A kaszinótojást szinte mindenki szereti. A hagyományos elkészítésével sincs semmi baj, de miért ne lehetne izgalmas ízekkel ezt is variálni? Remekül passzol a húsvéti sonka és az omlós kalács mellé. Ha pedig nagyobb vendégségre készülünk, itt az idő, hogy valami újjal álljunk vendégeink elé. Frank Péter, az Izraeli konyha bloggerének ötletei következnek.
Hagyományos kaszinótojás
4 tojás összetört sárgával készülnek, melyekhez ízlés szerinti mennyiségben hozzákeverünk:
1 evőkanál majonézt
1 mokkáskanál mustárt
1 evőkanál tejfölt
ízlés szerinti metélőhagymát vagy petrezselymet
sót, borsot
Variációk
Gombás karobos:
4 főtt tojás sárgája
kis fej vöröshagyma fele
100 g gombafej
1 kiskanál karobpor
1 evőkanál szójaszósz
só, bors
Az apróra vágott vöröshagymát olívaolajon megpirítjuk, és hozzáadjuk az apróra vágott gombafejeket. Újabb rövid pirítás után karobport és kevés szójaszószt teszünk hozzá. Ennek igen erőteljes az íze, ezért érdemes fokozatosan hozzáadni a tojássárgákkal elkevert majonézhez. Sóval, borssal fűszerezzük.
Avokádós:
4 főtt tojás sárgája
2 evőkanál (40 g) puha, törhető avokádó
1/2 evőkanál majonéz
1 mokkáskanál mustár
metélőhagyma
2 kiskanál citromlé
só, bors
Tonhalas:
4 főtt tojás sárgája
2 evőkanál tonhal
1 evőkanál majonéz
1 mokkáskanál mustár
metélőhagyma
só, bors
(illik hozzá apróra vágott savanyú uborka és csipetnyi kapor)
Szárított paradicsomos:
4 főtt tojás sárgája
kis fej vöröshagyma fele apróra vágva és olivaolajon megpirítva
1/2 evőkanál szárított paradicsom
1 evőkanál majonéz
1 mokkáskanál mustár
1 kiskanál citromlé
só, bors
És ha mindez nem lenne elég, itt van +1 variáció, ami az erdélyiek nagy kedvence, Colors in the Kitchentől.
Erdélyi töltött tojás:
Hozzávalók (16 féltojáshoz - 4 adag):
8 főtt tojás (ebből 2 tojássárgája a majonézbe, maradék 6 a töltelékbe)
Töltelék:
100 g csirkemájkrém
1 tk. dijoni mustár (csípős)
6 tojás sárgája
1 ek. az elkészült majonézből
1 kk. fűszerpaprika
1 szál petrezselyem levelei apróra vágva
só, őrölt fehér bors
Majonéz:
200 ml olaj
100 ml zsíros tej
1 púpozott ek. dijoni mustár (csípős)
két csipet őrölt fehér bors
2 főtt tojássárgája
1 ek. zsíros tejföl
só
Elkészítés:
A tojásokat megfőzzük (lásd előző poszt) Ha pedig a főtt tojások kihűltek félbevágjuk hosszanti irányban.
A majonézhez egy magasabb edénybe (merülő/botmixer edényébe) öntjük a tejet és az olajat. Botmixerrel nagyjából fél-egy perc alatt besűrítjük. Ez a lépés robotgéppel nem működik, csak botmixerrel kapunk sűrű majonézt. Hozzáadunk két főtt tojássárgát, a dijoni mustárt, sózzuk, adunk hozzá egy kevés borst. Botmixerrel homogénre keverjük. A tejfölt villával keverjük el magában, hogy jó krémes legyen (ne darabos), majd spatulával dolgozzuk a majonézhez. Semmiképpen se indítsuk újra a botmixert a tejföllel, attól híg lesz a majonéz. Ízlés szerint adhatunk hozzá több tejfölt is.
Elkészítjük a tölteléket. Házi kakukkfüves csirkemájast használhatunk (de akár kacsa is jó).
A töltelékhez a májkrémet a villával összetört tojássárgákkal összekeverjük, adunk hozzá dijoni mustárt, egy keveset a majonézből, fűszerpaprikát, apróra vágott petrezselymet és ízlés szerint sózzuk, borsózzuk.
Egy tálba kanalazunk a tejfölös majonézből és ráhelyezzük a májkrémes töltelékkel megtöltött féltojásokat. Díszítésként kerülhet rá házi paprikakrém/ ketchup és petrezselyem.