OLVASTAD MÁR?
 
Hibák, amiket a profik szerint főzés közben elkövetünk 1. rész
Túl zsíros, túl száraz, ízetlen, túl sós, nem elég ropogós, olyan, mint egy nagy massza, soroljuk még? Sokféle hibát követünk el főzés közben, és mivel az okokra magunktól általában nem jövünk rá, a hibák többségébe újra belefutunk. Ebben segít most két...
 
Ezért nem lehet megúszni, hogy apróra vágjuk a zöldségeket
"Vágjuk 1x1 cm-es kockákra a krumplit", "aprítsuk fel a hagymát", vagy "vágjuk vékony csíkokra a sárgarépát"... ugye ismerősek ezek az instrukciók? A ilyen recepteknél valószínűleg Ti is feltettétek már magatokban a kérdést, hogy miért kell a receptben meghatározott...
 
ISMERED A BESAMELT? TÉNYLEG?
Besamel, hollandi mártás, csirkealaplé... ha egy kicsit is beleássuk magunkat egy szakácskönyvbe, vagy legalább egy kis időt eltöltünk a konyhában, előbb-utóbb találkozunk valamelyik alapmártással, vagy annak valamelyik változatával. A mártásoknak komoly rendszerük...
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Nem sült át, nem főtt meg rendesen? Túl sós, vagy nem elég ízletes? Az alapanyagok nem a receptben leírtak szerint „viselkednek”? Gyakran követünk el olyan hibákat a hozzávalók előkészítése és főzés közben, amelyek hazavágják az egész fáradozást. Folytatjuk a leggyakoribb konyhai hibákat bemutató sorozatot.

Az alapanyagok a hűtőből egyenesen a serpenyőbe kerülnek

Ha a húst hidegen használjuk fel a sütéshez, előfordulhat, hogy nem fő/sül meg megfelelően. Kívül megpirul, belül viszont nem sül át rendesen. Miután kivesszük a hűtőből, várjunk egy keveset, és csak utána használjuk fel. Ugyanez a tojásra is igaz: ha süteményt készítünk, 15 percig pihentessük a felhasználás előtt.

Nem vágjuk a megfelelő méretűre a hozzávalókat



Ha egy puha zöldséget túl kicsi, egy kemény zöldséget túl nagy darabokra vágunk fel, a főzési idejük nagyon eltérő lesz.

Csak a végén fűszerezünk

A receptek sokszor nem jelzik, hogy mikor és pontosan mennyit használjunk egy-egy fűszerből. Az egyik leggyakoribb hiba, hogy csak a főzés elején fűszerezünk, illetve a végén próbáljuk menteni a menthetőt. Az ételek ízének is vannak „rétegei”, és ha közben nem kóstolunk és fűszerezünk, az ízek így nem tudnak kiteljesedni.

Elégetjük a vajon pirított hagymát

Ha a hagymát csak vajban pirítjuk meg, nagy a valószínűsége, hogy megég. Sokat segít a hagyma tűrőképességén, ha a pirításban fele-fele arányban használunk vajat és jó minőségű olívaolajat.

Forrás: Flickr - Judy Baxter

Nem ismerjük az alapanyag korát és eredetét

Hiába vagyunk tisztában a zöldségek párolási sorrendjével, azt is tudnunk kell, mikor szedték őket, és körülbelül mennyi idősek. Egy friss, zsenge májusi sárgarépát például nem kell olyan sokáig főzni, mint a téli, masszív példányokat. Egy újkrumpliban sokkal több a nedvességtartalom, mint a télen kaphatóban.

Túl gyakran fordítjuk meg az ételt a serpenyőben

A főzés során az egyik legnehezebb dolog az önuralom. Bár nagy a kísértés, hogy folyamatosan piszkáljuk, kavargassuk, ellenőrizzük, időnként tudnunk kell magára hagyni az ételt. Ha például túl hamar fordítjuk meg a panírozott ételt, nem tudjuk a spatulát alácsúsztatni, és leragad. A tökéletes panírozáshoz szükség van időre, amit az étel háborítatlanul tölt el a serpenyőben.



Nem olvassuk végig a receptet, mielőtt nekiállunk főzni

Győződjünk meg róla, hogy minden alapanyag kéznél van, és csak ekkor álljunk neki a főzésnek! Elég kellemetlen, ha a vendégek érkezése előtt egy órával derül ki, hogy az egyik hozzávalót előző nap elő kellett volna készíteni, vagy órákra be kellett volna pácolni.

Csak a részfolyamatokra koncentrálunk

Meg kell találni az egyensúlyt: ha csak a részfolyamatok tökéletes végrehajtására koncentrálunk, néha elfelejtjük, hogy mi a célja az egésznek, és fordítva. Ha csak a végeredményre fókuszálunk, nem figyelünk eléggé a részfolyamatokra. 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog