A
Makifood Főzőiskola új tanára, Sárdi Dani, az iskola tavaszi-nyári félévében sok új, izgalmas órát tart majd: a hétköznapi vacsorák újragondolásától kezdve, a befőzés, lekvár készítés rejtelmeibe is be fogja avatni diákjait. Vele készített interjúnkban eddigi tapasztalatairól, a főzés szeretetéről, és új óráiról is mesél.
Bemutatnád magad röviden, hogy mivel foglalkozol, mit csinálsz, mit kell tudnunk rólad?
Hogyan kerültél kapcsolatba a főzéssel, mi volt az első élményed?
Egyszercsak észrevettem, hogy mindig a konyhában találom magamat. Talán az volt az első élményem, hogy vendégek voltak nálunk, lehettem 8 éves és kávét szolgáltam fel nekik, nagyon "alaposan". És nagyon élvezték. Meg én is.
Mikor döntöttél úgy, hogy szakács leszel?
Valójában (végzettségemet tekintve) nem vagyok szakács... Úgy hívom magam, hogy profi hobbi szakács vagyok.
Ki és mi inspirál egy új étel megalkotásánál?
Fontos, hogy kinek főzök, de még fontosabb az alapanyag. Mindig látnom kell miből fogok főzni, lehetnek terveim, de a végső inspirációt az alapanyagok adják meg.
Mi az "étel filozófiád", ha van ilyen?
Nem csípem az ipari dolgokat, szeretem tudni ki szüretelte a paradicsomot, amit be fogok főzni, szeretem tudni, hogy hívták a disznót, aminek a sonkáját eszem. Helyi, szezonális, emberközeli, talán ez a filozófiám.
Gyerekként mi volt a kedvenc ételed? És most?
Mindig szerettem szinte minden ételt. Gyerekkoromban mindig arra vágytam, hogy egy egész grillcsirkét megehessek egyedül. Aztán ez szerencsére soha nem valósult meg. Nagyon szeretem a céklát, a spenótot, a sóskát, kedvencem a bárányborda, és a jófajta halak.
Mi az az öt dolog, ami mindig megtalálható a kamrádban? Paradicsomlé, lekvár (saját befőzés), liszt, olaj, só, ezekből sokféle jó kaját tudnék csinálni.
Gyors vacsora ötlet? Nálunk otthon nagy kedvenc a falafel salátával, pitában humusszal. Igaz rá kell készülni, de fél óra alatt befejezhető, ha előtte jól felkészültünk.
Mire számíthatnak a hallgatók, cheftanoncok; mit fognak tanulni tőled az óráidon?