Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A legfinomabb birsalmás süti

Jön a birsalmaszezon! A birsalma illata parfümös, íze nyersen fanyar, de ha tudjuk, hogyan nyerhetjük ki belőle a legfinomabb ízeket, mesés lekvárok, édességek, levesek készülhetnek belőle.

A birsalmát kemény, rostos húsa miatt nyersen nehéz hámozni és szeletelni. Megpucolni egyébként nem is szükséges, egyrészt mert sok értékes tápanyagot veszítenénk ezzel, másrészt pedig a héj a későbbi sütés során is egyben tartja a megpuhult gyümölcshúst.

birsalma alma ősz desszert almaecet tönkölyliszt tart sütemény

forrás: Edward Kimbler - Flickr.com

Legjobb, ha alapos, dörzsölős mosás után éles késsel negyedekbe vágjuk és enyhén citromos vízben 5-10 perc alatt félpuhára főzzük. Ezután már könnyebb eltávolítani a magházát és a további elképzelések szerint kisebb darabokra vágni, majd sütőben, vagy serpenyőben, vajon, vagy olívaolajon a fűszerekkel, mézzel megpirítani.

A birs aromás-parfümös, különleges íze nagyon jól érvényesül a lilakáposzta vagy fehérrépa társaságában Fűszeres aromájához jól illik a gyömbér, a hagyma, a fokhagyma, a római kömény, sőt a csípős ízek is. Sültek remek kiegészítője lehet például egy birsalmából készített fűszeres-csípős chutney.

Ha piacon vásároljuk, sárga, feszes héjú gyümölcsöt válasszunk, külső, molyhos védőrétegét ne dörzsöljük le. Párás, hűvös helyen, szárával lefelé szalmára sorakoztatva, papírral letakarva hetekig eltartható.

Birsalma tart

birsalma alma ősz desszert almaecet tönkölyliszt tart sütemény

forrás: chatelaine.com

 

Hozzávalók a tésztához:

3/4 csésze teljeskiörlésű liszt

3/4 csésze fehérliszt

1/2 csésze olaj, előzőleg a fagyasztóba téve legalább 30 percre

1/4 teáskanál sütőpor

1 teáskanál almaecet

5-6 evőkanál hideg víz

Hozzávalók a töltelékhez:

3 db ropogós alma, meghámozva, vékonyra szeletelve

2 db birsalma, meghámozva, vékonyra szeletelve

1/2 csésze almalé

1 teáskanál citromlé

3/4 csésze agavé szirup

3 evőkanál tönkölyliszt vagy teljeskiörlésű liszt

1/2 teáskanál kínai ötfűszer keverék

csipet só

Tészta elkészítése:

Szitáljuk egy tálba a száraz hozzávalókat. Lassan adjuk hozzá a fagyasztott olajat és egy gumi spatulával óvatosan keverjük át.

Adjuk hozzá az ecetet és 3 evőkanál jéghideg vizet, közben keverjük folyamatosan és annyi vizet adagoljunk hozzá, amíg a tészta össze nem áll.

Tegyük a tésztát folpackra, lapítsuk ki úgy, hogy egy 2 cm vastag kerek lapot kapjunk. Tegyük hűtőbe 30-45 percre, mielőtt kinyújtjuk.

Nyújtsuk ki a tésztát és tegyük egy pite formába. Kanalazzuk bele a tölteléket. A tészta másik kinyújtott felével fedjük le. Csípjük össze a széleit és vágjunk a tetejére nyílásokat.

Süssük 200C fokon 15 percig, majd vegyük a hőfokot 175C-ra és süssük tovább, amíg a teteje aranybarna lesz (kb. 25 perc).

Töltelék elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200C fokra. Egy lábasban főzzük meg az almát, birsalmát az almalében a citromlével és agavé sziruppal együtt. Adjuk hozzá a lisztet, keverjük el és tegyük félre kihűlni.

További receptek:

Birsalmás mindentudó és birsalma humusz

Savanyú káposzta birsalmával

Házi pisztáciás birsalmasajt

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog