Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Ha új év, akkor gyakran új élet, legalábbis új évi fogadalmak. Utóbbiak jelentős része a fogyókúrával, diétával, sporttal kapcsolatos. De mik azok az alapelvek, amiket nem árt betartani, ha szeretnénk leadni néhány kilót úgy, hogy az egészségünknek sem ártunk?

"Azt, hogy mit érdemes fogyasztanunk edzés előtt és után, alapvetően meghatározza, hogy mik a céljaink, hogy mit sportolunk! - magyarázza Vági Zsolt, táplálkozáskutató. Konditerembe járunk súlyzókkal dolgozni, hogy növeljük az izmok tömegét? Futni, úszni, tornázni kezdünk, hogy fogyjunk és szálkásítsuk az izmainkat? Félmaratonra készülünk?

Ha abból indulunk ki, hogy a legtöbb ember bizonyára azért kezd el újra sportolni tavasz előtt, mert szeretne nyárra lefogyni, akkor a következő táplálkozási szempontokat fontos figyelembe vennünk.:

Sportolás előtt

1. Edzésóránként 3-5 dl folyadék

Az elegendő folyadék sport közben evidencia kellene, hogy legyen, mégsem mindenkinek az. Nemcsak az fontos, hogy napközben elegendő mennyiséget igyunk, hanem az is, hogy az edzés közben elvesztett folyadékot is pótoljuk. Ha tovább tart az edzés, mint egy óra, akkor a szabály ez: edzés óránként legalább 3 dl folyadék visszapótlása szükséges.

2. Energia, igen, szénhidrát is!

Fontos az is, hogy elegendő energiához juttassuk a szervezetet! Tévhit, hogy ha nem, akkor több zsírt használunk. Hasonlóan ehhez, tévedés az is, hogy aki nem eszik semmit, jobban fogy, valamennyi szénhidrátra mindenképpre szükségünk van! Fontos, hogy ez összetett és könnyebben felszívódó szénhidrátok keveréke legyen, vagyis gyors energiaforrást is jelentsen, de olyat is, ami hosszú távon szívódik fel. Fogyasszunk például műzlit vagy banánt, korpás kekszet. Ha nagyon éhesek vagyunk, teljes kiőrlésű kifliből szendvicset. Sokan, ha éhesen mennek edzésre, bekapnak egy csokit, ez nagyon rossz ötlet. Gyorsan felhasználja a szervezetünk, és könnyen leeshet a vércukorszintünk. Természetesen közvetlenül edzés előtt már ne együnk semmit. Pontosan ezt szinte lehetetlen belőni, mert valaki egy könnyű ebéd után egy órával már gond nélkül sportol, másoknak kétszer ennyi idő szükséges.

3. Koffein - felejtős?

Sokan esküsznek arra, hogy megfelelő koffeinmennyiség után jobban megy a sport. Ha koffeinre vágyunk, ne kávét igyunk, igen nagy a vízhajtó hatása. Válasszuk a zöldteát, ami nem dehidratál.

Sportolás után

Akkor se hagyjuk ki a vacsorát, ha határozottan fogyni szeretnénk - figyelmeztet a szakértő. Akkor leszünk a leghatékonyabbak, ha többször eszünk, de keveset, mert így nem kezd el raktározni a szervezetünk. A hangsúly itt is az egyensúlyon és a mennyiségen van. Sovány hús, zöldségek, vagy túrókrém cukor nélkül, gyümölcsökkel ha édesre vágyunk, a lehetőségek száma végtelen. Ami biztos, hogy edzés után sose együnk lisztes dolgokat és cukrot! Ezek közismerten az egészség és főleg a diéta legnagyobb ellenségei."

TOP 100 fok diétás receptjek

Teljes értékű reggeli és uzsonna

Csirkemell sült zöldségekkel

Színes téli saláta naranccsal

Öt mediterrán fogás paradicsomra

Szenzációs saláták, salátaöntetek

Házi műzliszelet rekord idő alatt

Olasz vegán ebéd tíz perc alatt

Zöld múzsa receptjével több olvasónknak is szeretnénk a kedvébe járni. Annak is, aki húsevő, de szereti a kölest és a paradicsomot, annak is, aki vegán és annak is, aki most épp az alacsony kalóriájú ételeket keresi...

"Szoktam engedni a csábításnak, de biztos, ami biztos Jamie Oliver után szabadon lassan kezdem kidolgozni a tízperces ebédeket. A helyzet ugyanis szerencsés a vega/vegán vonalon (kell ezek helyett egy új szó, nincs mese!), a zöldségféle nem csak főve, félig főve is kiváló, sőt mi több, jobb! És ott van még az az opció, hogy nem is kell mindent megfőzni. Rég gyakorlom azt a módszert, hogy az ételben lévő hozzávalók közül kiválasztok egyet-kettőt...fantázia dolga.

Ezeket amíg a főtt étel készül, félreteszem nyersen, vagy jellegéből fakadóan blansírozom/párolom. Ha fondorlatos módon lecsaljuk az előkészítési időt (azért ez a vegán konyhában sokszor órákban mérhető, ha csak az áztatásokra gondolok), mint ahogy a fent említett tévés szakács sem mosott meg műsorában egyetlen alanyt sem :-), akkor szerintem indulhat a műsor.

A tíz percnél idő igényesebb részeket majd kivágjuk belőle. Komolyra fordítva a szót, ez az olasz paradicsomos kölesgombóc a köles főzési idejét leszámolva (bár az sem sokkal több, mint tíz perc), tényleg nem tartott tovább. Ha valaki abban a szerencsés helyzetben van, hogy az otthona a munkahelye, holnap ne tétovázzon, a recept arra vár, hogy másoknál is a tányéron végezze."

