„Nagy valószínűséggel sokaknak nem mondok újat azzal, hogy a rozmaring és a fokhagyma kombója verhetetlen párosítás báránysültekhez - mondja Selectfood. Ha igazán jó a hús alapanyaga, akkor nem is lehet vele mellényúlni. A mostani báránysültem is ezekre az ízekre épült. Mindezt feldobtam még egy kis reszelt tormával, és mivel találtam már az erdőben néhány medvehagymalevelet, egy finom tavaszi tojássalátát készítettem el vele."
Hozzávalók a sülthöz:
kiváló minőségű bárányhús egy-egy mellső és hátsó combja
egy kisebb csokor rozmaring, levélkéi a szárakról letépkedve
egy fél fej fokhagyma gerezdjeire szedve, meghámozva, késsel összelapítva
kb. egy 10 cm-es darab torma lereszelve
frissen tört fehér és fekete bors
tengeri só
olívaolaj
Hozzávalók a tojássalátához:
6 db keményre főtt tojás
néhány levél jégsaláta rusztikusan széttépkedve
1 pohár (150 g) kefír (én egy Almási habart kefírrel készítettem)
egy kisebb csokor medvehagyma finomra aprítva
sóvirág és egy tekerésnyi fehér bors
továbbá:
burgonyapüré (tavalyi burgonyából), vagy ha már akad a piacon, akkor vajban sült apró szemű újburgonya
Elkészítés:
1. Lehetőség szerint a készítést megelőző napon pácoljuk be a húst: kenjük be olívaolajjal, sózzuk s borsozzuk, osszuk el rajta egyenletesen a reszelt tormát, lapított fokhagymát és a rozmaringot. Fedjük be és tegyük a hűtőbe. Ha nincs idő, akkor mehet egyből a sütőbe is, de kevésbé lesz intenzív az íze. Fedjük le alufóliával és süssük puhára 3-4,5 óra alatt, a sütés vége felé már fedetlenül. Időnként locsolgassuk meg a saját levével.
A hús sütési ideje minden esetben a bárány korától - és persze a sütési hőfoktól - függ. Én ez alkalommal 5 hónapos állat húsát készítettem, amit 200 °C-on 4 órán keresztül sütöttem.
2. A salátához válasszuk szét a főtt tojások sárgáját és fehérjét. A sárgákat keverjük egy botmixerrel simára a kefirrel együtt, a fehérjéket pedig aprítsuk pici darabokra, majd keverjük össze a jégsalátával és a medvehagymával. Öntsük rá a kefires öntetet, ízesítsük sóval és borssal. Azonnal fogyasztható.
„Azokkal, akik kedvet kaptak a bárányhúshoz, szívesen megosztom a beszerzési forrásomat. Én már évek óta egy bakonycsernyei tenyésztőtől, Lénárt Károlyné Évától, bakonycsernyei tenyésztőtől szerzem be a kiváló minőségű bárány- illetve birkahúsokat. A birkanyája télen-nyáron legelőn van, a téli időszakban a táplálékuk kiegésztéseként a saját termesztésű kukoricából falatoznak, amit vegyszerrel sosem, kizárólag kapával gyomtalanítanak. Nem véletlenül olyan jó minőségű a tőle származó hús."