Húsmentes Hétfői receptsorozatunk részeként ma egy szezonális, ám mellőzőtt alapanyag felhasználásához adunk nektek tippeket. Azt mindenki tudja, hogy a roppanós, zsenge hónapos retek az egyik legfinomabb tavaszi zöldség. Friss vajaskenyérre halmozva, kevés sóval meghintve és a tavaszi napsütésben lábat lógatva lehet belőle falatozni jóízűen, önfeledten. Azonban azt már jóval kevesebben tudják, hogy reteknek nem csak a gyökere ehető, hanem a levelei is.
Március végén, április elején kiemelt figyelemnek örvend a medvehagyma. Nem véletlen, hiszen a tavasz egyik első zöldje, ilyenkor nagy vehemenciával vetjük rá magunkat. Ha ennyire szeretjük, fontos, hogy óvjuk is. Szedjük és fogyasszuk környezet- és táplálkozástudatosan, hogy még sokáig a szedhető ehető vadnövények sorában - és a tényérunkon - tudhassuk. Chef Makitól kértünk tanácsot a medvehagyma "tudatos" felhasználását illetően, most az ő tippjeit és receptjeit olvashatjátok.
Nem véletlenül indítottuk Húsmentes Hétfői recept- és vacsorasorozatunkat a 100fokon, illetve a Makifood Főzősikolában. A vegetáriánus konyháról a legtöbb embernek még mindig nagyon unalmas és ízetlen ételek jutnak eszébe: rántott sajt, rántott gomba, esetleg valami zöldsaláta. Pedig ha körülnézünk a piacon, a zöldségekből és gyümölcsökből sokkal szélesebb - a szívárvány minden színében pompázó - választék áll rendelkezésükre mint a húsfélékből, mégsem tanultuk meg őket kreatívan használni. Mit jelent tehát az "új vegetáriánus" konyha? Chef Makival beszélgetünk erről, aki egy Japánban tradicionális, "új vegetáriánus" étel receptjét is elhozta.
A 100fok és a Makifood Főzőiskola csapata hétfőn Bécsbe látogatt Chef Makival, hogy végigjárjuk Maki kedvenc alapanyag-beszerzőhelyeit és a helyeket, ahová ő is szívesen beül, mikor Bécsben jár. Bécsi kávé helyett habos matchát ittunk cseresznyevirágos-zöldteás gőzgombóccal, és az is kiderült, hogy egy 5 négyzetméteres kis sushibárban adják állítólag "Közép-Európa legjobb sushiját". Nem klasszikus bécsi gasztroélmények következnek!
Igen, lehet, hogy nehezen hihető, de létezik finom és könnyen elkészíthető sütemény liszt, tej, tojás és cukor nélkül! Az édesség iránti vágy főként a tavaszi-téli időszakban erősödik fel bennünk, amikor viszonylag kevés idénygyümölcs érhető el a piacon. Ezért aztán gyakran abba a hibába eshetünk, hogy süteményekkel próbáljuk kompenzálni ezt az igényt. Most új szerzőnk, Jéger Angéla (Biomisszió blog) édesség receptjét osztjuk meg veletek, melyet minden diétázó vagy allergiás ismerősötök bátran fogyaszthat, de azoknak is ízleni fog, akik a "rendes" süteményekhez szoktak.