AJÁNLÓ
 
12:46
2016. 09. 23.
Bizarr, különleges és interaktív vacsora is szerepel a Design Hét gasztro programjai között. A...
A bejegyzés folyatódik
 
12:46
2016. 09. 23.
Terítékek és ami azokon túl van. Szavak, motívumok, képek. Öt food art művész üzenetei...
A bejegyzés folyatódik
 
12:46
2016. 09. 23.
Malac és lencse: a szilveszteri vacsora főszereplői, amelyke biztosítják a szerencsét a következő...
A bejegyzés folyatódik
 
12:46
2016. 09. 23.
Egy igazi téli fogás következik, ami újévi szerencsét hozó ételnek is beillik. És ami...
A bejegyzés folyatódik
 
12:46
2016. 09. 23.
Egy nagyon egyszerű halétel receptje következik, amit kezdők is nyugodtan elkészíthetnek. A...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A Design Hét kapcsán az ételekhez fűződő emlékeinkről és egy különös kiállításról mesélt Szabó Eszter Ágnes képzőművész-kurátor. Eat arttal foglalkozó posztunk második részében a nyilvános, happening-szerű étkezésről és a hazai eat art művészetről lesz szó.

Az evés, mint interaktív művészet

A 20. századtól kezdve már az ételek nyilvános elkészítése és eseményszerű elfogyasztásuk is a művészeti diskurzus része, meséli Szabó Eszter Ágnes. Pont száz éve az olasz Futuristák kiáltványban fogalmazták meg a XX. századi művészettel kapcsolatos elvárásaikat, és ebben külön fejezetben jelent meg a futurista konyha. Éttermet működtettek, vacsorákat adtak, amikre különc, artisztikus menüket állítottak össze, de a hétköznapi életben is szerették volna korszerűsíteni az étkezési szokásokat. Például le akarták szoktatni az olaszokat a tésztáról és helyette a rizst ajánlották. Úgy gondolták, hogy a tészta elnehezíti az olaszokat fizikailag és szellemileg is.

eat art dizájn szabó eszter ágnes étkészlet tervező futurizmus yoko ono

Daniel Spoerri, forrás: foodcrypt.com

Egy másik példa Daniel Spoerri képzőművész, aki 1968-ban nyitotta meg Spoerri nevű éttermét Düsseldorfban. Itt is megjelent az emlékezés, amikor baráti vacsorák, vagy bulik maradékait rögzítette az asztallaphoz és képként akasztotta fel a falra.

 

„Az említett alkotók nem szakácsok, hanem képzőművészek, akik az ételek elkészítésének, tálalásának és elfogyasztásának nem pusztán az esztétikáját tartják szem előtt, nem a szakács szakmai tökéletességre törekszenek, hanem a művészeti diskurzusban mélyen gyökerező konceptuális műveket és eseményeket hoznak létre” – mondja a képzőművész.

Egyedi étkészletek kontra IKEA

És ha már a művészetnél tarunk, felmerül a kérdés, hogy 2016-ban, amikor sokan az IKEA-ból választunk konyhai eszközöket, hogyan tudnak közönséget találni az eat art művészek.

„Magyarországon elképesztően jó terítéktervezők vannak, köztük azok is, akiket a Design héten láthatott a közönség. Szilágyi Csilla egy-egy üvegedényére, vagy Boldizsár Zsuzsa porcelánjaira gondolok, de Lublóy Zoltán, Lantos Judit vagy Konda Brigitta is világszínvonalú terítékeket terveznek úgy, hogy az el is érhető a magyar közönség számára. Persze ehhez el kell menni a design vásárokra, mint ahogy a művészethez el kell menni galériába, vagy múzeumba, de az IKEÁ-ba is el kell menni nézegetni, vásárolni” – mondja Szabó Eszter Ágnes.

eat art dizájn szabó eszter ágnes étkészlet tervező futurizmus yoko ono

Szilágyi Csilla: Pitypangos tál (csillaszilagyi.com)

„Az IKEA az a minőség, amire a magyar társadalom nagy része azt mondja, hogy megengedheti magának. A magyar tervezők munkájáról nem gondolja ugyanezt, pedig egy egészen más minőséget jelent.

Kis szériás tárgyakról van szó, és lehet, hogy ha meglátunk egyet, ami megtetszik, már csak hasonlót kapunk, mert nincs két egyforma. Meg kell szoknunk, hogy olyan készletünk van, amiben minden tárgy egy egyéniség és máshogy áll neki a zöldség, vagy a hús.”

A képzőművész-kurátor szerint az emberek többsége nem él lelki közösségben a tárgyaival, pedig a magyar tervezők szerethető tárgyakat készítenek, amiért aggódhatunk, nehogy eltörjön, mert csak ez az egy van belőle. De ez közelebb is áll a klasszikus tárgyhasználathoz, amikor vigyázunk a dolgainkra, javíttatjuk, stb.

eat art dizájn szabó eszter ágnes étkészlet tervező futurizmus yoko ono

Yoko Ono Illy-kollekciója. Forrás: cfileonline.org

Erre a japánoknak van egy szép szokásuk: amikor eltörik egy porcelán arannyal ragasztatják meg, hogy látszódjon a törés, ezáltal még értékesebb a tárgy, mert annyira fontos volt a tulajdonosnak, hogy megragasztatta. Yoko Ono tervezett egy ilyen készletet az Illy-nek, ahol történelmi tragédiákat jelképeznek a törött csészék, de egy másik kiállításán kifejezetten törött porcelánokkal dolgozott. Egy asztalt telerakott porcelándarabokkal és a látogatók ragasztgathatták össze őket, ahogy gondolták.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog