Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Januárban elkezdtem fogyókúrázni. Heti három futás, utána rövid torna. Abbahagytam a nassolást és kiiktattam a cukrot az étrendemből, de amikor két hónap után ráálltam a mérlegre, mindössze egyetlen kiló mínuszt mutatott. A magam részéről roppant csalódott voltam, azóta is töröm a fejem, hol rontottam el. A problémával talán nem vagyok egyedül. Sokan szeretnének fogyni, ám valamiért ez nem jön össze. Mi most ezért felkerestünk egy szakembert, hogy végre képbe kerüljünk arról, mitől lehet sikeres egy fogyókúra, és mitől nem.

Ha szakemberként meghallod ezt a szót: fogyókúra, melyik általános tévhit jut az eszedbe elsőre?

Dávid Brigitta dietetikus: Az, hogy rossz a szóhasználat. Nincs olyan, hogy diéta, vagy fogyókúra, ez egy téves hozzáállás a legtöbb ember részéről. A fogyókúrán ugyanis a legtöbb ember a koplalást érti. De mi is történik ilyenkor? Először fehérjét veszítünk, vagyis csökkenni fog az izomtömegünk. Ezzel egy időben sok víz is távozhat, ami a mérlegen kedvező eredményt mutathat. Valójában a zsírszövet mennyisége csak csekély mértékben csökken a szokásos pár hét koplalás alatt. Egyik sem tesz jót a szervezetünknek, az alakformálásra vonatkozó céljainknak. A fogyókúra természetellenes, ezért nem lehet betartani. Bármennyire is nehéz, hosszú távra kell tervezni, meg kell változtatni az étrendet, és ezekhez a változásokhoz hozzá kell lassan szoktatni a szervezetünket. Így lesz megelőzhető, hogy a leadott kilók visszakússzanak, és így leszünk hosszú távon egészségesek is.

Mi lehet annak az oka, ha valaki betartja ezt, de mégsem mutat kevesebbet a mérleg?

Elképzelhető, hogy valamilyen egészségügyi probléma állt a háttérben. Ezeket mindig érdemes az étrendváltás előtt kizárni. Amennyiben ugyanis például inzulinrezisztencáról van szó, vagy az ennél sokkal alattomosabb pajzsmirigybetegségről, hiába az életmódváltás, először a betegségeket kell meggyógyítani. Fontos, hogy alapvetően ne a mérlegtől várd a csodát. Szerintem fontosabb, hogy hogyan érzed magad a kedvenc ruháidban, hogy hogyan változnak a rajtad lévő zsírszövetek, az izmod.

Mondasz egy-két példát arra, mit mire érdemes lecserélni az egészséges étrendben?

A finomított fehérlisztet, fehérrizst, burgonyát zabra, alternatív gabonákra: hajdinára, amarántra, kölesre, barnarizsre. Ezek mind lassan szívódnak fel. A tízóraira, uzsonnára elfogyasztott ételeket friss zöldségre, vagy gyümölcsre. Általában igaz, hogy érdemes sok zöldséget enni. Akár még feltétként is, egy főzelék mellé. A omega 3 zsírsavak pótlására kiváló alapanyag a lenmagolaj. Egészséges fehérjének számítanak az olajos magvak, a babfélék, a szója, a tojás, a csirke és a hal.fogyókúra diéta egészséges étrend

Mi az, amire nem gondolnánk magunktól, de aminek a túlzott fogyasztása hosszú távon sok problémát okozhat?

A legújabb kutatások szerint ez egyértelműen a tej, illetve a tejtermékek. Tapasztalataim szerint a lakosság 80%-a valamilyen mértékben  laktóz intoleranciában szenved. A mai ismereteink szerint felnőttkorban naponta legfeljebb két dl tejet érdemes fogyasztani, vagy két vékony szelet sajtot. Való igaz, hogy a kalcium fontos a csontanyagcserében, de a Harvard-kutatás ajánlásai szerint nem a tejtermékek jelentik a legjobb választást. A tej sok éven át központi szerepet töltött be az étrendben, mint egyedüli kalcium és D-vitaminforrás. A szükséglethez képest azonban csekély mennyiségű D-vitamin van benne, ráadásul jóval egészségesebb kalciummal dús alapanyagok vannak körülöttünk, például a káposztafélék, a karfiol, a kelbimbó, a brokkoli, az amaránt, a szezámmag, illetve a dúsított növényi tejek.

Mik azok az étrendkiegészítők, vitaminok, amiket az egészséges étrendtől függetlenül nem árt fogyasztani?

Évek óta egyetért konszenzus van a különböző szakterületek között abban, hogy D vitamint - különösen a téli időszakban - mindenképp érdemes mesterséges formában fogyasztani. Ez ugyanis a kálcium felszívódásától kezdve a túlsúlyig mindenre jó hatással van. 

Mi a helyes hozzáállás a szénhidrátokhoz?

A hagyományos táplálkozás során megszoktuk, hogy gyors energiaforrásként elsősorban finomított szénhidrátokból készült ételeket fogyasszunk, és kerüljük a zsírokat. Pedig növényi zsíroka szükségünk van, ezek ráadásul sokkal egészségesebb forrást jelentenek, mind a finomított szénhidrátokkal, mind pedig az állati zsírokkal szemben. 

Egyre többen mennek el testösszetétel-mérésre, viszonyításként, kiindulási pontként az életmódváltás elején. Van ennek értelme?

Határozottan. Az úgynevezett Bioelektromos Impedancia Analízis pontosan megmutatja, hogy a test hány százaléka zsír, hány százaléka izom, mennyi a csontok tömege és mennyire hidratált az illető. Itt nagy meglepetések derülhetnek ki. Előfordulhat például, hogy egy látszólag vékony embernek a zsírtömegét csökkentenie, az izomtömegét pedig növelnie kell. Fontosak ezek a viszonyítások.

Beszéltünk már a zöldségek jelentőségéről az étrendben. Van kedvenc recepted?

Van egy slágerreceptem, aminek a fő összetevőit az édesburgonya, a cukkini és a tojás adja. Ez egy pite, ami könnyen elkészíthető, nagyon ízletes és laktató, ellenben a kalóriatartalma egyáltalán nem túl magas. Valójában ez egy teljesen glutén,- búza,- tej mentes étel, ami az alacsony glikémáis indexe miatt cukorbetegeknek is ajánlott.

(Ha érdekel, hogy a szakember hogyan készít glutén,- gabona,- tejmentes, és alacsony glikémiás indexű (lassan felszívódó) szénhidrátot tartalmazó finomságokat, illetve hogyan készíti el kedvenc receptjét, gyere el a Makifood őszi kurzusára október 19-én!)

Magyarország lakosságának 95%-a D-vitamin hiányban szenved. Ha azt gondolnánk, hogy délebbre például Spanyolországban jobb a helyzet akkor tévedünk. A spanyol lakosság majdnem 50%-a D-vitamin hiányos. Az életmódunk a négy fal közé szorít minket.

A D- vitamin jelentősége és a hiányállapotban fellépő néhány betegség:

- Bőrbetegség kialakulása

- Csontvesztés kialakulása

- Csonttörések kockázatát fokozó elesések számának növekedése

- Autoimmun betegségek kialakulása

- Szívelégtelenségben a D-vitamin- hiány közvetlenül hozzá- járul a szívelégtelenség kialakulásához, súlyosbodásához

- Érelmeszesedés kockázatának növekedése

- Egyes hematológiai daganatos megbetegedések kialakulásának fokozott kockázata

- A D-vitamin sejtanyagcserére kifejtett hatásai révén tumorellenes hatású

- Az anyatej rendkívül kevés D-vitamint tartalmaz, ezért a csecsemők D-vitaminpótlása elengedhetetlenül fontos

- A menopauzát követően a D-vitamin megfelelő pótlása mind a csontok egészsége, mind az emlő tumor kockázatának csökkentése szempontjából kiemelt jelentőségű.

Őszi fogyókúrarecept cukkiniből

Igazi őszi ízvilágot varázsoltunk a tányérra friss fűszerekből, ezzel a dióból, cukkiniből és szőlőből készült gyors egytálétellel, ami gyakorlatilag főzést sem igényel. A nyár végi, nagyobbra nőtt cukkiniket tálalhatjuk szélesmetélt-szerűen, vékony karikákra szeletelve, gyorsan átgrillezve.

A friss zöldfűszerek tartósításának pedig nagyszerű módja a pesztókészítés. A pesztó mára szinte gyűjtőfogalommá vált a gasztronómiában - régen túlnőtt már az eredeti genovai alaprecepten. Készülhet szinte bármilyen zöldfűszerből, zöld levélből (medvehagyma, zsálya, reteklevél, petrezselyem, koriander, stb.) és az olajos magvakat is szabadon variálhatjuk benne. Most zsályából, friss petrezselyemből és kedvenc őszi olajos magvunkból, a dióból csináltunk friss pesztóöntetet a grillezett cukkinikarikákra. Zöld Múzsa receptje. 

cukkini fogyókúra ősz zöld múzsaŐszbe hajló cukkini "pappardelle" (széles metélt)

- egy kisebb cukkini (vagy egy közepes fele hosszában elvágva)
- egy kisebb ágacska friss rozmaring
- 1 marék dió
- nagy csokor petrezselyem
- 5-6 levél zsálya
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1/2 dl extra szűz olívaolaj + 1-2 ek. a kenéshez
- só 
- 3-4 dkg frissen reszelt parmezán (vegánoknak elhagyható)
- 1 kisebb fürt csemege szőlő

A cukkinit hosszában félbe vágjuk és a belsejét kikaparjuk. A héja maradjon, mert a hirtelen sütésnél szükséges, hogy rajta legyen, enélkül a széles metéltünk szétszakadna. Éles késsel hosszában vágjuk csíkokra a cukkinit, és egy ecset segítségével kenjük be őket rozmaringos-fokhagymás olívaolajjal. 

Tipp: Érdemes ízesített fűszerolajokat készenlétben tartanunk, érlelnünk a hűtőszekrényben. Az ételek ízvilágát ezekkel nagyban emelhetjük, az ételkészítés idejét pedig egyben lerövidíthetjük, ha csak a hűtőbe kell egy fűszerolajért benyúlni. 

Amennyiben nincs kőmozsarunk, a pesztót egy nagy vágódeszkán készítsük el éles kés segítségével. A deszkán először vágjuk apróra a megmosott petrezselymet és a zsálya leveleket, majd nyomjunk rá ízlés szerint pár gerezd fokhagymát, a késes aprítóban elődarált diót és parmezán sajtot. Locsoljuk meg olívaolajjal, majd késsel mindaddig aprítsuk az összetevőket, míg krémes állagú pesztót nem kapunk. (Ugyanezt megpróbálhatjuk késes aprítóban is: először az olajos magokat aprítsuk, ehhez adjuk hozzá a fűszereket, végül az olajat.) 

A serpenyőnket szárazon forrósítsuk fel és a cukkini csíkok egyik és másik oldalát hirtelen pirítsuk meg, majd szedjük ki őket egy tányérra és rendezzük el, mintha tészta csíkok lennének. Morzsoljuk rá a pesztót, díszítsük dióval és szőlő szemekkel. 

Az almaecet igazi "sztár" lett az egészséges életmódra törekvők kamrájában, de valóban megérdemli az őt körülvevő felhajtást?

Mit tud az almaecet?
Az almaecet az alma erjedése során keletkező almabor további erjesztésével készül. Savtartalma alacsony, 5%. Rengeteg ásványi anyagot, tápanyagot tartalmaz, csak néhány ezek közül: kalcium, foszfor, kálium, magnézium, vas, fluor, pektin, A- és C- vitamin, béta-karotin, aminosavak, enzimek és komplex keményítők.

almaecet fogyókúra tévhit emésztés kutatás

Forrás: flickr.com - veganbaking.net

Az almaecetet őseink igazi élet-elixírnek tartották. Régóta használják az asztma, gyomor- és emésztési problémák enyhítésére, ezenkívül csökkenti a koleszterinszintet. Magas vérnyomás, ízületi gyulladások és migrénes fejfájás kezelésére is alkalmazzák, antioxidáns-tartalma miatt pedig a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek megelőzésében kap fontos szerepet. Fertőtlenítőszer, gomba- és baktériumölő hatása is ismert.

Elixír vagy marketingfogás?

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog