AJÁNLÓ
 
10:59
2016. 01. 18.
„Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én szeretem, ha ebben a hidegben a konyhába belépve...
A bejegyzés folyatódik
 
10:59
2016. 01. 18.
Liszt e a mandulaliszt és hogyan lesz sütemény belőle? Merjünk e a boltban kapható gluténmentes...
A bejegyzés folyatódik
 
10:59
2016. 01. 18.
Januárban elkezdtem fogyókúrázni. Heti három futás, utána rövid torna. Abbahagytam a nassolást...
A bejegyzés folyatódik
 
10:59
2016. 01. 18.
"Azt mondják, a tavasz a megújulás időszaka, ekkor jelennek meg a friss zöldségek és gyümölcsök,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:59
2016. 01. 18.
Januárban különösen nehéz a "mi legyen ma este a vacsora?" kérdésre válaszolni. Jó lenne tartani...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A paleo étkezésről először mindenkinek a drága magőrlemények ugranak be. Utána az, hogy ki tudja ezt a sok zöldséget, gyümölcsöt és húst finanszírozni, amikre ez a diéta épül. A legtöbben már csak e miatt is elvetik a paleót, pedig magukat az ételeket ízletesnek, akár még egészségesnek is találják. Mi is szkeptikusak voltunk, ezért megkérdeztük egy hozzáértő blogger véleményét az ügyről.

„Tény, hogy a nagy mennyiségű zöldség, gyümölcs és hús miatt a paleo elsőre egy drága mulatságnak tűnhet” – mondja Keller Anita, az Én kicsi paleokonyhám szerzője. „Viszont mi egy sor dolgot nem veszünk meg, így a költségeink nagy részét meg tudjuk spórolni. Nem fogyasztunk semmilyen tejtermékeket, cukrozott árut, sőt, gyakorlatilag semmilyen készen kapott terméket nem eszünk, így kiesik például a müzli, a fagyasztott húsáru, valamint a felvágottak is.”

paleo diéta költségek szezonális alapanyag mennyibe kerül a paleo én kicsi paleokonyhám

fotó: Flickr.com - Kelly Garbato

Piac, tudatosság, tervezés

„Fontos az is, hogy az étkezéseinket mindig előre megtervezzük, ezért nem fordulhat elő, hogy hirtelen megéhezünk, és csak egy pogácsát tudunk venni. A vásárlásainkat mindig a piacon intézzük. Nem nehéz belátni, hogy a kimérve kapható dolgok lényegesen olcsóbbak, mert nem kell fizetni a csomagolásért. Boltba szinte sosem megyünk.”

„Mindig azt esszük, ami éppen terem, így szinte mindig a legolcsóbb szezonális zöldségeket, gyümölcsöket vesszük meg, ráadásul két legyet ütünk egy csapásra, mert a legtöbb vitamin is ezekben lesz. A diót és a mandulát mindig megrendeljük, így húsz-harminc százalékot spórolunk a piaci áron. Ugyanez igaz a mézre is.”

Sok embernek a paleóról a drága lisztek és a nehezen beszerezhető, lehetetlen alapanyagok jutnak eszébe. És a macera. „Tényleg érdemes beszereznünk néhány alapvető hozzávalót, mert így sokkal könnyebb lesz a dolgunk” – folytatja Keller Anita. „Kókuszzsír például jó, ha van otthon. Ennek az ára 1000 Ft körül mozog, viszont egyrészt keveset kell használni belőle, másrészt a teavajnál olcsóbb. Márpedig a hagyományos sütemények nagy részéhez például a teavajat ajánlja a cukrász szakma. Amiből viszont közel 200 forintba kerül 10 dekagramm.”

Saját meló

A blogger szerint jó néhány összetevőt otthon is elkészíthetünk, így tovább csökkenthetjük a költségeinket. „Ha például kókusztejet csinálunk, és a visszamaradt kókuszreszeléket megszárítjuk, majd egy kávédarálón ledaráljuk, akkor kókuszlisztet kapunk” – említ egy példát.

Paleo számokban

Kíváncsiságból rákérdezünk, hogy hány forintból gazdálkodnak egy hónapban a barátjával, aki szintén a paleo étrend szerint él. A számokon enyhén szólva meglepődünk. „Mivel én még egyetemista vagyok, egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit költünk. A kiadásainkat legtöbbször naponta felírjuk, így pontosan látom, hogy 950 forintból kijövünk fejenként. Ennél sokkal többet nem is tudnánk költeni.”

Így néz ki ez a gyakorlatban:

Reggeli: rántotta két tojásból, kevés kolbásszal, vagy baconnal, 1 paradicsommal, fél paprikával.

Ebéd: Sült csirkecomb, sárgarépával, brokkolival, hagymával

Vacsora: sűrű zöldségleves, rántás és tészta nélkül. Vagy, ha édesebb ízre vágyunk, palacsinta banánból, tojásból és darált dióból.

„Ha van kedvünk és időnk, sütünk egy paleo kenyeret, de enélkül is megvagyunk” – magyarázza Anita. „Ha napközben ránk tör a nassolhatnék, akkor gyümölcsöt, vagy magokat eszünk. És tény az is, hogy jóval kisebb adagokat fogyasztunk, mint korábban, vagy mint az ismerőseink nagy része. De ezeknek az ételeknek a kalóriatartalma magasabb, mint a hagyományos ételeké. Így jóval laktatóbbak is.”

(A cikknek nem az volt a célja, hogy állást foglaljon a paleo étrend mellett. Mindössze szerettük volna eloszlatni azt a tévhitet, mely szerint az átlag ember hagyományos étkezése lényegesen kevesebb pénzből megoldható, mint például a tudatosan felépített, paleo étrend.)

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog