Melyek azok az ételek és italok melyek valóban képesek szervezetünket hűteni, hidratálni, hőségérzetünket csökkenteni? Az egyik legfontosabb kérdés 35 fok felett. Chef Maki, a Makifood Főzőiskola alapítója és tanára, a 100fok blog szakmai mentora osztotta meg velünk tanácsait, hogy sikeresen vegyük fel a harcot a kánikulával.
1. Együnk minél több zöld színű zöldséget!
Például salátákat, leveles zöldségeket. Ezek segítenek a szervezetünk tisztításában és hűtésében.
2. Együnk tengeri algát!
Ez az egyik legjobb hűtő és nedvesítő energiájú étel. Például adjunk
wakame-t (kapható ázsiai üzletekben, piacokon) a salátánkhoz vagy pirított zöldségeinkhez. Készítsünk arame és hijiki (tengeri algák) salátákat.
3. Hűtsük szervezetünket minél több citrommal és mentával!
Ezekkel ízesítsük a saláta önteteket, halételeket, különböző salátákat, a vizet.
4. Hidratáljunk kókuszvízzel!
Természetes frissítő ital, könnyen emészthető cukrot és szénhidrátot tartalmaz elektrolit formájában. Kiválóan oltja a szomjat és pótolja az elveszett tápanyagokat a megerőltető testmozgás után.
5. Együnk halat és hüvelyeseket!
Fehér húsú halakat és könnyebb hüvelyeseket, például lencsét, szóját- és limababot. Remek hűtő fehérjeforrások.
6. Kerüljük az alkohol és kávé fogyasztását!
Legalábbis napi szinten. Nem árt tudni, hogy mindkettő dehidratálja és felmelegíti a szervezetünket. Igyunk helyettük zöld- vagy gyógynövény teákat, citromos vizet.