Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Bizonyára jó néhány kezdő megtorpan az olyan recepteket olvasva, amiben egyszerűen csak annyi áll, hogy világos rántást készítünk vagy az ételt behabarjuk. Általában ugyanis nem szoktak külön kitérni ezekre a konyhai alapműveletekre, úgyhogy most ismerkedjünk meg velük, aztán máris bátrabban forgathatjuk azt a fakanalat !


A gyümölcsök közül sokak számára az egyik legnagyobb kedvenc az eper. Sajnos maximum egy hónapig élvezhetjük a frissen szedett magyar eper ízét. (Nem, egyáltalán nem hasonlítható össze vele a műanyag dobozban télen is kapható nagy, színtelen, ízetlen spanyol fóliás!) Így érdemes megőrízni belőle pár üveggel lekvár, chutney, dzsemm formájában. A Makifood Főzőiskola tanára, Sárdi Dani most két receptet hozott nektek: a klasszikus eperlekvárét és egy különleges, fűszeres chutney-ét.


Hét elején életmentő konyhai tippeket kaphattatok Chef Makitól kánikulára. Kiderült, mit érdemes enni-inni, mely ételek és italok hűtik le a szervezetünket. Ilyen melegben nagyon jól tud esni egy adag hűsítő, gyorsan, egyszerűen elkészíthető édesség is. Viszont nincs az az elszánt konyhatündér akinek nagy kedve volna bekapcsolni a sütőt. Jó hírünk, hogy vannak olyan sütemények (igen: torták is!), melyek nem igényelnek sütést, csak egy kis türelmet, hogy kivárjuk míg kellőképpen lehűlnek.


Melyek azok az ételek és italok melyek valóban képesek szervezetünket hűteni, hidratálni, hőségérzetünket csökkenteni? Az egyik legfontosabb kérdés 35 fok felett. Chef Maki, a Makifood Főzőiskola alapítója és tanára, a 100fok blog szakmai mentora osztotta meg velünk tanácsait, hogy sikeresen vegyük fel a harcot a kánikulával.



1. Együnk minél több zöld színű zöldséget! 
Például salátákat, leveles zöldségeket. Ezek segítenek a szervezetünk tisztításában és hűtésében.

2. Együnk tengeri algát!
Ez az egyik legjobb hűtő és nedvesítő energiájú étel. Például adjunk
wakame-t (kapható ázsiai üzletekben, piacokon) a salátánkhoz vagy pirított zöldségeinkhez. Készítsünk arame és hijiki (tengeri algák) salátákat.

3. Hűtsük szervezetünket minél több citrommal és mentával!
Ezekkel ízesítsük  a saláta önteteket, halételeket, különböző salátákat, a vizet.

4. Hidratáljunk kókuszvízzel!
Természetes frissítő ital, könnyen emészthető cukrot és szénhidrátot tartalmaz elektrolit formájában. Kiválóan oltja a szomjat és pótolja az elveszett tápanyagokat a megerőltető testmozgás után.

5. Együnk halat és hüvelyeseket! 
Fehér húsú halakat és könnyebb hüvelyeseket, például lencsét, szóját- és limababot. Remek hűtő fehérjeforrások.

6. Kerüljük az alkohol és kávé fogyasztását!
Legalábbis napi szinten. Nem árt tudni, hogy mindkettő dehidratálja és felmelegíti a szervezetünket. Igyunk helyettük zöld- vagy gyógynövény teákat, citromos vizet.
 



 

Kezdőkészlet - Spanyol konyha

Bor, jó minőségű, vékonyra szelt sonka és chorrizo, olívabogyó, tenger gyümölcseivel megpakolt paella. Igazi, nyárias ízvilágú konyha a spanyol. Előző cikkünkben bemutattuk a tapas bárok kínálatát, otthon elkészíthető, könnyű, izgalmas recepteket is kaptatok szerzőink konyhájából. Most tovább tágítjuk a képet, és a spanyol gasztronómia alapjait, alapanyagait ismerhetitek meg nemzeti konyha sorozatunk következő részében.


100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog