Leveses összeállításunkat jó szívvel ajánljuk minden konyhai kezdőnek, ezeket ugyanis tényleg nem lehet elrontani. Ráadásul egy jó leves szükség esetén elmegy főételnek is. A leves mindig hálás téma, és mi magyarok nagyon szeretjük. Ebben a hideg időben pedig még a szokásosnál is jobban esik.
Egyed fiam a főzeléket, ettől nősz nagyra! Ezt a mondatot gyaníthatóan mind hallottuk már. Ugyan a főzelék igazán finom is lehet, a közétkeztetés keményen dolgozik rajta, hogy egy életre megutáljunk minden zöldséget. Hát lehet szeretni valamit, ami így néz ki? Megtanítjuk újra szeretni, mert egyszerű, gyorsan elkészíthető, egészséges (ha megfelelően készítjük), és lehet jó is!
Ha bizonytalanok vagyunk még a konyhában, kísérletezésre jó terep a tésztafőzés. Sokféle formája létezik, és sokféle ízesítéssel elkészíthető. Egy dolgos hétköznap este tökéletes megoldás, mert csak feltesszük a vizet, s mire a tészta megfő, a szósz is elkészül és tálalhatunk.
100fok. Gőzölög, forr a víz, párás a konyhaablak. Első gyerekkori emlékek a konyhából. Lobogó vízbe egy csipet só. Elkezdünk főzni...
Most lépésről-lépésre bevezetünk titeket ebbe a misztikusnak tűnő, ám mégis egyszerű, ösztönös világba. Szeretnénk nektek átadni a főzés örömét, hogy ráérezzetek ti is, milyen jó dolog a saját ételünket fogyasztani, tudni, hogy amit eszünk az honnan jön és milyen hatással van a szervezetünkre. Megérteni a főzés-sütés és az étkezés folyamatait, tudatosan és örömmel enni, lenni, főzni.
2012 februárjában Alapkonyha néven indult az Indexen (Díványon) a 2012. november óta 100fok néven működő gasztro blog. A Maki Stevenson japán séf és a Makifood Főzőiskola által támogatott és mentorált blog gasztronómia iránt elkötelezett bloggereket, konyhaművészeket, szakembereket, tanárokat, séfeket, cukrászokat és újságírókat tömörít.
Mentor:
Maki Stevenson - szakács, a Makifood Főzőiskola alapítója és tanára, a 100fok blog csapatának szakmai mentora.
Szakács képesítését a New York-i Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts-on szerezte, majd rögtön a diploma megszerzése után a modern japán konyhát képviselő Megu étteremben kezdett dolgozni, majd a Craft étterem szakácsa lett. 2007-ben indította el Budapesten saját főzőiskoláját.
Cikkeink, illetve a Makifood Főzőiskola kurzusainak tananyaga is Maki ételfilozófiáját tükrözik: egyszerű, könnyen elkészíthető, ugyanakkor igényes és egészséges ételek, amennyire csak lehetséges, helyi és szezonális alapanyagokból, néha egy-egy különleges, távoli tájakról származó hozzávalóval megbolondítva.
Maki célja, hogy a magyar konyhákba is becsempéssze étkezéssel kapcsolatos hitvallását és rávilágítson, mekkora fontossággal bír és mennyi mindent meghatároz a kiegyensúlyozott és igényes táplálkozási szokások kialakítása mindennapjainkban.
Felelős szerkesztők:
Bakóczy Szilvia és Chilembu Krisztina
Korábbi szerkesztő:
Illés Zsófia Szonja
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Állandó szerzőink:
Andrási Nóra - a Nóri mindenmentes konyhája c. blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Kósa Gabriella - a Rakottkert blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Nagy Zita - a Zizi kalandjai blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Túry Amália - a Colors in the Kitchen blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Ludvig Nicolette - a Zöld Múzsa blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Riedl Annamária - a Rozmaring és Csokoládé blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Selectfood - Alíz 100 fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Korábbi szerzőink:
Farkas Viktória - az Étel, ital, kicsi Vú blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Vida Katalin - a Babramegy blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Szegedi Annamari - a Szárnyalj és a felhők felett nem érhet baj... c. blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Papp Éci - az Eztettem blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Jéger Angéla - a Biomisszió szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Kusztor Csaba - a Gyömbér szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Herczeg Gabriella - a Flatcat blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Szabó Noémi - a Mandula Sarok blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Damásdi Eszter - a Befőzök blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Gabriella Piazza - a Tarka bárka blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Bede Anna - a vegasztrománia blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Terei-Vígh Krisztina - az A'la carte Kulinária blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Kontakt: szerk100fok@gmail.com