Mindenhol azt halljuk, hogy az olívaolaj egészséges, és ha jót akarunk magunknak és a családnak, akkor extra szűz terméket használjunk. Arról viszont alig esik szó, hogy nem mindegy, hol és milyen körülmények között készül az a bizonyos olívaolaj. Egy igazi "olajdílert" kérdeztünk meg a témáról.
"Az olajfa hazája feltehetően Kis-Ázsia. Az olívabogyóból sajtolt olajat szépítőszerként és gyógyszerként is ismerték, és világításra is használták. Sajtolásával az 1900-es évekig szinte csak a kis családi manufaktúrák foglalkoztak, a kereslet megnövekedése hívta életre a nagy ipari előállítást, ahol a mennyiség a minőség rovására ment.
Forrás: Flickr.com - Keelan Jones
A paradicsom a nyár esszenciája. Ilyenkor nyár végén, ősz elején pedig eljön az ideje, hogy ezeket az esszenciákat valahogyan megőrizzük télre is. Befőzős cikksorozatunkban már sok hasznos és finom tippet kaptatok tőlünk. Most a tartósításnak egy különleges és esszenciális formájához, az aszaláshoz kaptok szerzőnktől, Bede Annától (vegasztrománia) tippeket és egy napfényízű receptet.
Bor, jó minőségű, vékonyra szelt sonka és chorrizo, olívabogyó, tenger gyümölcseivel megpakolt paella. Igazi, nyárias ízvilágú konyha a spanyol. Előző cikkünkben bemutattuk a tapas bárok kínálatát, otthon elkészíthető, könnyű, izgalmas recepteket is kaptatok szerzőink konyhájából. Most tovább tágítjuk a képet, és a spanyol gasztronómia alapjait, alapanyagait ismerhetitek meg nemzeti konyha sorozatunk következő részében.