Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Hó eleji piackörképünkben számba vesszük az adott hónap szezonális zöldjeit. Így ti is jó előre fel tudjátok jegyezni a naptárba, mikor érdemes lecsó befőzésbe fogni vagy éppen padlizsánkrémből betárazni. Hónapról-hónapra a legfrissebb zöld-aktualitásokhoz csinálunk nektek kedvet a sok izgalmas recepttel, melyet bloggereink gyűjtenek csokorba. Szeptember eleji piac körképünk egy gasztronómiai memoár: Bede Anna emlékkönyve a lecsó ízes-piros hozzátartozóiról, a füstös padlizsánról, a nyarat idéző kukoricáról, zsenge zöldbabról, üstben rotyogó szilváról, napfényes szőlőről és fügéről...

Cukkini

Használjuk ki a lehetőséget, ennek a bázis-zöldségnek körülbelül szeptember közepéig tart a szezonja. Ha kertben termesztjük, érdemes kicsiként leszedni, sokkal koncentráltabb ízű és zsengébb, amúgy is nő, mint a dudva. Virágját is fel lehet használni, megtöltve és palacsintatésztában kisütve szuper előétel.

Kedvenc élmény: 12 éve Maceratában (Olaszország, Marche tartomány) a hentesnél vettünk darált hússal töltött (akkor még ettem húst) 10 cm-es mini cukkiniket, otthon bazsalikomos paradicsomszószban megpároltuk, és megettük. Egyszerűen nagyszerű.

A cukkiniről infókat itt olvashattok.

Receptek
Cukkinifőzelék
Lecsós bulgurral töltött cukkini
Pesztós töltött gömbcukkinik
Sült zöldséges spagetti sárga cukkinivel
Cukkinis rakott rizs
Halas cukkini lasagne
Cukkiniből készített spagetti
Csokoládés cukkinis cupcake mogyoróvajjal

Paradicsom


Gyerekkoromban akkor volt paradicsom, amikor termett, nem jött szembe velünk a zöldségesnél télen is. Megbecsültük, és részemről ujjongva vártam a szezont. Az örök kérdés a paradicsom zöldség-vagy-gyümölcs létéről háttérbe szorul, amikor nyár derekán végre igazi, szabadföldi paradicsomokat kóstolhatunk. Szeretek extrázni, kedvenc árusaimnál a Hunyadi téri piacon mindig nagy a választék, sárga paradicsom, ökörszív paradicsom és fekete paradicsomok közül is válogathatunk. A Based on Pig gasztronómiai művészeti kutatócsoport Maki konyhájában tesztelte a különböző fajtákat, érdemes megnézni az erről készült prezentációt! Maki tanácsait pedig itt olvashatjátok.

Kedvenc élmény: Alföldi nagymamám kertjében leszakítani az érett, Naptól meleg paradicsomot, tenyérrel letörölni (vagy nem), és a jellegzetes paradicsomszár illatának beszippantása után beleharapni. Aztán még egybe.. És azt figyeltétek, hogy harapva mennyire más, mint felszeletelve?

További információkat a paradicsomról itt olvashattok.

Receptek
Csípős sült paradicsomkrém

Shaksuka
Sült paradicsom leves
Bazsalikomos őszibarack-paradicsom saláta
Paradicsomos kefta tagine
Zöld paradicsom relish (chutney)
Rántott zöldparadicsom

Kukorica

Nem nyár a nyár főtt kukorica nélkül. Bár szeretem az újításokat, tökéletesen megfelel a vízben főzött változat sóval. Persze meg lehet hegyezni chilivel, és grillen sütve is nagyon finom. Szeptember közepéig még elcsíphetünk egy-egy csövet, érdemes elraktározni az élményt jövő nyárra - akár frissen főve/grillezve, akár levágva a szemeket a csőről - lefagyasztva.

Kedvenc élmény: Megfőzni egy nagy tál kukoricát, és azt enni reggel-délben-este. Jól megsózva, sőt, háromszor utánsózva, ha kell, és kukoricaevéskor nem foglalkozni azzal, hogy kukoricaszemes lesz az arcom és a fogaim közé ragad.

A kukorica eredetéről, élettani hatásairól itt olvashattok.

Receptek
Polenta paradicsomos padlizsánnal

Kukoricás palacsinta korianderes sajtkrémmel
Grillezett kukorica salsa
Parmezános kukorica krémleves
Kukoricakenyér barnavajjal, csilivel
Kukoricafagylalt áfonyával
Áfonyás kukoricamuffin

Padlizsán


A padlizsánnal és erdélyi receptekkel Márta nagynéném ismertetett meg. Emlékszem, először a külseje fogott meg, nem izgatott különösebben az íze. De az a lila szín, és az a forma máig gyönyörűséggel tölt el (gasztromantikus vagyok, sosem tagadtam). Megosztó növény, még engem is megoszt. Egyik felem imádja és rajong a jól átsütött (=krémesre) padlizsánért bármilyen formában, másik felem rosszul van a nyersen hagyott, lélektelenül feldolgozott, gyenge változatától. Itt különösen igaz a mondás: csináld, vagy ne csináld, de ne próbáld!

Kedvenc élmény: Márta házi zakuszkáját enni pirítóssal.

További érdekességeket a padlizsánról itt olvashattok.

Receptek
Arab padlizsánsaláta

Joghurtos padlizsánsaláta
Kecskesajtos-mandulás töltött padlizsán
Zakuszka
Ratatouille
Padlizsán"falafel"
Csicseriborsós padlizsánragu
Marokkói padlizsános batyu



Zöldbab, vajbab

Részemről sokkal jobban szeretem, mint a fejtett babot. Nincs is annál jobb, mint mikor a vajbab pár perc főzés után roppan, további főzés után pedig szétolvad a szájban.. És milyen zseniális a babok sokszínűsége, egyszer szívesen megkóstolnám a 15 babos bablevest.

Kedvenc élmény: Gyerekkoromban Badacsonyban családi barátokkal ebéd. Tejfölös vajbableves, baracklekvárral és tojásfehérjével sült tejbegríz.

A zöldbab eredetéről, hatásairól ITT olvashattok.

Receptek
Zsályás és Fenyőmagos-fetás zöldbabsaláta

Aszalt paradicsomos francia zöldbab saláta

Spenót

A spenót is éli második hullámát. Nagyon szeretem a párolt spenótot, a mangoldot, tavasszal pedig a rá hasonlító csalánból készült ételeket. Egy fontos szabály van, jó alaposan meg kell mosni, különben földet is ropogtatunk a levelek mellett..

Kedvenc élmény: Határozottan a tejszínes-fokhagymás-spenótos gnocchi parmezánnal havonta legalább egyszer.

További érdekességeket itt olvashattok.

Receptek
Spenótos quiche

Spenótos cannelloni
Spenótsaláta
Spenótos kosárka
Zöld smoothie
Spenótos palacsinta lime-vajjal

Kápia- és pritaminpaprika

Azon gondolkodtam hétvégén a bevásárláskor a paprikák előtt, hogy vajon, ha bekötnék a szemem és különböző színű paprikákat tömnének a számba, felismerném-e ízről a színüket. Azt gondolom, igen. Fel is idéztem a különböző színekhez  – fehér, piros, zöld, narancssárga, sárga – tartozó jellegzetes aromákat. Egy hibalehetőséget érzek csak, a sárga és a narancssárga kaliforniai paprika íze közt nem tudtam fejben különbséget tenni. De tesztelni fogom magam, majd mesélek! Ezt a tulajdonságot kihasználva játszhatunk azzal, hogy melyik ételbe melyik paprikát tegyük. Nyár közepétől elárasztják a standokat a piros színű paprikák, szerintem sütve a legjobb!

Kedvenc élmény: Eleni augusztus végi görög estjén a sült paprika görög salátával, tzatzikivel, sült zellerlevéllel.

A paprikákról bővebben itt olvashattok.

Receptek
Sült kápiaparikás fusilli

Sültpaprika krémleves
Muhammara (fűszeres sültpaprika krém)
Színes sültpaprika-saláta



Szőlő

Régebben nem szerettem szüretelni. De amióta néhány éve kitaláltam egy tökéletes fedő sztorit, miszerint ilyenkor megdolgozom az éves borfogyasztásomért, megbékéltem a helyzettel. Az pedig, hogy családi körben, anekdotázva röhögjük végig az egyik szeptember közepi hétvégét, megfizethetetlen.

Kedvenc élmény: A Lacrima Christi szüretelése közben bekapni egy-egy szem mézédes, nagy szemű fehér szőlőt.

Még több szőlő itt.

Receptek
Szőlős, szilvás nyúl

Erdélyi töltött szőlőlevél
Szőlőlevél fűszeres fügével töltve
Savanyított szőlő

Szilva


A szilvát sokan nem szeretik, szerintem leginkább azért, mert a menzás szilvás gombóc vizes, főtt szilvája jut eszükbe. Pedig egy jól elkészített gombóc, egy jó lekvár nagyon jól tud esni egy hűvösebb estén.

Kedvenc élmény: Két éve, a szilvás cobblerhez készült szilvamártás készítése közben felfedeztem, hogy a szilva ízét a fahéjnál már csak egy dolog egészíti ki jobban: pár csepp amaretto..

Még többet a szilváról itt olvashattok.

Receptek
Gyömbéres-fokhagymás-szilvás csirkemell

Karfiol „steak” szilvachutneyval
Szilvás cobbler
Fahéjas-szilvás crumble
Szilvás gombóc

Füge

A füge is nagyon megosztó gyümölcs, vagyis virág, ha jól tudom. De van annál finomabb, mikor egy mediterrán tengerparti séta alkalmával leszakajtunk egyet egy kertből, és megesszük?

Kedvenc élmény: Az a fügelekvár a polcomon, amit csak akkor bonthatok ki, ha hozok helyette másikat Párizsból.

Még több infó a fügéről itt, érdekes háttérinformációkat pedig itt talátok.

Receptek
Fügés nyúl tagine

Fügés rukkola saláta
Fügés-kecskesajtos pizza
Szilvás-fügés lepény
Levendulás-fügés mascarpone krém
Fügés tart
Mandulás fügetorta

A cikket Bede Anna, a Vegasztrománia blog szerkesztője írta és fotózta.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

Mi is bekapcsolódtunk a nagy nemzetközi Meatless Monday mozgalomba. Ha szereted a zöldségeket és gyümölcsöket, de nincs ötleted hogyan készíthetnéd el őket izgalmasan, Húsmentes Hétfői Vacsoraklubunkon (minden hó első hétfőjén), izgalmas többfogásos menü keretében kaphatsz betekintést a húsmentes ételek univerzumába.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog