A karácsonyhoz - és már az ünnepi készülődéshez is - vitathatatlanul hozzátartozik a kekszsütés. Az illatok, amelyek betöltik ilyenkor a lakást, az együtt töltött idő a konyhában, minden az ünnepről szól. Egy könnyű és látványos karácsonyi keksz és egy, az ünnepi menübe is beilleszthető trüffelgolyó receptje következik. Utóbbi vegán.
A kekszek last minute gasztroajándéknak is bevethetők.
Karácsonyi keksz (Colors in the kitchen)
Hozzávalók (30-35 darabhoz):
A kekszhez:
200 g vaj
200 g (tönköly) finomliszt
100 g pirított mogyoró darálva
60 g porcukor (nád)
Bajban vagy a karácsonyi ajándékok miatt? És nem szeretnéd órákon keresztül a zsúfolt bevásárlóközpontokat járni? Készíts valami finomságot a konyhában! Az ehető ajándéknak számos előnye van, például: 1. megúszod a tömeget 2. nem megy kárba, hisz jóízűen elfogyasztják az utolsó cseppig 3. személyesebb, mint a legtöbb tárgy, amit megvásárolsz a boltban. A chutney ráadásul azért remek ötlet, mert általában nem egyszerre fogy el, így több étkezés alkalmával fogják imába foglalni a neved. Íme két különleges recept a bloggereinktől. Hétfőn pedig jön a folytatás!
Chutney? Csatni?
A chutney (csatni) egy zöldségből vagy gyümölcsből készült, erősen fűszeres mártás, a dél-ázsiai konyha egyik alapfogása. Lehet pürészerű és van, amelyik inkább a dzsemekre hasonlít. A leggyakoribb alapanyagai a hagyma, a mangó, a barack, de készülhet sütőtökből és körtéből is, a mesés ízeket pedig a só, a cukor, a gyömbér, a kömény, a csili, a citrom és néha az ecet biztosítja.
Körtés chutney (Rakottkert receptje)