Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Szuper téli smoothie-k reggelire

A smoothie népszerűsége töretlen, nem véletlenül. Könnyű elkészíteni, tápláló, és mivel kevésbé hizlaló reggeliről van szó, mint a hagyományos magyar ételek, diétának sem utolsó. Mi kell még így, az ünnepi trakták után? Talán csak néhány jó recept. Zizi kalandjai és Homebisztro kedvenc téli smoothie-jai következnek.

smoothie cékla sütőtök joghurt turmix tél vitaminbomba homebisztro zizi kalandjai reggeli

Zöldséges smoothie (Homebisztrotól)

A lencse amellett, hogy a néphagyomány szerint bőséget, gazdagságot garantál az elkövetkezendő esztendőre, igen gazdag tápanyagokban. A hüvelyesek közül is kiemelkedik magas, 25-28 %-os fehérjetartalmával, melynek aminosav összetétele is kedvezőbb számunkra és emésztése is kevésbé megterhelő, mint például a babaé vagy borsóé - tahát ne csak szilveszterkor keressük elő a kamrából!

Bár igen magas a szénhidrát tartalma, ennek túlnyomó többsége keményítő, glikémiás indexe alacsony, azaz a szénhidrát optimálisan, lassan szívódik fel csak belőle a fogyasztása után. A fehérjén és szénhidráton kívül a lencse tartalmaz még természetesen rostokat. A vitamint, B1 és B2 vitamint, folsavat, az ásványi anyagok közül pedig káliumban, vasban és cinkben gazdag.

lencse szilveszter recept lazac saláta spenót tél selectfood halétel

forrás: Flickr.com (taz)

Téli szuperkaják: a fodros kel 

Télen különösen figyelnünk kell arra, hogy a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat magunkhoz vegyük. Sok olyan szezonális, illetve télen is beszerezhető alapanyag van, ami erre alkalmas, viszont valamiért kevésbé ismert és népszerű. Sorozatunk első a giga vitamin- és ásványianyag-forrása, a fodros kel következik.

fodros kel tél saláta zöldség vitaminforrás juice zöld lé

Forrás: Flickr - Bobbi Bowers

Mint a legtöbb káposztaféle, a fodros kel is Kis-Ázsiából került a Földközi-tenger környékére. Az ókori görögök is ismerték, tőlük vették át a rómaiak. Magyarországon a 16. században szerepelnek írásos feljegyzésekben a káposztafélék először, a 18. században pedig már három fajta fodros kel is kapható volt, a bolgár kertészeknek köszönhetően.

Ha még töröd a fejed, hogy mi lenne az a menü, ami különleges is, egyben könnyen elkészíthető, akkor az én kicsi paleokonyhám szerzője ajánlásával ez az ünnepi csirkeétel lehet a megoldás.

Karácsonyi menü Cacciatore- csirke vadász módra 

„Cacciatore, úgy lehetne lefordítani, hogy csirke, vadász módra. Ez egy népies olasz paradicsomos étel, amit csirkéből vagy nyúlból szoktak készíteni és hagymával,fűszernövényekkel, borral ízesítenek. Számtalan variációja létezik, ízléstől függően. Könnyen elkészíthető és a sokáig tartó, ám alacsony lángon történő főzésnek köszönhetően nagyon ízletes, igazi ünnepi asztalra való étel.

karácsony ünnepi menü olasz étel csirke

Hozzávalók:

-6 db egész csirkecomb

-1 fej vöröshagyma kockára vágva

-3-4 gerezd fokhagyma, lereszelve

- 6-8 szelet bacon felkockázva

-2 ek kacsazsír

-1 nagy sárgarépa

-1 paradicsomkonzerv (400g)

-1 ág rozmaring

-1 tk oregánó, só, néhány csipet bors

-1 dl száraz fehérbor

-1 marék fekete olívabogyó

-1 kis babérlevél

-1 marék petrezselyem

Elkészítés:

Első lépésként keressünk egy akkora lefedhető edényt, amiben kényelmesen el fognak férni egymás mellett a csirkecombok. A csirkecombokat vágjuk alsó- és felsőcombra. Sózzuk, borsozzuk majd a kacsazsíron mindkét oldalukat süssük pirosra, először bőrével lefelé. 
Szedjük ki őket egy tányérra és a maradék zsiradékon pároljuk meg a felkockázott hagymát, szalonnát, fokhagymát, és nagylyukú reszelőn lereszelt sárgarépát.
Öntsük fel a borral, paradicsomkonzervvel, adjuk hozzá a fűszereket és pár percig forraljuk.
Rakjuk vissza bele a csirkecombokat, adjuk hozzá az olívabogyókat majd lefedve lassú tűzön még hagyjuk főni 1-1,5 órán keresztül.

Köretként zellerpüré készült hozzá.

Hozzávalók:

-2 nagy zellergumó

-1 ek kacsazsír

-0,5 dl zsírosabb tej (opcionálisan kókusztej)

-só, fehérbors

-szerecsendió

Elkészítés:

A zellert hámozzuk meg, majd kockázzuk fel.
Rakjuk egy lábosba és öntsük fel a kókusztejjel, illetve annyi vízzel hogy éppen csak ellepje.
Sózzuk, borsozzuk és főzzük puhára, majd szűrjük le.
Botmixerrel turmixoljuk el és folyamatosan adjuk hozzá a levét, amíg el nem érjük a kívánt állagot.
Még melegen keverjük hozzá a kacsazsírt, ettől még krémesebb lesz, végül reszeljünk bele egy kevés szerecsendiót is.

Megjegyzés:

Azok, akiknek a zellerpüré íze túl intenzív, jó ötlet ha 1:1 arányban krumplipürével kombinálják. Ez esetben egy kis kanál vajat adjunk a kész pürénkhez.

Last minute ehető ajándék almából

Egy héttel az ünnepek előtt még bizonyára többségünknek fejtörést okoz néhány ajándék beszerzése. Miért ne adnánk valami személyes, könnyen elkészíthető meglepetést a szeretteinknek? Ez az almalekvár nem tartalmaz cukrot, íze pedig tökéletesen passzol van az ünnepek hangulatához. Kiválóan használható sültekhez, vagy édes palacsintákra kenve.  

Almalekvár

karácsony ajándék ehető ajándék almalekvár alma tél lekvár vegetáriánus vegán

Forrás: Flickr.com - O Nosso Casamento

Hozzávalók:

- 1.2-1.5 kg bármilyen ropogós húsú alma

- 1 teáskanál fahéj

- néhány csipet őrölt szegfűszeg

- fél teáskanál őrölt gyömbér 

- néhány csipet kardamom

- negyed csésze víz

karácsony ajándék ehető ajándék almalekvár alma tél lekvár vegetáriánus vegán

Elkészítése:


Tedd az összetevőket egy edénybe, forrald fel, majd vedd takarékra a hőmérsékletet. Helyezz rá egy fedőt, de ne fedd le a lábost teljesen, hadd távozzon a gőz. Időnként keverd meg, nehogy leégjen. Amikor az almák puhák, öntsd le a levét, és turmixold össze a lábosban. Használj botmixert. Tedd vissza a fedőt, és főzd bő 1,5 óráig tovább, alacsony hőmérsékleten, egészen addig, amíg a püré egészen sűrű nem lesz. Időnként keverd meg! Körülbelül 1,5 óra alatt készül el. 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog