Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A nagy melegben is szükségünk van kalóriákra. Egy könnyű ebédet ajánlunk, ami jól fog illeni a könnyű salátákhoz. Ez a burgonya karfiol filó indiai ízeket varázsol az asztalra, és megéri miatta egy kis dőt eltölteni a konyhában.

Néhány szó a receptben szereplő, különleges hozzávalról és a tésztáról: 
A filo a leveles, vagy a rétestésztához hasonlít, de sokkal vékonyabb, a görög konyhában nevezik így. Török megfelelője a yufka. 

A garam masala egy fűszerkeverék, amiből a garam csípőset, a masala pedig keveréket jelent. A garam szó inkább a fűszerek intenzitására utal, ez a fűszer közel sem olyan csípős, mint a csili. Mivel egy igazi indiai szakács mindig maga készíti el a saját keverékét, ezért összetevői változnak, de általában az alábbiakból áll: fekete- és fehérbors, szegfűszeg, fekete kömény, köménymag, fahéj, fekete, barna és zöld kardamom, szerecsendió, csillagánizs, malabarlevelek. Minden régiónak megvan a saját verziója Indiában. Zöldséges ételeket, húsokat, mártásokat fűszerezhetünk vele.

Indiai burgonya és karfiol filo

karfiol burgonya filo tészta garam masala indiai étel koriander vegetáriánus vega

 

Hozzávalók:

- 3 evőkanál olaj és még egy kevés a filo - rétes - tészta bekenéséhez
- 2 teáskanál őrölt kömény
- 2 evőkanál őrölt koriander
- 1/2 teáskanál garam masala és még egy kevés a tálaláshoz
- 3/4 teáskanál kurkuma
- 3 cm hosszú friss gyömbér, meghámozva és lereszelve
- 1 közepes fej karfiol, rózsáira szedve
- 2 db nagy burgonya, meghámozva, közepes kockákra vágva
- fél csokor friss koriander, felaprítva
- 1 csomag rétestészta
- tej a tészta tetejének megkenéséhez (vegán verzióban bekenhetjük szója- vagy rizstejjel is)
- só, bors
- 1 csésze víz

Elkészítése:

1) Egy serpenyőben hevítsünk olajat, adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát, és pirítsuk egy percig. Reszeljük bele a gyömbért, majd adjuk hozzá az őrölt köményt, az őrölt koriandert, a garam masalát és a kurkumát.

2) Pirítsuk egy percig, mielőtt hozzáadjuk a karfiolt, valamint a vizet, majd sózzuk, borsozzuk. Keverjük át egy kanállal, vegyük takarékra a gázt, és tegyünk rá fedőt. Főzzük addig, amíg a burgonya és a karfiol megfő. Ha szükséges, még sózzuk, és adjuk hozzá a felaprított koriandert.

3) Egy réteg rétestésztát kenjünk át olajjal, majd tegyük a tetejére a következő réteg tésztát mindaddig, amíg három-négy réteget kapunk. Töltsük meg a tésztát a burgonyás-karfiolos keverékkel, majd tekerjük fel úgy, hogy a hajtogatás vége lefelé álljon.

4) Kenjük meg a tetejét tejjel, majd süssük 180 °C-os sütőben addig, amíg aranybarna lesz.

5) Díszítsük garam masalával, tálalhatjuk karamellizált hagymás joghurtszósszal.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog