Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Egyre hidegebbek a napok, így biztosan jól esik egy meleg, tányér, sűrű leves vagy inkább egytálétel. Maki vegetáriánus cassoulet-ja (francia babos egytálétel) igazán szívet, lelket és testet melengető, valamint laktató, zöldségekben gazdag fogás.

A cassoulet egy jellegzetes agyagedényben (cassolle) készülő francia babos egytálétel, amely Toulouse és Languedoc környékéről származik. Ami minden cassoulet-ben közös, az a bab, ehhez zöldségeket, különféle húsokat, kolbászt, néha kacsát adnak, attól függően, mi van éppen a hűtőben.

Őszi kávéházi séták Budapesten

Kávét inni szinte mindannyian szeretünk, ehhez képest alig foglalkozunk a téma hátterével, kultúrájával, történetével. Tudtátok például, hogy Kosztolányi Dezső "kávévárosnak" nevezte Budapestet? Akkoriban ugyanis még minden sarkon volt egy kávéház. Az aranykor az előző századfordulóra tehető, a főváros a "kávéházak városa" titulust 550 regisztrált kávéházával érdemelte ki. Ezek egyszerre voltak a nagyvárosi életforma nélkülözhetetlen elemei, a művészeti és kulturális élet pezsgő központjai, de egyfajta elvágyódást is jelképeztek. (A nevük is erről árulkodik: Japán, Abbázia, Sorrentó.)

A Hosszúlépés ingyenes városi sétáinak segítségével visszamehetünk az időben, közelebbről is megismerhetjük a századfordulós Budapest életét és legendás kávéházait.

Először is tisztázzuk, hogy a naphal nem ugyanaz, mint az Ázsiából importált, vitatható körülmények között tenyésztett pangasius, vagyis cápaharcsa. (Akkor sem, ha az üzletekben el akarják hitetni velünk ennek az ellenkezőjét.) Míg a mirelitpultokban kapható cápaharcsákat annak idején szerves hulladékkal és más borzasztó dolgokkal etették, addig a receptünkben szereplő naphal (napkárásznak és japánkárásznak is hívják) ízletes, a hazai édesvizekben is élő hal. Nem őshonos, az észak-amerikai halfaj egy 1905-ös import során érkezett egy magyarországi tógazdaságba, ahonnan megszökött, és eljutott a Balatonba, a Drávába, és a Duna egész vízrendszerében elszaporodott.

Ahogyan beköszönt a hűvösebb idő, a szervezetünknek is szüksége van melengető ételekre. Grúz sorozatunkban már számos különleges, diós, padlizsános (stb.) étellel megismerkedhettetek. Most egy füstös, paprikás, őszies ízvilágú grúz babragu receptjét hozta el nektek szerzőnk, a grúz konyha specialistája, Vida Kata (Babramegy blog). A recepthez (mint a flexiteriánus konyha) húsos és vegetáriánus opciót is hozott.

Körülbelül 40.000 féle rizst tartanak nyilván világszerte, így első körben a rizsfélék két nagyobb csoportjával ismerkedünk meg. És hogy ne mindig az unalmas köret szerepét játsza, egy kedvcsináló, izgalmas, és ezerféle töltelékvariációval készíthető, jávai rizstekercs receptjét is elhoztuk nektek. (Bónusz: nem elég, hogy gyönyörű és könnyen szállítható, pikk-pakk el is készül!)

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog