Húsmentes Hétfői receptsorozatunk részeként Chef Maki most egy gyorsan elkészíthető, csupa szezonális zöldségből és izgalmas ázsiai alapanyagból álló melengető, őszi zöldségwok receptjét hozta el nektek. Mi most őszi alapanyagokból: gombából, brokkoliból, kínai kelből készítettük, de varáljátok bátran a zöldségeket a szezonnak megfelelően.
Aki nem vegetáriánus, viszont hús csak nagy ritkán kerül a tányérjára, na, neki tud jól jönni néhány flexiteriánus recept. A flexiteriánus ételek húsosan és húsmentesen is elkészíthetőek: a hússal vagy hús nélkül (egy zöldséges verzióban). Kiválóak például a húsimádó férj és a vega feleség számára, mert nem kell két különböző ételt főzni. Ezt a gőzgombócot Maki legutóbbi Flexiteriánus óráján készíthették el a résztvevők húsos és zöldséges verzióban. A receptet közkinccsé tesszük - ezúttal a zöldséges töltelékkel.
A Világbüfé Fesztivál keretében múlt csütörtökön ellátogattam a Maki Stevenson japán séf (Makifood Főzőiskola alapítója és tanára) lakásán megrendezett Izakaya (japán tapasbár) ebédre. Ezek az Izakayák a spanyol tapas-bárok japán megfelelői, ahol kis, könnyű fogások követik egymást - sörkorcsolya gyanánt. Makinál viszont annyi mindent kóstoltunk, hogy a záró nagy fogást szinte már alig bírtuk megenni.
Számos ismerősünk szereti a nemzeti konyhákat (indiai, kínai, török, mexikói, olasz, stb.), ám sokan azt gondolják, ők nem tudnák otthon elkészíteni ezeket a különleges ételeket. "Kezdőkészlet" cikksoruzatunkban végigmegyünk a legnépszerűbb nemzeti konyhákon, és összerakunk egy-egy konyhai indulókészletet, ismertetjük az alap recepteket és alap technikákat és reméljük, kedvet csinálunk nektek az otthoni főzéshez, kísérletezéshez. A lista összetevőit beszerezve nyugodtan nekiláthattok a vonatkozó receptek böngészésének! Mivel blogunk mentora a Makifood főzőiskola, ésszerűnek tűnik, hogy az amúgy is nagy kedvenc japán konyhával kezdjük sorozatunkat.