Bár úgy tűnik, egy kicsit korábban köszönt be az idén a kora ősz, a nyár végi esték még mindig tökéletesek a grillpartikhoz. Folytatjuk grillezős sorozatunkat, és ezúttal a japán grillkonyhákba teszünk egy kis virtuális kiruccanást. Aki szeretne egy kicsit változtatni a megszokott ízeken, mindenképp próbálja ki a csirkenyárs japán verzióját, a jakitorit!
kép: flickr.com - calltheambulance
Jakitorinak nevezik a nyárson grillezett ételeket, azokat is, amelyek nem baromfiból készültek. Hagyományosan a közösségi helynek is beillő jakitori éttermekben (jakitori-ja) szolgálják fel őket.
Van még néhány hét a nyárból a grillezéshez, nem beszélve a szeptemberről, ami szintén tartogathat jó néhány napos hétvégét. A grillen sütött finomságok, bográcsban főtt ételek mellé gyakran fogyasztanánk bort, de pontosan melyiket is válasszuk az egyes húsokhoz, a zöldségekhez, desszertekhez?
Veres Zsuzsa borászt, a balatonfelvidéki Tagyon-birtok háziasszonyát kérdeztük az alapelvekről, illetve a saját és a vendégei kedvenc borairól az egyes ételek mellé.
„Tévhit, hogy csak a legkönnyebb fehér borok passzolnak a szárnyas húsok mellé - mondja. - A belőlük készült grillezett ételek füstös jelleg miatt ugyanis egy hordós érlelésű Chardonnay vagy akár egy eredeti francia Pinot Noir sokkal jobb döntést jelent. Utóbbiból azért a francia a jó választás, mert a hazaiak nagyon gyümölcsösek.”
Veres Zsuzsa szerint a tarja legjobb kísérője a kékszőlőből készült Siller, ami tökéletes a fűszeres zöldségek, illetve a lecsó mellé is. Ez ugyanis hasonló vörösborhoz, ugyanakkor sokkal lágyabb az íze.
Amennyiben hamburgert sütünk, inkább fröccsözzünk, ajánlja a birtok háziasszonya, a masszív zsömlék mellé egy könnyű, friss, reduktív bor passzol, például egy Nivegy-völgyi Rizling Silvani.
„A többi hússal kapcsolatban érvényesül az alapelv, mely szerint minél vörösebb egy hús, annál testesebb bort kíván. Marhapörkölt mellé például bikavért fogyasszunk, ami természetesen magába a pörköltbe is kiváló.”
És mi a helyzet a desszertekkel? Amikor gyümölcs a lezárás, például a grillezett őszibarack? „Ehhez a gyümölcshöz a könnyű és friss Rizling Silvani is remekül passzol, nemcsak a híres Irsai Olivér” – mondja Zsuzsa.
A grillezés a világ egyik legklasszabb nyári programja, főként, ha az ember veszi a bátorságot, és szakít az előre legyártott, hagyományos fűszersókkal. Maki Séf alábbi receptje azoknak szól, akik unják már a régi ízeket, szeretik a fehérbort, és szívesen bíbelődnek legalább néhány percet a páccal sütés előtt.
Hozzávalók:
- 4 csirkemellfilé félbe vágva
- 4 evőkanál olíva olaj
- 2 fej fokhagyma pürésítve
- 1 friss kakukkfűág
- 1 citrom leve
- 3 evőkanál száraz fehérbor
- só és bors
Elkészítés:
Keverd össze az olajat, a fokhagymát, a kakukkfüvet, a citromlevet és a bort egy lapos tepsiben. Tegyél minden csirkemellszeletet 2 fólia közé. Egy klopfolóval klopfold a hússzeleteket nagyon vékonyra. Helyezd a szeleteket a tepsibe és vond be a őket a szósszal. Halmozd a szeleteket egymás tetejére, csomagold őket fóliába, és tedd a hűtőbe legalább fél órára. Ezután süsd meg a hússzeleteket forró grillen nagyjából egy perc alatt, míg mindkét oldaluk átsül. Tálald a következő salátával.
