Nagy pizzatörténeti kalauzunkból kiderült, hogyan indult világhódító útjára a pizza, mi a különbség pizza pan, focaccia és a hagyományos pizza között, valamint hogyan is készül a klasszikus, eredeti Pizza Margherita. Most pedig egy dél-olasz pizza receptet kaptok szerzőnktől, Riedl Annamáriától, az olasz konyha specialistájától, a Rozmaring és Csokoládé blog szerzőjétől.
Nem véletlen, hogy az olasz konyháról először a pizza jut eszébe mindenkinek. Vajon honnan és hogyan indult világhódító útjára ez az olasz klasszikus és minek köszönheti töretlen népszerűségét? Egy kis olasz pizzatörténet mellé klasszikus recepteket is kaptok majd szerzőntől, Riedl Annamáriától, az olasz konyha specialistájától, a Rozmaring és Csokoládé blog szerzőjétől.
A tavasz egyik kedvenc zöldsége a spárga. De hogyan válasszunk jó minőséget és egyáltalán hogyan készítsük el megfelelően? Mi a különbség a fehér és a zöld spárga között? Mitől lesz egyik ilyen színű, a másik pedig olyan? És miért érdemes cukros vízben főzni? Spárga alapok következnek, történelmi érdekességekkel és profi konyhai tippekkel fűszerezve.
100fok. Gőzölög, forr a víz, párás a konyhaablak. Első gyerekkori emlékek a konyhából. Lobogó vízbe egy csipet só. Elkezdünk főzni...
Most lépésről-lépésre bevezetünk titeket ebbe a misztikusnak tűnő, ám mégis egyszerű, ösztönös világba. Szeretnénk nektek átadni a főzés örömét, hogy ráérezzetek ti is, milyen jó dolog a saját ételünket fogyasztani, tudni, hogy amit eszünk az honnan jön és milyen hatással van a szervezetünkre. Megérteni a főzés-sütés és az étkezés folyamatait, tudatosan és örömmel enni, lenni, főzni.
2012 februárjában Alapkonyha néven indult az Indexen (Díványon) a 2012. november óta 100fok néven működő gasztro blog. A Maki Stevenson japán séf és a Makifood Főzőiskola által támogatott és mentorált blog gasztronómia iránt elkötelezett bloggereket, konyhaművészeket, szakembereket, tanárokat, séfeket, cukrászokat és újságírókat tömörít.
Mentor:
Maki Stevenson - szakács, a Makifood Főzőiskola alapítója és tanára, a 100fok blog csapatának szakmai mentora.
Szakács képesítését a New York-i Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts-on szerezte, majd rögtön a diploma megszerzése után a modern japán konyhát képviselő Megu étteremben kezdett dolgozni, majd a Craft étterem szakácsa lett. 2007-ben indította el Budapesten saját főzőiskoláját.
Cikkeink, illetve a Makifood Főzőiskola kurzusainak tananyaga is Maki ételfilozófiáját tükrözik: egyszerű, könnyen elkészíthető, ugyanakkor igényes és egészséges ételek, amennyire csak lehetséges, helyi és szezonális alapanyagokból, néha egy-egy különleges, távoli tájakról származó hozzávalóval megbolondítva.
Maki célja, hogy a magyar konyhákba is becsempéssze étkezéssel kapcsolatos hitvallását és rávilágítson, mekkora fontossággal bír és mennyi mindent meghatároz a kiegyensúlyozott és igényes táplálkozási szokások kialakítása mindennapjainkban.
Felelős szerkesztők:
Bakóczy Szilvia és Chilembu Krisztina
Korábbi szerkesztő:
Illés Zsófia Szonja
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Állandó szerzőink:
Andrási Nóra - a Nóri mindenmentes konyhája c. blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Kósa Gabriella - a Rakottkert blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Nagy Zita - a Zizi kalandjai blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Túry Amália - a Colors in the Kitchen blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Ludvig Nicolette - a Zöld Múzsa blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Riedl Annamária - a Rozmaring és Csokoládé blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Selectfood - Alíz 100 fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Korábbi szerzőink:
Farkas Viktória - az Étel, ital, kicsi Vú blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Vida Katalin - a Babramegy blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Szegedi Annamari - a Szárnyalj és a felhők felett nem érhet baj... c. blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Papp Éci - az Eztettem blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Jéger Angéla - a Biomisszió szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Kusztor Csaba - a Gyömbér szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Herczeg Gabriella - a Flatcat blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Szabó Noémi - a Mandula Sarok blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Damásdi Eszter - a Befőzök blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Gabriella Piazza - a Tarka bárka blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Bede Anna - a vegasztrománia blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Terei-Vígh Krisztina - az A'la carte Kulinária blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Kontakt: szerk100fok@gmail.com