Malac és lencse: a szilveszteri vacsora főszereplői, amelyke biztosítják a szerencsét a következő évre. Nem kell azonban mindig a megszokott módon elkészítenünk ezeket, a malacsültnek például nagyon jót tesz egy kis szójaszósz, a lencseleves pedig gyógyító korhelylevessé alakulhat, ha káposztát is adunk hozzá. Két recepttel búcsúztatjuk a 2016-ot!
Vörös lencsés savanyú káposzta leves (Zizi kalandjai)
Hozzávalók 3-4 főre:
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 3-4 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 közepes répa (karikákra)
- 1 fehérrépa (vékony karikákra)
- 200 g vöröslencse
- 200 g savanyú káposzta
- kb. 1,5 liter víz
- 2 babérlevél, borsikafű, esetleg füstölt paprika
- só
- napraforgó olaj
- tejföl/szójajoghurt a tálaláshoz
Elkészítése:
A savanyú káposztát kicsit aprítsuk fel.
Egy lábasban hevítsünk fel egy kevés (3-4 evőkanál) hidegen sajtolt napraforgó olajat. Néhány perc alatt dinszteljük meg rajta a vöröshagymát, majd a fokhagymát. Ezután adjuk hozzá a répát, fehérrépát, a vörös lencsét és öntsük fel a vízzel.
Adjuk hozzá a babérlevelet, esetleg borsikafüvet és a savanyú káposztát, ízesítsük sóval, tegyünk rá fedőt és főzzük meg kb. 20 perc alatt.
Tálaljuk tejföllel vagy joghurttal, sötét rozskenyérrel. (Vegán opció: zabtejszín, szójajoghurt)
Sertéssült almával
Hozzávalók:
400 g sertés farhát, vékonyra szeletelve
marináld 30 percig a következő pácban:
1 evőkanál vodka
1 evőkanál shoyu
egy kevés feketebors
egy kevés ötfűszerkeverék
1 evőkanál keményitő
1 nagy savanykás alma, 5 mm vastagságúra szeletelve
só és bors
olaj a sütéshez
Elkészítése:
Forgasd meg a hússzeleteket a keményitőben és süsd meg közepesen forró olajban őket. Süsd meg az almaszeleteket magas hőmérsékleten 2 evőkanál olajban. Keverd össze az almát a hússal, sózd és borsozd.
/
A lencse amellett, hogy a néphagyomány szerint bőséget, gazdagságot garantál az elkövetkezendő esztendőre, igen gazdag tápanyagokban. A hüvelyesek közül is kiemelkedik magas, 25-28 %-os fehérjetartalmával, melynek aminosav összetétele is kedvezőbb számunkra és emésztése is kevésbé megterhelő, mint például a babaé vagy borsóé - tahát ne csak szilveszterkor keressük elő a kamrából!
Bár igen magas a szénhidrát tartalma, ennek túlnyomó többsége keményítő, glikémiás indexe alacsony, azaz a szénhidrát optimálisan, lassan szívódik fel csak belőle a fogyasztása után. A fehérjén és szénhidráton kívül a lencse tartalmaz még természetesen rostokat. A vitamint, B1 és B2 vitamint, folsavat, az ásványi anyagok közül pedig káliumban, vasban és cinkben gazdag.
forrás: Flickr.com (taz)
Sok pezsgőnek kinéző ital sorakozik a polcokon, amelyekről csak a felbontás után derül ki, hogy tulajdonképpen habzóborok, és csípős buborékok helyett csak egy kis gyenge habzásra képesek. Egy kis gyorstalpaló következik, hogy ne érjen csalódás az újévi koccintásnál.
Champagne? Pezsgő?
A pezsgő olyan szénsavat tartalmazó bor, amelyben a szén-dioxid alkoholos erjesztés során képződik, és mindez zárt palackban vagy zárt tartályban történik. A palackos erjesztés azt jelenti, hogy a pezsgőhöz használt alapborokat az élesztővel és a cukorral együtt palackba töltik, és megerjesztik még egyszer.
forrás: Flickr.com (dpotera)
Partira, másnapra, másnaposságra, vagy csak úgy. Ezekkel a receptekkel feldobhatod a házibulit, vagy könnyebbé teheted az év első napját!
Lencsés hajdinasaláta (Flatcat receptje)
A lencse még a hüvelyesek közül is kiemelkedik magas, 25-28 %-os fehérjetartalmával. Bár igen magas a szénhidrát tartalma (50-60 %), melynek túlnyomó többsége keményítő, glikémiás indexe alacsony, azaz a szénhidrát optimálisan, lassan szívódik fel a fogyasztása után. Tartalmaz még rostokat, A vitamint, B1 és B2 vitamint, folsavat, az ásványi anyagok közül pedig káliumban, vasban és cinkben gazdag.
A karácsony utáni időszak már nem a nagy közös vacsorák ideje, ilyenkor jönnek-mennek a rokonok, a barátok. A komoly fogások helyett érdemes többféle vendégváró falattal készülni. Ez a lazacpogácsa főfogásnak és az italokat kísérő ételnek is beválik, szilveszteri buliba is ajánljuk.
A hal gribiche-szósszal, a francia konyha egyik híres mártásával az igazi. A tojás, mustár, kapribogyó, majonéz, kovászos uborka és tárkony felhasználásával készülő hideg szószba most lime is került. Egy kis mediterrán hangulatot csempészhetünk vele a télbe.
Lazac "pogácsa" lime gribiche-mártással
(forrás: Flickr.com-High Over Happy)