Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A legfinomabb birsalmás süti

Jön a birsalmaszezon! A birsalma illata parfümös, íze nyersen fanyar, de ha tudjuk, hogyan nyerhetjük ki belőle a legfinomabb ízeket, mesés lekvárok, édességek, levesek készülhetnek belőle.

A birsalmát kemény, rostos húsa miatt nyersen nehéz hámozni és szeletelni. Megpucolni egyébként nem is szükséges, egyrészt mert sok értékes tápanyagot veszítenénk ezzel, másrészt pedig a héj a későbbi sütés során is egyben tartja a megpuhult gyümölcshúst.

birsalma alma ősz desszert almaecet tönkölyliszt tart sütemény

forrás: Edward Kimbler - Flickr.com

Legjobb, ha alapos, dörzsölős mosás után éles késsel negyedekbe vágjuk és enyhén citromos vízben 5-10 perc alatt félpuhára főzzük. Ezután már könnyebb eltávolítani a magházát és a további elképzelések szerint kisebb darabokra vágni, majd sütőben, vagy serpenyőben, vajon, vagy olívaolajon a fűszerekkel, mézzel megpirítani.

A birs aromás-parfümös, különleges íze nagyon jól érvényesül a lilakáposzta vagy fehérrépa társaságában Fűszeres aromájához jól illik a gyömbér, a hagyma, a fokhagyma, a római kömény, sőt a csípős ízek is. Sültek remek kiegészítője lehet például egy birsalmából készített fűszeres-csípős chutney.

Ha piacon vásároljuk, sárga, feszes héjú gyümölcsöt válasszunk, külső, molyhos védőrétegét ne dörzsöljük le. Párás, hűvös helyen, szárával lefelé szalmára sorakoztatva, papírral letakarva hetekig eltartható.

Birsalma tart

birsalma alma ősz desszert almaecet tönkölyliszt tart sütemény

forrás: chatelaine.com

Az almaecet igazi "sztár" lett az egészséges életmódra törekvők kamrájában, de valóban megérdemli az őt körülvevő felhajtást?

Mit tud az almaecet?
Az almaecet az alma erjedése során keletkező almabor további erjesztésével készül. Savtartalma alacsony, 5%. Rengeteg ásványi anyagot, tápanyagot tartalmaz, csak néhány ezek közül: kalcium, foszfor, kálium, magnézium, vas, fluor, pektin, A- és C- vitamin, béta-karotin, aminosavak, enzimek és komplex keményítők.

almaecet fogyókúra tévhit emésztés kutatás

Forrás: flickr.com - veganbaking.net

Az almaecetet őseink igazi élet-elixírnek tartották. Régóta használják az asztma, gyomor- és emésztési problémák enyhítésére, ezenkívül csökkenti a koleszterinszintet. Magas vérnyomás, ízületi gyulladások és migrénes fejfájás kezelésére is alkalmazzák, antioxidáns-tartalma miatt pedig a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek megelőzésében kap fontos szerepet. Fertőtlenítőszer, gomba- és baktériumölő hatása is ismert.

Elixír vagy marketingfogás?

Superfood japán módra

"Umeboshi? Azt eszik vagy isszák? Az umeboshi japán szilva fajta, a makrobiotikában igazi superfood-ként emlegetik" - írja a Zizikalandjai blog szerzője. "Értékes gyógyító energiáit a több évig tartó, tengeri sóban történő érlelés során nyeri el. Gyönyörű színét a vöröses színű shiso levél adja. Maga a szilva csodás immunerősítő, megfázás, fáradtság ellen is használhatjuk gyógyitalaink alapanyagaként, valamint ételeink ízesítésére. Itthon kapható ecet, paszta (krém) és néha eredeti szilva formájában is.

umeboshi recept vegetáriánus vegán japán konyha ume ecet japán szilva superfood köles egytálétel

Umeboshi - forrás: Flickr.com (Caleb Phillips)

Nagyon egyszerűen használom fel az ecetet. Néhány evőkanálnyit összekeverek olívaolajjal és ebben forgatom meg a zöldségeket (gombát, retket, brokkolit, karfiolt próbáltam eddig), hagyom egy kicsit állni, aztán mehet is a sütőbe. Isteni sós, savanykás ízt ad a zöldségeknek. Akinek nem sikerül beszerezni, annak adok helyettesítő alternatívát, ami szójaszósz és frissen facsart citromlé keverékéből áll. Bármilyen körettel tálalható,... mehet mellé köles, rizs, quinoa, sült krumpli, saláta… a fantáziátokra és a hűtőtök/kamrátok készletére bízom."

Az ételhez a retek levelét használjuk, mert így megelőzzük a pazarlást (további pazarlás-csökkentő tippeket itt találtok). És ha már a japán gasztronómiánál tartunk, megemlítjük a Mottainai filozófiát, ami japánul olyasmit jelent, hogy sajnáljuk, hogy pazarlunk. Nemcsak az ételre és az anyagi dolgokra vonatkozik, hanem az időre, és egy egész Érdemes utánanézni a Mottainai-filozófiának és követni - az élet más területein is.

Ume ecetben pácolt sült zöldségek spenótos kölessel

umeboshi recept vegetáriánus vegán japán konyha ume ecet japán szilva superfood köles egytálétel

Előző cikkünk epres-bodzás duója, európai ízelőbimbóinkat kielégítő harmonikus páros volt. Most viszont szofisztikáltabb recepteket hoztunk, ahol az édes és sós ízek egyensúlyára építünk, valamint a nyitottságotokra. Mivel ezúttal az eper sós ételekben szerepel majd!

Kezdőkészlet - Spanyol konyha

Bor, jó minőségű, vékonyra szelt sonka és chorrizo, olívabogyó, tenger gyümölcseivel megpakolt paella. Igazi, nyárias ízvilágú konyha a spanyol. Előző cikkünkben bemutattuk a tapas bárok kínálatát, otthon elkészíthető, könnyű, izgalmas recepteket is kaptatok szerzőink konyhájából. Most tovább tágítjuk a képet, és a spanyol gasztronómia alapjait, alapanyagait ismerhetitek meg nemzeti konyha sorozatunk következő részében.


100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog