom és nehéz lenne meglenni nélküle, ezért ezt is bepakolnám.

Török-Bognár Renáta - Az élet napos oldalda blog szerzője

Kihívás volt összeszedni ezt az öt dolgot. és bors - ez a két alapfűszer szükséges számomra szinte mindenhez. Olívaolaj - hiszen ha egy szigeten vagyunk, akkor víz vesz körül és a vízben talán halak is vannak és ebben meg tudom sütni. Már ha vaslapot is adnak a szigethez... Tészta - hiszen gyakorlatilag bármilyen ehető növénnyel, vagy hallal/hússal párosítható. Persze ezen esetben meg igencsak elkélne egy fazék. Csokoládé - ha minden remény elveszett, segítsen valami az endorfin termelésében. Rizs - tápláló és ha szerencsém lenne a szigeten, azaz akadna vadon némi zöldség és gyümölcs, akkor elkészíthetném édesen, vagy sósan is.

Harkányi Árpád - a 360 fok bringa blog szerzője

Ezek az én alapvető élelmiszereim: liszt, , édesvíz (ha nincs forrás a szigeten - ha van, akkor víz helyett legyen rizs), krumpli, és szégyen tudom, de cukrot is vinnék. Ezekből elég sok mindent össze lehet dobni, és a szigeten talált zöldségekkel, gyümölcsökkel pedig finommá és sokszínűvé is lehetne tenni az ételeket. Milyen mennyiségben vihetném őket a szigetre? ...és mikor indulhatunk?


Aszódi Éva
- az Ahol a malac nem túr blog szerzője

Én alapdolgokra koncentráltam és a kedvenceimet vinném magammal, még pedig sajtot, tésztát, hagymát, paradicsompürét és olívaolajat. Ebből akár egy paradicsomos tészta is összedobható.

Wagner Bea - bonbon készítő, a Keserédes alapítója

Rizs - Mindenféle hússal, zöldséggel, fűszerrel variálható, ami csak a szigeten terem.
Krumpli
- Ha krumpli van, már nem halunk éhen, csak tüzet kell csiholni azon a szigeten, és beledobálni a krumplikat.
Extra szűz olívaolaj
- Valami salátaféle biztos terem azon a szigeten, akkor pedig kell a finom, tiszta olíva.
- Két hónapig nem ehettem sót - tudom értékelni belőle azt az egy csipetnyit, ami megfűszerezi az életet.
Csokoládé
- Nélküle nem élet az élet. Remélem, más nem jön, és akkor nem kell adnom belőle senkinek.


És ti mit vinnétek magatokkal?
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk. 

A cikket Nagy Zita, a Zizi kalandjai blog szerkesztője írta.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog