Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Utolsó hajrában vagyunk a nyári befőzést illetően. Bár az idő már már kifejezetten őszibe fordult, ilyenkor, szeptember elején jön el az ideje a zakuszka (és minden pirospaprikás, kápiás, padlizsános étel) befőzésének. Szerzőnk most egy hagyományos, erdélyi családi receptet oszt meg veletek.

Hogy mi is az a zakuszka? Hagyományos erdélyi étel, paprikakrém, amit padlizsánnal vagy babbal gazdagítva, befőzve szokás eltenni a télre. Mi a sült padlizsános változatot szeretjük, így most itt is ennek a verziónak a receptjét osztjuk meg veletek. Jó sok munka van vele: egy teljes nap volt hármunknak, bár igaz, hogy mi ilyenkor sütjük meg és tesszük el a padlizsánkrémhez szükséges mennyiséget is, és az itt leírt receptnek is a dupláját készítettük el.

Az a jó minőségű padlizsán, amelyik szinte fekete, nem is lila, mégpedig a zöld szára alatt is. Méretben a körülbelül fél kg-os barabok a legmegfelelőbbek.

Tipp: Egy adag padlizsánkrémhez két ilyen szép darabot szoktunk lefagyasztani, miután megsütöttük és meghámoztuk.

Hagyományosan szabadtéri tűzön készülnek a sült padlizsánok, amitől a zakuszka (és padlizsánkrém) kap egy finom füstös ízt. (De természetesen sütőben készítve is nagyon finom.)

Hozzávalók (kb. 15 db 375 ml-es üveghez):

10 nagy fej vöröshagyma
10 db szép nagy padlizsán
30 db paradicsom- vagy kápia paprika, esetleg ennek megfelelő mennyiségű kaliforniai paprika
1+kb. 0,5 l hidegen sajtolt napraforgóolaj
só, bors
3-5 db babérlevél, mérettől függően

1. A befőzés alapszabályai szerint előkészítjük és csírátlanítjuk a befőttesüvegeket

2. Parázson (vagy sütőben) megsütjük a padlizsánokat. A zakuszka akkor kapja a legteltebb, legfüstösebb ízt, ha a paprikákat is megsütjük - bár ez nagyon munkaigényes (sütést követően hámozni szükséges a forró paprikákat), így elhagyható.

3. A hagymákat tisztítsátok meg és daráljátok le, majd egy levesszűrőben tegyétek félre, hogy lecsepegjen a leve. Le kell darálni a csumájától megtisztított paprikákat, és a héjától megtisztított sültpadlizsánokat is.

4. Amikor minden szükséges hozzávaló sülve, darálva készen áll, akkor egy jó nagy, lekvárfőző fazékban megmelegítünk 1l hidegen sajtolt napraforgóolajat. A darált, lecsepegtetett vöröshagymát szép lassanüvegesre pároljuk benne.

5. Mehet az edénybe a darált paprika is, majd sózzuk, borsozzuk, babérlevéllel fűszerezzük. Ha a paprika nyers volt, akkor kell egy kis idő, amíg elfő a leve. Ha a paprikát is megsütöttük, akkor már most mehet a padlizsán is a hagymához, egyébként megvárjuk, hogy a paprika is megsüljön egy kicsit.

6. Innentől nincs más teendő, mint lassú tűzön kevergetni addig, amíg kellően besűrűsödik.

7. A kész, forró zakuszkát az előkészített, csírátlanított üvegekbe töltjük úgy, hogy a tetején még maradjon egy kis hely. Mindegyik üvegbe a zakuszka tetejére töltünk néhány milliméternyi olajat: ez légmentesen elzárja a levegőtől, így segít tartósítani. A megtöltött üvegek már indulhatnak is a dunsztba pihenni.

Még több befőzéssel kapcsolatos cikk és recept itt

A cikket Andrási Nóra, a Nóri mindenmentes konyhája c. blog szerzője írta.
A fényképeket Bede Anna (vegasztrománia) és Nagy Zita (Zizi kalandjai) készítették.

Kommentjeiteket a 100fok facebook oldalán várjuk. 

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog