AJÁNLÓ
 
11:28
2016. 02. 19.
A boeuf bourguignon, vagyis a burgundiai marharagu egy híres egytálétel, amely elkészítéséhez...
A bejegyzés folyatódik
 
11:28
2016. 02. 19.
Rengeteg olyan vendéglátóhely nyílik, ami az "öko", "zöld", "organikus" stb. jelzőket viseli...
A bejegyzés folyatódik
 
11:28
2016. 02. 19.
Malac és lencse: a szilveszteri vacsora főszereplői, amelyke biztosítják a szerencsét a következő...
A bejegyzés folyatódik
 
11:28
2016. 02. 19.
Egy igazi téli fogás következik, ami újévi szerencsét hozó ételnek is beillik. És ami...
A bejegyzés folyatódik
 
11:28
2016. 02. 19.
Egy nagyon egyszerű halétel receptje következik, amit kezdők is nyugodtan elkészíthetnek. A...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A bisztróknak Franciaországban régóta komoly hagyományuk van. Az utóbbi években itthon is sorra nyílnak francia bisztrók, de mi jellemzi valójában ezeket a helyeket? Miben nyújtanak többet, mint egy pékség, és miben kevesebbet, mint egy étterem?

„Franciaországban a bisztró elnevezés korábban egy olyan helyet jelentett, ahol italok mellett főként különféle szendvicseket és kisebb falatkákat lehetett kapni” – meséli Nicolas Mathiez, a L’Hexagone Francia Bisztró séfje, a Makifood Főzőiskola állandó tanára.

„A bisztrók kockás terítős, egyszerű jellege megmaradt, a kínálatuk azonban mára kibővült. Mindenhol kaphatunk napi menüt, amik általában a francia házi kosztra emlékeztetnek.” A specialitások Nicolas szerint régiókként változnak, persze, a franciáknak is vannak saját, nemzeti ételeik. „Ilyen a Boeuf Bourguignon, ami egy marhapörkölt” – folytatja. „Mivel én a Francia-Alpokból származom, hozzám különösen közel állnak a savoyai, hegyi ételek. Aki járt már valamelyik francia síközpontban, bizonyára hallott már a Tartiflette-ről. Ez a reblochon sajtból készült egyszerűen elkészíthető étel, ami a 80-as évek elején terjedt el Franciaoszágban.

francia bisztró Nicolas Mathiez bisztró bisztrókonyha

forrás: Flickr.com - Luc Mersells

 

De tipikus savoyai étel a Diot au vin polentával is, amihez kolbász kell. Ezen a területen még ma is hagyomány, hogy az emberek télen kolbászt töltenek, és ezt használják fel ehhez az ételhez, amihez aztán nagyon jól passzol a bor.”

Nicolas szerint a francia bisztrók valamennyi fogását az egyszerűség jellemzi, ám a végeredmény mégis különbözik kicsit a megszokottól.

Ami a bisztrók vendégkörét illeti, az üzletemberektől az egyszerű munkásig, a diákoktól a pályakezdőkig mindenkivel összefuthatunk. A hangulat is családias. „Előfordul, hogy a főnök főz, ő az, aki felszolgál, természetesen közben beszélget a vendéggel, akár egy pohár bor mellett, mindezt a legnagyobb természetességgel."

Francia bisztrók Budapesten

„Egy tipikus francia bisztró itthon minden részletében a francia világot és annak stílusjegyeit idézi. Az étlapon ugyan kevesebb étel szerepel, mint egy francia vagy magyar étteremben, de az ételek minősége felső kategóriás, és ez igaz a friss alapanyagokra éppúgy, mint az ételek elkészítésére” – mondja Teodorovics György, az Amber’s Francia Bisztró üzletvezetője.

„Természetesen a pékárun keresztül az ízekig minden „franciás”, minden eredeti francia receptúrák alapján készül. Azok számára, akik egy gyors, snack jellegű ebédre vágynak, alapkövetelmény a töltött baguette-k, ciabatta-k, vagy croissant-ok széles választéka. Utóbbit a franciák régebben különböző krémekkel töltöttek meg, ma már ők is nyitottabbak a sonkákra, sajtokra, persze, mielőtt bármit beletesznek, megsütik, különben a tészta összeesne.

Az Amber’s-ben nagyon népszerű például a szárított paradicsomos, pesztós focas is, amit mozarellával megszórva sütünk meg. A bisztrók berendezésükben is magukon hordozzák a francia stílusjegyeket, egy belvárosi környezetben persze nagyobb a hangsúly az elegancián. Fontos, hogy családias hangulatot árasztanak, általában sokkal vendég-közelibb minden.”

francia bisztró Nicolas Mathiez bisztró bisztrókonyha

Teodorovics György szerint Franciaországban ráérősebben indul egy hétköznapi reggel, az emberek gyakran beugranak egy-egy péksüteményre, kávéra munka előtt. „Ezt nekünk is sikerült bevezetnünk, ezért nálunk már 8-kor sorban állás van. A második legforgalmasabb napszak az ebédidő. A legtöbben egy-egy levest kérnek, utána egy szendvicset, vagy salátát.”

A táblákra gyönyörű kézírással kiírt étlap az Amber’s vezetője szerint egyáltalán nem csak a francia bisztrókra jellemző. „Spanyolországtól, Olaszországig a legtöbb mediterrán országban átálltak a bisztrókban erre, valószínűleg részben a praktikum hozta be az új trendet, hiszen így könnyű módosítani a menün. Egy szűkebb ételválasztékkal operáló hely séfje könnyebben támaszkodik a szezonális, friss alapanyagokra, hisz nem kell ezekből nagy mennyiséget beszereznie. Így viszont a kínálat hetente módosulhat, amit könnyebb jelezni a táblákon.”

Kisebb adagok, kíváncsibb vendégek?

„Emlékszem, mennyire csodálkoztam, amikor Párizsban a bisztrók előtti utcaszakaszon megláttam a székek elrendezését” – meséli Barbara, aki korábban évekig Franciaországban dolgozott. „A székek háttal álltak a bisztró falának, arccal az utcafront felé néztek, az emberek pedig egymás mellett ültek, és bámulták a tömeget. Néha még két sorban is láttam székeket, olyan volt, mintha moziban ülne a vendégsereg. Bent a kis asztalok egyik oldalán kanapék vagy hosszú padok sorakoztak, a másik oldalon pedig székek, amiket aztán persze ide-oda lehetett mozgatni. Ellentétben a közhiedelemmel a helyek jelentős részét egyáltalán nem az elegancia jellemezte, inkább hétköznapi tárgyak és a valóban a családiasság.”

francia bisztró Nicolas Mathiez bisztró bisztrókonyha

Barbara szerint egy igazi francia bisztróban a hús-krumpli vagy rizs kombináció teljesen kizárt. „A legtöbben borjút, vagy marhahúst esznek valamilyen zöldséggel, vagy salátával, de népszerűek a halételek is, simán elképzelhető például egy sült lazac-spenótlevél kombináció. A franciák mindenből kis adagot fogyasztanak, így egy saláta simán lehet a főétel. A desszertekből sem esznek sokat. Az ebédhez vizet, vagy bort isznak, ez utóbbi nagyon jellemző. Az édes gyümölcsleveket nem szeretik, talán egy kivétel van, a narancslé.”

„A turisták gyakran mondják, hogy a pincérek bunkók, mert mindenkit kijavítanak, aki nem francia, de szerintem ez nem igaz. Az, hogy visszamondják a rendelést, nem azért van, mert így akarják jelezni, hogy az illető nem beszéli jól a nyelvüket, egyszerűen csak megismétlik az ételeket, közben persze ők maguk jól mondják a szavakat.” Barbara szerint a hazai francia bisztrók tökéletesen visszaadják a párizsi életérzést, az egyetlen különbség, hogy elegánsabbak, de ez talán megbocsájtható…

(Ha érdekel, milyen az eredeti francia marhapörkölt, illetve a franciák kolbászból készült nemzeti étele, gyere el a Makifood Főzőiskola következő tanfolyamára, február 26-án. Részletekről itt olvashatsz bővebben.) 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog