Már csak pár nap és itt vannak az ünnepek. Ha pedig ünnep, akkor sütemény. Miért ne próbálnánk ki ezúttal egy új receptet, például Colors in the Kitchen ötletét, aki egy csokoládéval és mascarponéval készített linzertésztát ajánl? Elnézve az összetevőket, az eredmény garantált. Ráadásul az instrukciók alapján az elkészítése sem túl bonyolult!
Hozzávalók 26 cm-es piteformába:
Linzertészta:
75g (sótlan, szobahőmérsékletű) teavaj
50g (nád)cukor
1 ek. zsíros tejföl
1 tojás sárgája
150g (tönköly) finomliszt
1tk. (foszfátmentes) sütőpor
Csokis krém:
100g olvasztott étcsokoládé (70%-os)
100g (nád) porcukor
250g mascarpone
100g zsíros tejföl
150ml tejszín
egy csipet só
3 tojás sárgája
Tojáshab:
4 tojásfehérje
170g (nád) porcukor
Elkészítés:
A linzertésztához a puha vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt és a tojássárgáját. Beleszitáljuk a lisztet és a sütőport. Homogénre gyúrjuk, majd negyedórára a hűtőbe tesszük. Kivajazott piteformába nyomkodjuk (akár a lisztezett felületen ki is lehet nyújtani, de elég ha egyszerűen a hideg tésztát a formába nyomkodjuk). Fontos, hogy a linzertészta a piteforma oldalait is bőven fedje. Ebbe kerül majd a csokis krém.
Negyedórára hűtőbe tesszük a piteformát, addig a sütőt előmelegítjük 175 fokra (légkeveréses). A tésztát 15 perc alatt elősütjük, addig elkészítjük a krémet.
Vízet forralunk, majd amikor forr, lejjebb vesszük a hőmérsékletet. A krémhez a csokoládét a forró gőz fölött egy fém tálban megolvasztjuk. (Figyelünk, hogy a víz ne érjen hozzá a tál aljához!) Amint a 90 százaléka felolvadt, levesszük a gőzből. Addig kavargatjuk, amíg a maradék szilárd rész is fel nem olvad. A mascarponet a porcukorral, a tejföllel, a tejszínnel és a tojássárgákkal összekeverjük. (Nem kell sokáig keverni, csak éppen homogén legyen, hozzáadjuk a csipet sót majd az olvasztott és kihűlt csokoládét.)
A tésztát negyedóra után kivesszük a sütőből és ráöntjük a csokis krémet. Visszatesszük további 10 percre, addig a tojáshabot is elkészítjük.
Robotgéppel a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Kivesszük a pitét a sütőből és óvatosan a félig sült csokis krémre kanalazzuk a felvert tojáshabot. 170 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet és további 20 percet sütjük a pitét. Hagyjuk kihűlni majd szeleteljük. A csokis krém pudingszerű lesz, forró vízbe mártott késsel szépen szeletelhető!