Még javában nyár van, de hamarosan jól fog esni egy olyan desszert, amiben "fűtőanyag" is van.
Fügetorta
fotó: flickr.com - Akiko Russell
Hozzávalók a tésztához:
2 csésze bio finomliszt
1/2 csésze cukor vagy sucanat
1/2 kiskanál só
3/4 csésze hideg vaj, kis kockákra vágva
2 tojás, a sárgájuk különvéve
1 evőkanál hideg víz
Elkészítése:
Keverd össze a lisztet, sót, cukrot és vajat robotgépben (pulzálva, míg durva tésztát kapsz, nagyjából 1 centis vajdarabokkal benne. Add hozzá a tojássárgát és vizet és óvatosan keverd tovább, míg nagyobb halmokba áll össze a tészta.
Tedd a tésztát enyhén lisztezett felületre, és oszd két részre. Gyúrd át a tésztát néhányszor, míg a vaj jól elkeveredik benne. Laptísd ki és csomagold fóliába legalább egy órára.
Hozzávalók a töltelékhez:
350 g puha szárított füge, durvára vágva
1 és 1/4 csésze víz
1 csésze narancslé
1 fahéjrúd
1/2 csésze sötét barnacukor
1/2 csésze vaj, felolvasztva, majd lehűtve
3 tojás felverve
1 narancs héja
1 és 1/2 csésze pirított dió, durvára vágva
Elkészítése:
Főzd a fügét vízben és a narancslében a fahéjrúddal és cukorral lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, míg nagyjából 2 csészényi mennyiség lesz belőle. Halászd ki belőle a fahéjrudat. Robotgépben (pulzálva) keverd össze, míg finoman darabos, de nem telejsen sima keverék lesz. Tedd tálba és hűtsd ki. Keverd hozzá a tojást, a vajat, a narancshéjat és a diót.
Összeállítás:
Vajazz ki egy tortaformát. Nyújtsd ki a tésztát 2 sütőpapír között, míg elég nagy lesz ahhoz, hogy befedje a tortaformát. Nyomkodd le a kezeddel és vágd le a felesleget. Nyújtsd ki a másik adag tésztát ugyanígy, és vágd 2 cm-es csíkokra.
Halmozd a tölteléket a formába és simítsd el, majd rácsszerűen borítsd be a tésztacsíkokkal. Egyengesd el a széleket késsel. Süsd 175 fokos sütőben nagyjából 30 percig. Hűtsd ki, majd vedd ki a formából. Tálald török süzme joghurttal, ízlés szerint.
Az Olaszországból származó biscotti sokak kedvence, nem véletlenül. A kekszekhez közel álló, házi teasütemény remek párosítás az édes borokkal, nemcsak a kávéhoz, teához passzol, ahogy mi gondolnánk. Egyszerű elkészíteni, még könnyebb variálni az ízeket benne, ráadásul sokáig eltartható. Ötletek kezdőknek.
(Forrás: Flickr.com)
Fügés biscotti
Hozzávalók:
- 2,5 csésze bio finomliszt
- 1 csésze rapadura (finomítatlan nádcukor)
- fél csésze (sótlan) teavaj
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 csésze aszalt füge, durvára vágva
- 3 nagyobb házi tojás
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Keverd össze a tojást, a rapadurát és a citromhéjat. Add hozzá a lisztet, és kezdd el gyúrni a tésztát. Ezután add hozzá a vajat is, és így gyúrd tovább. Keverd a fügét is a tésztához. Formálj nagyobb hasábokat belőle és tedd a sütőbe 5-10 percig. Hagyd kihűlni, majd szeleteld fel a tésztát ujjnyi vastag csíkokra, és tedd vissza még 5 percre a sütőbe.
Változatok: füge helyett használhatsz durvára vágott mandulát, vagy aszalt vörösáfonyát, vagy akár a kettőt együtt is.
Legutóbbi cikkeinkben két kedvenc őszi szezonális alapanyagunkról, a dióról és fügéről írtunk részletesen. Számtalan különleges, édes és sós diós receptet kaptatok szerzőink konyhájából, most pedig következzen egy - a két őszi kedvencünket ötvöző - diós-fügés torta. Szeles őszi (és téli) napokra egy csésze forró tea mellé...
Szerencsére, már egy jó ideje friss füge is kapható hazánkban a nyári időszakban, míg télen be kell érnünk annak szárított változatával. De ismerjük-e ezt a gyümölcsöt? Vajon biztosak lehetünk-e abban, hogy a lila füge zöld színű addig, amíg nem érik meg? Ha pedig nem zöld, akkor mi a különbség a zöld és a lila füge között?
Július végén, augusztus elején válik néha olyan elviselhetetlenné a meleg, hogy minden szinten hidratálni szükséges - és szerencsére ebben a szezonális piaci kínálat is segítségünkre van. A dinnye már elérhető áron kapható - sárga- és görögdinnyéből is többféle változatot beszerezhetünk. A lédús paradicsom ilyenkor már édes és érett, a gangokon, teraszokon és kertbekben pedig kovászolódik az uborka. Hatalmas augusztusi receptcsokorral könnyítjük meg a konyhai ötletelést - hűsítő, könnyű, szezonális zöldségekből és gyümölcsökből készíthető ételek receptjét válogattuk össze nektek.