Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A legfinomabb birsalmás süti

Jön a birsalmaszezon! A birsalma illata parfümös, íze nyersen fanyar, de ha tudjuk, hogyan nyerhetjük ki belőle a legfinomabb ízeket, mesés lekvárok, édességek, levesek készülhetnek belőle.

A birsalmát kemény, rostos húsa miatt nyersen nehéz hámozni és szeletelni. Megpucolni egyébként nem is szükséges, egyrészt mert sok értékes tápanyagot veszítenénk ezzel, másrészt pedig a héj a későbbi sütés során is egyben tartja a megpuhult gyümölcshúst.

birsalma alma ősz desszert almaecet tönkölyliszt tart sütemény

forrás: Edward Kimbler - Flickr.com

Legjobb, ha alapos, dörzsölős mosás után éles késsel negyedekbe vágjuk és enyhén citromos vízben 5-10 perc alatt félpuhára főzzük. Ezután már könnyebb eltávolítani a magházát és a további elképzelések szerint kisebb darabokra vágni, majd sütőben, vagy serpenyőben, vajon, vagy olívaolajon a fűszerekkel, mézzel megpirítani.

A birs aromás-parfümös, különleges íze nagyon jól érvényesül a lilakáposzta vagy fehérrépa társaságában Fűszeres aromájához jól illik a gyömbér, a hagyma, a fokhagyma, a római kömény, sőt a csípős ízek is. Sültek remek kiegészítője lehet például egy birsalmából készített fűszeres-csípős chutney.

Ha piacon vásároljuk, sárga, feszes héjú gyümölcsöt válasszunk, külső, molyhos védőrétegét ne dörzsöljük le. Párás, hűvös helyen, szárával lefelé szalmára sorakoztatva, papírral letakarva hetekig eltartható.

Birsalma tart

birsalma alma ősz desszert almaecet tönkölyliszt tart sütemény

forrás: chatelaine.com

Almás rétes nyári kiadásban

A napsütés és a 30 fok már a kanyarban van, és az igazi nyári időhöz egy hidegen is isteni desszert dukál. "Annyiszor ettél almás rétest, hogy már biztosan te is halálosan unod - akkor miért ne próbálhatnád ki akár hidegen is?" - írja Márk Szonja, az Édesem blog szerzője, aki az almás rétes hideg verzióját készítette el. "A legjobb az egészben a roppanós, karamellizált réteslap, csak érje meg a fagyasztást!"

Almás rétes parfé

almás rétes desszert nyár fagylalt édesem sütemény alma kardamom vaníliafagylalt

Az almaecet igazi "sztár" lett az egészséges életmódra törekvők kamrájában, de valóban megérdemli az őt körülvevő felhajtást?

Mit tud az almaecet?
Az almaecet az alma erjedése során keletkező almabor további erjesztésével készül. Savtartalma alacsony, 5%. Rengeteg ásványi anyagot, tápanyagot tartalmaz, csak néhány ezek közül: kalcium, foszfor, kálium, magnézium, vas, fluor, pektin, A- és C- vitamin, béta-karotin, aminosavak, enzimek és komplex keményítők.

almaecet fogyókúra tévhit emésztés kutatás

Forrás: flickr.com - veganbaking.net

Az almaecetet őseink igazi élet-elixírnek tartották. Régóta használják az asztma, gyomor- és emésztési problémák enyhítésére, ezenkívül csökkenti a koleszterinszintet. Magas vérnyomás, ízületi gyulladások és migrénes fejfájás kezelésére is alkalmazzák, antioxidáns-tartalma miatt pedig a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek megelőzésében kap fontos szerepet. Fertőtlenítőszer, gomba- és baktériumölő hatása is ismert.

Elixír vagy marketingfogás?

Fűszeres sült alma joghurthabbal

Valahogy csak nem akar idén tartósan kitavaszodni. A hűvösebb idő a főzésünkre is könnyen rányomja a bélyegét, na nem annyira, hogy egy téli laktató étel kerüljön az asztalra. De egy fűszeres almaából készült desszert már igen! Colorsinthekitchen ajánlja. 

Fűszeres sült alma habcsókkal és joghurthabbal

Hozzávalók a sült almához(4-6 adaghoz):

- 5 közepes alma (pl. idared)
- 1/2 tk. őrölt fahéj
- 1/4 tk őrölt szegfűszeg
- 1/4 tk. őrölt szegfűbors
- 2 csipet őrölt csillagánizs
- 2 csipet őrölt szerecsendió
- 1 csipet őrölt fahéjvirág
- 2-3 csipet őrölt gyömbér (vagy ennél kevesebb friss)
- 2 ek. citromlé (lehetőleg kezeletlen citrom leve)
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1/2 kezeletlen narancs reszelt héja
- 1 púpozott ek. nádcukor
- opcionálisan 2 ek. Cointreau likőr (alkoholmentesen narancslé)
- 2 ek. édes teavaj

Hozzávalók a joghurthabhoz:
- 300 g joghurt (pl. görög joghurt vagy egyéb zsíros joghurt)
- 150 ml tejszín (lehet kevésbé zsíros is)
- 2 ek. agavé (vagy ízlés szerint (nád)porcukor)

Hozzávalók a habcsókhoz:
- 1 nagy tojásfehérje
- 60 g (nád)porcukor
- 1/2 tk. kukoricakeményítő
- opcionálisan néhány csepp fehérborecet
- egy kevés csokoládé a habcsók bevonásához (tej- vagy ét-)
- tálaláshoz pirított aprított vagy darált dió

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 100 fokra.

A habcsókot az előző napon is elkészíthetjük. A tojásfehérjét a porcukorral robotgéppel alacsony fokozaton felverjük. Amikor már kemény, hozzáadjuk a keményítőt és a borecetet, és tovább verjük, míg selymes kemény habot kapunk.

Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk. Habzsákba tesszük a tojáshabot, és kisebb méretű habcsókot nyomunk. Az előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt megsütjük. Akkor van készen, ha tapintásra kemény és elválik a sütőpapírtól. (Ha kihűl papírzacskóban akár szobahőmérsékleten is tárolhatjuk 1-2 napig.)

Amennyiben csokival szeretnénk díszítéshez bevonni habcsókot, azt csak tálaláskor tegyük meg. Olvasztott csokiba mártjuk majd beleforgatjuk a pirított darált dióba.

A joghurthab is elkészíthető 1-2 órával a tálalás előtt. Tehát amennyiben vendégeknek készül a hab hűtőben várakozhat. Tálaláskor csak megkeverjük és mehet a poharakba. A tejszínt kemény habbá verjük, és összekeverjük a joghurttal. Adunk hozzá ízlés szerint édesítőt (agavé, porcukor). Ne sokat, ugyanis a habcsók édes.

A sült almához az almákat alaposan megmossuk és kisebb kockákra vágjuk (amennyiben kemény a héja vagy viaszos, akkor érdemes hámozni). Egy tálba tesszük és összekeverjük a fűszerekkel, citrom- és narancshéjjal, likőrrel, citromlével és a cukorral (cukorból ne tegyünk sokkal többet, a habcsóktól elég édes lesz a desszertünk). Egy nagyobb tepsibe helyezzük és rákockázzuk a vajat. Előmelegített 200 fokos sütőben nagyjából 25 perc alatt puhára sütjük (félidőben érdemes megkeverni). Hagyjuk kihűlni majd összeállítjuk a pohárdesszertet.

Fontos, hogy csak tálaláskor állítsuk össze a pohárdesszertet, különben a habcsók megpuhul.

A poharakba egy kevés habcsókot morzsolunk, kerül rá joghurthab, sült alma, további habcsók majd újra joghurthab, alma, összetört habcsók és végül megszórjuk pirított darált/aprított dióval. Tálaláshoz kerülhet rá csokiba és dióba mártott habcsók.

(Megjegyzés: Ehhez az adaghoz nem fogyott el az összes habcsók.)

 

Last minute ehető ajándék almából

Egy héttel az ünnepek előtt még bizonyára többségünknek fejtörést okoz néhány ajándék beszerzése. Miért ne adnánk valami személyes, könnyen elkészíthető meglepetést a szeretteinknek? Ez az almalekvár nem tartalmaz cukrot, íze pedig tökéletesen passzol van az ünnepek hangulatához. Kiválóan használható sültekhez, vagy édes palacsintákra kenve.  

Almalekvár

karácsony ajándék ehető ajándék almalekvár alma tél lekvár vegetáriánus vegán

Forrás: Flickr.com - O Nosso Casamento

Hozzávalók:

- 1.2-1.5 kg bármilyen ropogós húsú alma

- 1 teáskanál fahéj

- néhány csipet őrölt szegfűszeg

- fél teáskanál őrölt gyömbér 

- néhány csipet kardamom

- negyed csésze víz

karácsony ajándék ehető ajándék almalekvár alma tél lekvár vegetáriánus vegán

Elkészítése:


Tedd az összetevőket egy edénybe, forrald fel, majd vedd takarékra a hőmérsékletet. Helyezz rá egy fedőt, de ne fedd le a lábost teljesen, hadd távozzon a gőz. Időnként keverd meg, nehogy leégjen. Amikor az almák puhák, öntsd le a levét, és turmixold össze a lábosban. Használj botmixert. Tedd vissza a fedőt, és főzd bő 1,5 óráig tovább, alacsony hőmérsékleten, egészen addig, amíg a püré egészen sűrű nem lesz. Időnként keverd meg! Körülbelül 1,5 óra alatt készül el. 

«
123

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog