Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A grillezés a világ egyik legklasszabb nyári programja, főként, ha az ember veszi a bátorságot, és szakít az előre legyártott, hagyományos fűszersókkal. Maki Séf alábbi receptje azoknak szól, akik unják már a régi ízeket, szeretik a fehérbort, és szívesen bíbelődnek legalább néhány percet a páccal sütés előtt.

grillezés csirke saláta nyár  rukkola

Hozzávalók:

- 4  csirkemellfilé félbe vágva

- 4 evőkanál olíva olaj 

- 2 fej fokhagyma pürésítve

- 1 friss kakukkfűág

- 1 citrom leve

- 3 evőkanál száraz fehérbor

- só és bors

Elkészítés:

Keverd össze az olajat, a fokhagymát, a kakukkfüvet, a citromlevet és a bort egy lapos tepsiben. Tegyél minden csirkemellszeletet 2 fólia közé. Egy klopfolóval klopfold a hússzeleteket nagyon vékonyra. Helyezd a szeleteket a tepsibe és vond be a őket a szósszal. Halmozd a szeleteket egymás tetejére, csomagold őket fóliába, és tedd a hűtőbe legalább fél órára. Ezután süsd meg a hússzeleteket forró grillen nagyjából egy perc alatt, míg mindkét oldaluk átsül. Tálald a következő salátával.

grillezés csirke saláta nyár  rukkola

Rukkola saláta kapribogyóval 

Hozzávalók:

- 1 csésze friss rukkola

- 1/2 fej vöröshagyma, vékonyra szeletelve

- 1 evőkanál kapribogyó, feldarabolva

- 1 evőkanál puha mazsola, feldarabolva

- egy kisebb citrom felének a leve

- olívaolaj

- só és bors

Elkészítés:

Öntsd a citromlevet és a sót a hagymára, majd keverd össze őket. Hagyd állni nagyjából 10 percig. Keverd a hagymához a többi hozzávalót, hogy dresszinget kapj, majd mixeld össze az egészet a rukkolával. 

Ha még töröd a fejed, hogy mi lenne az a menü, ami különleges is, egyben könnyen elkészíthető, akkor az én kicsi paleokonyhám szerzője ajánlásával ez az ünnepi csirkeétel lehet a megoldás.

Karácsonyi menü Cacciatore- csirke vadász módra 

„Cacciatore, úgy lehetne lefordítani, hogy csirke, vadász módra. Ez egy népies olasz paradicsomos étel, amit csirkéből vagy nyúlból szoktak készíteni és hagymával,fűszernövényekkel, borral ízesítenek. Számtalan variációja létezik, ízléstől függően. Könnyen elkészíthető és a sokáig tartó, ám alacsony lángon történő főzésnek köszönhetően nagyon ízletes, igazi ünnepi asztalra való étel.

karácsony ünnepi menü olasz étel csirke

Hozzávalók:

-6 db egész csirkecomb

-1 fej vöröshagyma kockára vágva

-3-4 gerezd fokhagyma, lereszelve

- 6-8 szelet bacon felkockázva

-2 ek kacsazsír

-1 nagy sárgarépa

-1 paradicsomkonzerv (400g)

-1 ág rozmaring

-1 tk oregánó, só, néhány csipet bors

-1 dl száraz fehérbor

-1 marék fekete olívabogyó

-1 kis babérlevél

-1 marék petrezselyem

Elkészítés:

Első lépésként keressünk egy akkora lefedhető edényt, amiben kényelmesen el fognak férni egymás mellett a csirkecombok. A csirkecombokat vágjuk alsó- és felsőcombra. Sózzuk, borsozzuk majd a kacsazsíron mindkét oldalukat süssük pirosra, először bőrével lefelé. 
Szedjük ki őket egy tányérra és a maradék zsiradékon pároljuk meg a felkockázott hagymát, szalonnát, fokhagymát, és nagylyukú reszelőn lereszelt sárgarépát.
Öntsük fel a borral, paradicsomkonzervvel, adjuk hozzá a fűszereket és pár percig forraljuk.
Rakjuk vissza bele a csirkecombokat, adjuk hozzá az olívabogyókat majd lefedve lassú tűzön még hagyjuk főni 1-1,5 órán keresztül.

Köretként zellerpüré készült hozzá.

Hozzávalók:

-2 nagy zellergumó

-1 ek kacsazsír

-0,5 dl zsírosabb tej (opcionálisan kókusztej)

-só, fehérbors

-szerecsendió

Elkészítés:

A zellert hámozzuk meg, majd kockázzuk fel.
Rakjuk egy lábosba és öntsük fel a kókusztejjel, illetve annyi vízzel hogy éppen csak ellepje.
Sózzuk, borsozzuk és főzzük puhára, majd szűrjük le.
Botmixerrel turmixoljuk el és folyamatosan adjuk hozzá a levét, amíg el nem érjük a kívánt állagot.
Még melegen keverjük hozzá a kacsazsírt, ettől még krémesebb lesz, végül reszeljünk bele egy kevés szerecsendiót is.

Megjegyzés:

Azok, akiknek a zellerpüré íze túl intenzív, jó ötlet ha 1:1 arányban krumplipürével kombinálják. Ez esetben egy kis kanál vajat adjunk a kész pürénkhez.

A házi tortillakészítésről sokan azt gondolják, mission impossible, mert az eredmény úgyis valami száraz, túlságosan is ropogós tészta lesz. Pedig egy jó recepttel és néhány trükkel otthon is szuper tortillákat lehet sütni, amelyek még a boltinál is ízletesebbek.

Az pedig, hogy milyen töltelék kerül bele, vegán, vega, vagy húsimádó lesz a végeredmény, már ízlés és étrend kérdése. Tehetettek bele babot, rizst, friss salátát, pulykamellet, grillzöldséget - bármit, amit találtok a hűtőben.

Colors In The Kitchen guacamoléval (avokádószósszal), tejfölös lila hagymás uborkasalátával és cajun fűszeres csirkével készíti, kiindulásnak nagon jó!

Tortilla, guacamole, fűszeres csirke

Az ázsiai tésztaételek a streetfood-ot kínáló éttermek sztárjai. Ha otthon is szeretnéd elkészíteni ezeket, tanuld meg a trükköket Maki Stevensontól, a Makifood főzőiskola séfjétől az Ázsiai tésztagyár kurzuson!

Nézzük, mi lesz a menü:

A kalguksu egy koreai csirkés tésztaleves, amihez mi készítjük el az udon tésztát, majd csirkeraguval és a shoyu szójaszósszal fogyasztjuk.

A serpenyőben készült bifun (rizstészta) a dim sum menük alapvető étele. Ahány ház, annyiféle bifunrecept. A kurzuson Maki megmutatja a saját verzióját, ami disznóhússal, rákkal, illatos szárított shiitake gombával és pirított szezámolajjal készül. Már az illata varázslatos!

forrás: Flickr - Daniel Go

forrás: Flickr.com - Daniel Go

"Izraelben sokan megesküdnének, hogy a marokkói zsidó konyha a legfinomabb. Van ebben némi igazság - írja Frank Péter, az Izraeli konyha szerzője. Ennek a laktató pörköltnek a leírásában a marokkói származású zsidó nagymamák hangsúlyozzák, hogy csak friss paradicsomot szabad használni, de mivel én nem vagyok sem marokkói, sem nagymama, mégis eltértem ettől, és konzervdobozos, reszelt paradicsomot használtam, hogy könnyebb legyen a munkám, bár eleve egyszerű az étel elkészítése.

A csirke-olívabogyó-paradicsomszósz kombinációt a gyerekek is szeretik (legalábbis azokon a napokon, mikor úgy döntenek, hogy ehető a mártásban főtt étel...)"

Hozzávalók (9 személyhez):

1 doboz kimagozott zöld olajbogyó
olaj a sütéshez
9 csirkecomb
6 összetört fokhagyma-gerezd
6-7 friss paradicsom, meghámozva és lereszelve (vagy egy dobozos reszelt paradicsom)
1 evőkanál édes paprika (ízlés szerint lehet csípőspaprikát is hozzátenni, de én a gyerekek miatt kihagytam)
kb. fél kiskanál római kömény
kb. fél kiskanál kurkuma
só fekete bors

Elkészítés:

Az olajbogyót egy tálba tesszük és felöntjük vízzel, felforraljuk, majd leszűrjük. Ugyanezt további kétszer megismételjük, hogy elvegyük az olajbogyó sós ízét. Egy nagy tálban kevés olajat melegítünk, és a csirkecombok mindkét oldalát kicsit megpirítjuk. Kivesszük a húst és félretesszük.
A tálba tesszük a fokhagymát (ha kell, pótoljuk az olajat) és közepes lángon, folyamatos kevergetés közben aranysárgára pirítjuk (vigyázzunk, hogy ne égjen oda, mert akkor keserű lesz az íze). Hozzátesszük a paradicsomot, paprikát, köményt, kurkumát, sót, borsot és az olajbogyót, lefedjük és enyhe forrással tíz percig főzzük.
Beletesszük a csirkét is, és ha szükséges, pótoljuk a vizet (hogy a folyadék majdnem ellepje a csirkét). Lefedjük és körülbelül 50 percig főzzük, míg a csirkehús megpuhul. Rizsköret passzol hozzá.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog