AJÁNLÓ
 
09:22
2015. 02. 18.
"Vágjuk 1x1 cm-es kockákra a krumplit", "aprítsuk fel a hagymát", vagy "vágjuk vékony...
A bejegyzés folyatódik
 
09:22
2015. 02. 18.
Finom, szaftos, sült zöldségek, amelyek magukban fogyasztva is kiválóak, de akár feta sajtot...
A bejegyzés folyatódik
 
09:22
2015. 02. 18.
Télen különösen figyelnünk kell arra, hogy a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat...
A bejegyzés folyatódik
 
09:22
2015. 02. 18.
Egy balatoni nyaraláson hajlamos az ember egy kicsit elengedni magát, és nem figyelni arra, mit...
A bejegyzés folyatódik
 
09:22
2015. 02. 18.
Nem sült át, nem főtt meg rendesen? Túl sós, vagy nem elég ízletes? Az alapanyagok nem a...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Rengeteg fogyasztható zöldség és gyümölcs kerül a szemétbe csak azért, mert nem elég szabályos, vagy nem elég szép. Egy 2014-ben indult mozgalomnak köszönhetően ma már egyre többen kampányolnak a szépséghibás hozzávalókért, többek között Jamie Oliver is küzd a ronda zöldségekért.

Míg a kertekben egyáltalán nem számítanak ritkaságnak a kétlábú répák és a különféle “szabálytalan” alakú zöldségek és gyümölcsök, az üzletekben aligha találkozunk ilyen áruval. A szupermarketek sajnos nem veszik át a nem szabályos külsővel rendelkező terményeket, így ezek nagy része a szemétben végzi.

Forrás: Flickr.com - Prizmatic

A FAO (az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) becslései szerint az emberi fogyasztásra termelt élelmiszerek csaknem harmada sosem kerül az asztalra. A fenntartható termelést és fogyasztást népszerűsítő Wrap adatai szerint pedig csak az Egyesült Királyságban évente 90 ezer tonna termék kerül a kukába. Ebből 20-40% azért, mert nem elég néz ki elég jól.

A méltatlanul mellőzött alapanyagok aztán 2014-ben reflektorfénybe kerültek egy francia áruházlánc, az Intermarché akciójának köszönhetően. Az üzletek olcsóbban kínálták a szépséghibás zöldségeket és gyümölcsöket. „Normális” és „ronda” narancsokból narancslevet facsartak, a vásárlóknak pedig bekötött szemmel kellett tippelniük, hogy szép, vagy szabálytalan gyümölcsből készültek az italok. Természetesen nem tudtak különbséget tenni, és a kampány eredményeként már az első 48 órában 1,2 tonna szabálytalan zöldséget és gyümölcsöt vittek haza.

Forrás: Flickr.com - Gunnar Grimnes

A csúnya alapanyagok népszerűsége töretlenül ívelt felfelé, fogyasztásuk a 2015-ös év egyik meghatározó trendje lett. Németországban három diák elindította az Ugly Fruits kampányt, az Egyesült Királyság vásárlóit pedig Jamie Oliver kezdte győzködni a felelős választás fontosságáról. A sztárséf elérte, hogy az ASDA áruházlánc megvásárolja a termelőktől és árulni kezdje a kevésbé vonzó külsejű terményeket, a szépséghibákat pedig a 30%-kal olcsóbb árral hidalják át.

A témával foglalkozó felmérésekből az is kiderült, hogy a vásárlók egyáltalán nem úgy állnak a kérdéshez, mint ahogy azt a szupermarketek feltételezik. Az ASDA-kampányhoz készült kutatás szerint a vevők 65 százaléka nyitott arra, hogy ilyen zöldségeket és gyümölcsöket vásároljon, ha a minőséggel egyébként nincs probléma.

A szépséghibával rendelkező termények árusítása ráadásul 2009 óta sokkal könnyebb az Európai Unióban. 2009. július 1-től megszűnt 26 zöldség- és gyümölcsféleségre vonatkozó, uniós minőségszabályozási  és minőségellenőrzési előírás, amely száműzte a kereskedelemből a kevésbé szép hozzávalókat. Így az uborka, a hagyma, a póréhagyma, a répa, fejes káposzta, stb. esetében már nincsenek a méretre és az alakra vonatkozó elvárások.

Ugyanakkor meghatároztak egy 10 terményből ((az alma, paradicsom, körte, szőlő, stb.) álló csoportot, amelynél a sztenderdeknek nem megfelelő, zöldségeket és gyümölcsöket meg kell jelölni.

Mi szurkolunk a ronda hozzávalóknak, ha tehetitek, válasszátok ezeket, és csökkentsétek a pazarlást!

Forrás: www.telegraph.co.uk

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog