Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Malac és lencse: a szilveszteri vacsora főszereplői, amelyke biztosítják a szerencsét a következő évre. Nem kell azonban mindig a megszokott módon elkészítenünk ezeket, a malacsültnek például nagyon jót tesz egy kis szójaszósz, a lencseleves pedig gyógyító korhelylevessé alakulhat, ha káposztát is adunk hozzá. Két recepttel búcsúztatjuk a 2016-ot!

Vörös lencsés savanyú káposzta leves (Zizi kalandjai)

újév szilveszter sertés sertéssült malac korhelyleves leves tél vöröslencse savanyú káposzta vegetáriánus

Hozzávalók 3-4 főre:
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 3-4 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 közepes répa (karikákra)
- 1 fehérrépa (vékony karikákra)
- 200 g vöröslencse
- 200 g savanyú káposzta
- kb. 1,5 liter víz
- 2 babérlevél, borsikafű, esetleg füstölt paprika
- só
- napraforgó olaj
- tejföl/szójajoghurt a tálaláshoz

újév szilveszter sertés sertéssült malac korhelyleves leves tél vöröslencse savanyú káposzta vegetáriánus

Elkészítése:

A savanyú káposztát kicsit aprítsuk fel.

Egy lábasban hevítsünk fel egy kevés (3-4 evőkanál) hidegen sajtolt napraforgó olajat. Néhány perc alatt dinszteljük meg rajta a vöröshagymát, majd a fokhagymát. Ezután adjuk hozzá a répát, fehérrépát, a vörös lencsét és öntsük fel a vízzel.

Adjuk hozzá a babérlevelet, esetleg borsikafüvet és a savanyú káposztát, ízesítsük sóval, tegyünk rá fedőt és főzzük meg kb. 20 perc alatt.
Tálaljuk tejföllel vagy joghurttal, sötét rozskenyérrel. (Vegán opció: zabtejszín, szójajoghurt)

Sertéssült almával

Hozzávalók:

400 g sertés farhát, vékonyra szeletelve 
marináld 30 percig a következő pácban:
1 evőkanál vodka
1 evőkanál shoyu
egy kevés feketebors
egy kevés ötfűszerkeverék
1 evőkanál keményitő
1 nagy savanykás alma, 5 mm vastagságúra szeletelve
só és bors
olaj a sütéshez

Elkészítése:

Forgasd meg a hússzeleteket a keményitőben és süsd meg közepesen forró olajban őket. Süsd meg az almaszeleteket magas hőmérsékleten 2 evőkanál olajban. Keverd össze az almát a hússal, sózd és borsozd.

/

Lencseleves füstölt libakolbásszal

Egy igazi téli fogás következik, ami újévi szerencsét hozó ételnek is beillik. És ami a ényeg: felmelegít és nagyon finom.

A hagyományok követésén túl is érdemes lencsét fogyasztani, és nem csak az újév első napján. Igen gazdag tápanyagokban, még a hüvelyesek közül is kiemelkedik magas, 25-28 %-os fehérjetartalmával, melynek aminosav összetétele is kedvezőbb számunkra és emésztése is kevésbé megterhelő, mint például a babaé vagy borsóé. Bár igen magas a szénhidrát tartalma, 50-60 %, melynek túlnyomó többsége keményítő, glikémiás indexe alacsony, azaz a szénhidrát optimálisan, lassan szívódik fel csak belőle a fogyasztása után. A fehérjén és szénhidráton kívül a lencse tartalmaz még természetesen rostokat, A vitamint, B1 és B2 vitamint, folsavat, az ásványi anyagok közül pedig káliumban, vasban és cinkben gazdag.

Árpagyöngyös lencseleves füstölt libakolbásszal

lencse újév lencselves leves tél libakolbász

A csicsóka, vagy jeruzsálemi articsóka fontos téli tápanyagforrás. Rosttartalma kb. ötször nagyobb, mint a burgonyáé, laktató, és csökkenti az édesség utáni vágyat is. Gumóinak 15-20 százaléka inulin nevű anyagot tartalmaz, ami nem emeli meg a vércukorszintet, de édes íze csökkenti a nassolás utáni vágyat(nem azonos az inzulinnal).

csicsóka leves ősz tél

Ásványi anyag- és vitamintartalma is jelentős, sok kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort és cinket tartalmaz, és  a B1-, B2-, C-vitaminban is gazdag.

Leginkább piacokon tudjuk beszerezni, próbáljunk a foltmentes, kevésbé göcsörtös darabokra vadászni. Mielőtt felhasználjuk, mossuk meg vízben, és alaposan tisztítsuk meg kefével, vagy hámozzuk meg. Nem minden esetben szükséges eltávolítani a héját.

Akárcsak a burgonyából, készíthetünk belőle krémlevest, főzeléket, csipszet, a salátákat nyersen is feldobja dióhoz hasonlító ízének köszönhetően. A főzéssel óvatosan, hamar szétesik.

Csicsókakrémleves

csicsóka leves ősz tél

Hozzávalók:

2 kg csicsóka 
egy darabka vaj
5 piritott mókusmogyoró, összetörve
1 l zöldségleves alap
1 csésze tej
1 kiskanál keményítő
egy kevés víz

Mosd meg és aprítsd fel a csicsókát.

Dinszteld meg egy kevés vajon, add hozzá a mogyorót és a levesalapot. Főzd, mig megpuhul.

Helyezd a robotgépbe és pürésitsd. Öntsd át szűrőn, hogy a megmaradt darabkákat felfogd.

Tedd vissza a lábasba, add hozzá a tejet és a vízben feloldott keményítőt. Forrald fel, majd adj hozzá egy kevés vajat befejezésképp.   
 

A képek forrása: flickr.com - WFIU Public Radio

Sült oldalas narancsos szójaszósszal

Egy nagyon könnyen elkészíthető, abszolút kezdő konyhatündérek számára is bevethető receptet hoztunk. A bevásárló lista sem hosszú,az viszint fontos, hogy a család szeresse a keleti ízvilágot.

A szójaszósz és egyéb távol-keleti hozzávalók használata egyébként a legtöbb esetben izgalmas, különleges ízhatásokat ad az ételeinkhez, ha tudjuk, hogyan és mennyit adagoljunk.

Maki Stevenson, a Makifood főzőiskola vezetője egy korábbi interjúban mesélt arról, miért illik jól ez az ízvilág a magyar konyhához: "A magyar ételek igen nagy hányada készül úgy, hogy valamilyen paprikás vagy paradicsomos alapban párolódnak - jó hosszú ideig. Ezeket az ételeket remekül gazdagíthatjuk a miso vagy a shoyu használatával. Ha a főzési folyamat végén adjuk hozzá őket, sózás helyett, az eredmény fantasztikus lesz. A főzelékekbe pedig, amik más konyhákkal ellentétben gyakran tartalmaznak cukrot, mirint tennék".

oldalas sertés szójaszósz narancs sült húsétel recept

fotó: chowhound.com

A quinoa nem véletlenül az egyik legnépszerűbb gabonaféle. Nincs benne glutén, és más gabonafélékkel összehasonlítva kevesebb szénhidrátot tartalmaz. A rosttartalma ugyanakkor magasabb, ahogy a fehérjetartalma is, ezenkívül lúgosító hatású. Zizi kalandjai blogger szerint egy fontos lépésre érdemes odafigyelni, ha quinoával főzünk: a kis, kerek magok felszínén növényi szaponinok vannak, ami kesernyés ízt adhat az ételnek, ha nem távolítjuk el megfelelően. Többször váltott, bő vizes mosás, vagy kb. 30 perces áztatás viszont eltávolítja ezt a réteget!

quinoa csirke egytálétel

Quinoa csirkemellel, avokádóval és zöldfűszerekkel

Hozzávalók 4-6 főre:

- 2 csirkemellfilé, nagyobb kockákra vágva

- 2 db citrom leve és héja

- 2 csésze quinoa, jól átmosva

- 1 evőkanál extraszűz, sütéshez való olívaolaj, plusz egy kevés a pirításhoz

- 1 db nagy, érett avokádó, meghámozva, magja eltávolítva, húsa felkockázva

- 1 db grapefruit

- 5-6 koktélparadicsom, félbe vágva

- 1 db kígyóuborka, közepes kockákra vágva

- 3 evőkanál felaprított, pirított mandula

- 1 evőkanál aprított petrezselyem

- 1 evőkanál aprított snidling

- 1 evőkanál aprított kapor (el is hagyható)

- só, bors

(A csirkemell helyettesíthető bármilyen más egészséges fehérje forrással, például hallal, rákkal, tofuval, főtt babbal. És nyugodtan tegyünk hozzá más zöldséget, például brokkolit.)

Elkészítés: 

Egy citrom levét facsarjuk a felkockázott csirkemellekre, majd sózzuk, borsozzuk és tegyük félre. Egy lábasban forraljunk fel 3 csésze vizet egy csipet sóval.

Adjuk hozzá a quinoát, tegyünk rá fedőt, vegyük takarékra a lángot és főzzük addig, amíg a víz teljesen eltűnik, amíg a quinoa magába szívja az összeset.

Közben hevítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, és pirítsuk meg a csirkemell kockákat, amíg teljesen megfőnek, átsülnek.

Egy nagy tálban keverjük össze a megfőtt quinoat a csirkével (illetve annak a levével) és az összes többi hozzávalóval. Ízesítsük még citromlével, olívaolajjal, sóval és borssal. A végén tegyük rá a pirított mandulát.

(Ha szereted a quinoát, itt találsz egy szuper sütireceptet belőle!)

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog