A Patatas Bravas a spanyol tapasbárok egyik legismertebb egytálétele. Az, aki járt már Spanyolországban, tudja, hogy egy tökéletes sültkrumpliról van szó, amire valamilyen ízletes szószt öntenek. A fűszeres szószok alapját a fokhagymától a paradicsomig, majonézig, sok minden adhatja. Előételnek is, főételnek is, illetve vendégváró falatoknak is remek ötlet.
(Forrás: Wikipédia)
Hozzávalók a burgonyához:
- 12 közepes burgonya, meghámozva és negyedekre vágva (lehet kétcentiméteres darabokra is)
- 1 ág friss rozmaring, levelei lecsipkedve és felaprítva
- 3 teáskanál édes pirospaprika
- 3 teáskanál édesköménymag, megpirítva
- 3 teáskanál tengeri só
Hozzávalók a szószhoz:
- extraszűz olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma, kockára aprítva
- 6 gerezd fokhagyma, vékony szeletekben
- 1/4 teáskanál chili pehely
- 3 répa, lereszelve
- 3 ág friss kakukkfű, levelei lecsipkedve
- 2 nagy konzerv paradicsom
- 3 evőkanál vörösbor ecet
- só, bors
Elkészítés:
Hevítsünk fel egy kevés olívaolajat egy serpenyőben, dinszteljük meg a vöröshagymát, majd a fokhagymát is. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és főzzük addig, amíg a zöldségek megpuhulnak és az ízek összeérnek. Botmixerrel vagy robotgépben pürésítsük.
Főzzük meg a burgonyát és szűrjük le.
Hevítsünk fel extra szűz olívaolajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a burgonyát adagokban és pirítsuk meg, amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek. Keverjük pastaössze a megpirult burgonyákat a rozmaringgal, a paprikával, az édesköménymaggal és a sóval.
Az elkészült szószt öntsük rá és tálaljuk azonnal.
A nagy melegben is szükségünk van kalóriákra. Egy könnyű ebédet ajánlunk, ami jól fog illeni a könnyű salátákhoz. Ez a burgonya karfiol filó indiai ízeket varázsol az asztalra, és megéri miatta egy kis dőt eltölteni a konyhában.
Néhány szó a receptben szereplő, különleges hozzávalról és a tésztáról:
A filo a leveles, vagy a rétestésztához hasonlít, de sokkal vékonyabb, a görög konyhában nevezik így. Török megfelelője a yufka.
A garam masala egy fűszerkeverék, amiből a garam csípőset, a masala pedig keveréket jelent. A garam szó inkább a fűszerek intenzitására utal, ez a fűszer közel sem olyan csípős, mint a csili. Mivel egy igazi indiai szakács mindig maga készíti el a saját keverékét, ezért összetevői változnak, de általában az alábbiakból áll: fekete- és fehérbors, szegfűszeg, fekete kömény, köménymag, fahéj, fekete, barna és zöld kardamom, szerecsendió, csillagánizs, malabarlevelek. Minden régiónak megvan a saját verziója Indiában. Zöldséges ételeket, húsokat, mártásokat fűszerezhetünk vele.
Indiai burgonya és karfiol filo
Elkezdődött a medvehagymaszezon! Hamarosan itt lesznek a friss zöldségek, zöldek is, de addig is, következzen egy olyan recept, amiben a medvehagyma lehet az egyik főszereplő.
A Selectfood receptjében szereplő sós lepény nagyon jó alternatíva a maradék főtt burgonya felhasználására, de megéri külön ezért is főzni pár szemet. Bármelyik étkezéskor megállja a helyét, legyen az reggeli, ebéd vagy vacsora.
"A vadon termő zöldek mennyiségét lehet növelni, nekem sebtében ennyit sikerült szednem, ezért ennyi került bele. A csalánnal természetesen kesztyűs kézzel kell bánni, de megéri a fáradozást. A fiatal hajtásokat szedjük. Alapos hideg vizes átmosással már ártalmatlanná lehet tenni a csalán hangyasavtartalmú mirigyszőreit, de egy rövid hőkezelés után garantáltan nem bánt. Még az ártalmatlanítás előtt a konyhában kézenfekvőbb konyhai csipesszel hozzányúlni."
Burgonyás tönkölylepény lazaccal, kecskesajttal és vadon termő növényekkel töltve
Finom, szaftos, sült zöldségek, amelyek magukban fogyasztva is kiválóak, de akár feta sajtot morzsolva a tetejére is ehetjük vagy tofu steak mellé köretnek tálalva. És, hogy mik kerülnek bele? A Zizi kalandjai blog szerzője szerint "sárgarépa, burgonya, lila burgonya, édesburgonya, brokkoli, lila hagyma és fokhagyma. De kamránk, hűtőszekrényünk és ízlésünk szerint variálhatjuk a zöldségeket… kiváló bele a sütőtök, paszternák, tarló répa, de akár a csicsóka vagy karfiol is."
És most jön a trükk: "Hozzádobok héjastul fokhagymát és egy-két darab citromot gerezdekre vágva. Ha a fokhagymát a héjában sütjük, akkor nem ég feketére, hanem finom puha, édes lesz, a héjából kinyomva azonnal fogyaszthatjuk, de akár plusz öntetet készítve a zöldségekhez felhasználhatjuk az öntet ízesítésére (pl. valamilyen joghurtos tahinis szószba beletehetnénk miután villával pépesre törtük).
„Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én szeretem, ha ebben a hidegben a konyhába belépve a sütőből illatozik valami. Mi sokszor ettünk reggelire héjában sült krumplit vagy édesburgonyát, így kezdtem el nézegetni és inspirálódni, hogy hova is lehetne tovább fejleszteni még ezt” – írja az Én kicsi paleokonyhám bloggere.
„Most egy sütőben sült édesburgonyát hoztam nektek, élvezem benne az ízeket, hogy az édeskés, krémes burgonya után jön egy csípős húsos réteg, amit még egy kis avokádókrém is megkoronáz. Ti hogy álltok az édesburgonyával? Nálunk még nem annyira elterjedt, mint Amerikában, így sokan talán még nem ismeritek. Főként a szubtrópusokon termesztik, de egyre többen foglalkoznak vele már itthon is, így már sok helyen fellelhető. Bár megtévesztő a neve, nem rokona a burgonyának. Rendkívül magas a C- B2- B6 és E- vitamin tartalma, viszont alacsony a koleszterin tartalma és fogyaszthatják a cukorbetegek is. Na és persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy milyen sokféleképpen felhasználható, készülhet belőle gnocchi, gofri, pürésíthető, még pitét is süthetünk belőle."
Édesburgonya csípős csirkés fajitassal töltve
Hozzávalók:
-6 db méretes édesburgonya
-1 csontozott csirkemell
-3 db kaliforniai paprika (1 zöld, 1 piros, 1 sárga )
-2 ek fajitas fűszerkeverék
Elkészítés:
Az édesburgonyákat jó alaposan mossuk meg, és villával szúrjuk meg párszor. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük 30-40 percig, amíg puha nem lesz az összes.
Amíg a krumplink sül, vágjuk csíkokra a csirkemellet és a paprikákat. Keverjük össze az olíva olajat a fűszerkeverékkel, rakjunk bele 2 tk. Sót, majd ebbe a pácba forgassuk bele a csirkecsíkokat.
Szobahőmérsékleten hagyjuk pácolódni kb. 1 órát, ez alatt jól átjárja a fűszer. Felforrósított serpenyőben 5-10 perc alatt süssük készre csirkét. Ha kész van, szedjük ki egy tányérba és a visszamaradt zsiradékon forgassuk át a paprikát is, amíg egy kicsit megpuhul.
Végezetül rakjuk vissza hozzá a csirkét is és forgassuk össze. Már csak az avokádókrémet kell elkészítenünk. Ehhez készítsünk elő egy turmixot, vagy aprítót.
Hozzávalók az avokádókrémhez:
-1 db érett avokádó
-1 kis fej vöröshagyma
-2 gerezd fokhagyma
-1 ek olívaolaj
-só, bors
-1 kis csokor petrezselyem
-fél citrom leve
Elkészítés:
Vágjuk félbe az avokádót és kanalazzuk ki a belsejét. Adjunk hozzá egy félbevágott vöröshagymát, petrezselymet, fokhagymát, olajat, 1 tk. sót és 1 kk. borsot.
Ha megsült az édesburgonya, vágjuk fel hosszanti irányban, kanalazzunk bele 1-2 evőkanállal a fajitasból, majd koronázzuk meg egy kanál avokádószósszal.