Rukkola saláta kapribogyóval
Hozzávalók:
- 1 csésze friss rukkola
- 1/2 fej vöröshagyma, vékonyra szeletelve
- 1 evőkanál kapribogyó, feldarabolva
- 1 evőkanál puha mazsola, feldarabolva
- egy kisebb citrom felének a leve
- olívaolaj
- só és bors
Elkészítés:
Öntsd a citromlevet és a sót a hagymára, majd keverd össze őket. Hagyd állni nagyjából 10 percig. Keverd a hagymához a többi hozzávalót, hogy dresszinget kapj, majd mixeld össze az egészet a rukkolával.
Dübörög a grillszezon. A legtöbben a húsokat sütnek, na jó, esetleg némi zöldséget. Pedig a gyümölcsökkel is érdemes kísérletezni! Maki Chef szerint Az őszibarackból például különleges desszert lehet a grillen, ráadásul néhány perc alatt elkészíthető.
Grillezett őszibarack mascarponeval és dióval
Hozzávalók:
- 4 nagyobb, nem túl puha őszibarack, meghámozva, félbevágva (a héja maradhat is)
- 4 ek. mascarpone
- 4 kk. méz
- egy kis marék pirított dió, apróra vágva
(Forrás: Flickr)
Elkészítés:
Először a diót pirítjuk meg a konyhai tűzhelyen. Ehhez apróra vágjuk a diót, beletesszük egy serpenyőbe, és közepes lángon, gyakori kevergetés mellett pár perc alatt illatosra pirítjuk.
A barackokat mindkét oldalukon megsütjük a grillrácson. Vigyázzunk, mert hamar elkészül ez is!
A sült barackok belsejébe egy-egy kanál mascarponet teszünk. A tetejükre csurgatunk egy kis mézet, a legvégén pedig rászórjuk a pirított diónkat. Vanília fagyi mellé tálalva, de akár önmagában is nagyon különleges nyári desszert lesz belőle.
"A mángold az egyik legértékesebb zöldség, amit főleg nyersen kellene fogyasztani, mert úgy hasznosulna legjobban, de megfőzve is kiváló" - írja Vivienne Agrillo, gasztrobloggerünk. "K,A,C,E,B1,B2,B3,B5,B6 vitamint, magnéziumot,mangánt,káliumot,
Mángoldos sütőtök-krémleves csicseriborsóval
Hozzávalók:
- 1 kisebb sütőtök
- egy csokor színes mángold
- fél póréhagyma
- 1/4 kg csicseriborsó
- kókuszolaj
- 2 ek. szezámmag
- 1 csokor petrezselyem
- szezámmagolaj
- só
Elkészítés:
A csicseriborsót egy éjszakára beáztatom. Másnap leszűröm, átmosom és vízben megfőzöm körülbelül 1 óra alatt. (Érdemes főzéskor hozzáadni kombu alga darabokat, hogy növeljük az asványi anyag tartalmat.)
Közben a megmosott mángoldot forrásban lévő vízbe dobom, pár perc után leszűröm, de a vízet félreteszem.
Egy evőkanál kókuszolajon megpirítom a felaprított pórét, majd hozzáteszem a felkockázott sütötököt és a felvágott főtt mángoldot.
Pirítok rajta egyet, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. (Én ehhez a mángold fözővizét használom.)
Körülbelül 30 percig fözöm, majd botmixerrel ledarálom.
Egy darálógépbe teszem a szezámmagot, a sót, a petrezselymet, és ledarálom. (Én erre a célra elektromos kávédarálót használok.) Ebből egy zöld gomasio (szezámsó) lesz, amivel később bármilyen ételt lehet ízesiteni.
Egy serpenyőben, kókuszolajon megpirítom a főtt csicseriborsót, majd megforgatom a szezámsóban.
Egy mély tányérba szedem a krémlevest, a közepére kanalazom a csicseriborsót, bőven meglocsolom szezámolajjal. Nagyon laktató.