Zsályás paradicsomos kölesgombóc

Mit keres a kecske az asztalon?

"A kecskehús még mindig méltatlanul kevés figyelmet kap, és általában nem is becsülik sokra - állítja Selectfood, akinek a receptet is köszönhetjük. Pedig a közhiedelemmel ellentétben a kecskehús nem kellemetlen szagú vagy ízű. Épp ellenkezőleg. Igen ízletes. (Feltéve, hogy ivartalanított kecskéről beszélünk.) A kecske húsa nagyon értékes; hasonlóan a vadhúshoz, csekély mennyiségű zsírt tartalmaz. Szemben a sertés átlagos 22%-os zsírtartalmával, a kecskehúsé csupán 3%.

Itt is igaz, hogy nagyon jó végeredményt csak kiváló minőségű alapanyagból kaphatunk, ami nálam egyet jelent az állatok jó körülmények között való szabadon tartásával.

A Donum Terrae áfonyaecetét ehhez a fajta húshoz szereztem be, majd ezt a receptet e köré a két alapanyag köré építettem. Az áfonya gyümölcsös  vonalát egészítettem ki almával, amihez viszont jól passzol a hagyma, így abba burkoltam a húst. Az ízesítés többi része pedig adta magát. Többször készíttem már így el, és aki csak kóstolta, mindenki a rajongója lett. Még azok is, akik nem tudták magukról, hogy szeretik a kecskehúst..."

Íme a recept.:

Hagymás almakabátban sült omlós kecskecomb


Hozzávalók (3-4 főre):

1 db mellső csontos kecskecomb (8-9 hónapos, ivartalaníttott kecske)
1-1 db nagyobb fehér hagyma és vöröshagyma felkarikázva
3-4 db közepes alma kicsutkázva, meghámozva és felszeletelve (kb. 0,5x2cm szeletekre)
1 kk. fekete bors, 1 ek sárga mustármag és 3-3 szem borókabogyó és szegfűszeg mozsárban nagyjából összetörve
tengeri só
kb. 2 ek. kacsazsír
kb. 0,5 dl Donum Terrae áfonyaecet (ennek a receptnek az áfonyaecet adja a pikantériáját, de működik más gyümölcsecettel is, pl. málnaecet, gránátalmaecet. Ha valakinek csak fehérborecete vagy almaecete van, tegyen bele valamilyen érett gyümölcspürét, hagyja állni pár napig, szűrje le és úgy használja fel.)
3-4 ág rozmaring (kb. 10 cm/db)

burgonya ízlés szerint feldarabolva

Elkészítés:

1. A durvára tört fűszerkeverékkel és sóval alaposan dörzsöljük be a kecskecombot.
2. Keverjük össze az almaszeleteket és a hagymakarikákat. Tegyük egy megfelelő méretű tepsi aljára a keverék felét 2 ág rozmaringgal együtt, majd fektessük rá a befűszerezett húst. Erre tegyük a többi rozmaringot és oszlassuk el rajta egyenletesen az alma-hagymakarikák másik felét.
3. Több kis részben tegyük rá a húsra a kacsazsírt, és locsoljuk meg az áfonyaecettel.
4. Fedjük be alufóliával a tepsit úgy, hogy a keletkező gőz a fólia alatt maradjon, s benne meg tudjon szépen párolódni a hús. 175 °C-os sütő középső szintjén süssük így lefedve 2 órán keresztül, majd vegyük le róla az alufóliát - ekkor már látható ahogy a hús elkezd leválni a csontról -, helyezzük el a tepsiben a burgonyát, sózzuk meg kissé és süssük további egy órán keresztül az egészet.

A sütési idő értelemszerűen a hús korától függően változik. Mint minden más húsra, a kecske húsára is igaz: fiatalabbét rövidebb ideig, idősebbét hosszabb ideig kell sütni-főzni. 

Tipp: A burgonya mellett, vele egyidőben egyéb (gyökér)zöldségeket is süthetünk, főleg ilyenkor télvíz idején.

Nem sült át, nem főtt meg rendesen? Túl sós, vagy nem elég ízletes? Az alapanyagok nem a receptben leírtak szerint "viselkednek"? Gyakran követünk el olyan hibákat a hozzávalók előkészítése és főzés közben, amelyek hazavágják az egész fáradozást. Folytatjuk a leggyakoribb konyhai hibákat bemutató sorozatot.

Az alapanyagok a hűtőből egyenesen a serpenyőbe kerülnek

Ha a húst hidegen használjuk fel a sütéshez, előfordulhat, hogy nem fő/sül meg megfelelően. Kívül megpirul, belül viszont nem sül át rendesen. Miután kivesszük a hűtőből, várjunk egy keveset, és csak utána használjuk fel. Ugyanez a tojásra is igaz: ha süteményt készítünk, 15 percig pihentessük a felhasználás előtt.

Nem vágjuk a megfelelő méretűre a hozzávalókat

Még van néhány hét a tavaszig, most különösen fontos, hogy elég sok vitamint és színes, tápláló zöldséget fogyasszunk. Egy indiai étel ilyenkor (is) jó választás. Melegít, táplál, és már a színeitől jobban érezzük magunkat. A Zizi kalandjai blog szerzőjének megjegyzései a recepthez: "A sütőtök szezonja lassan lejár, tudom. Ha már nem kaptok sütőtököt, készítsétek el padlizsánból vagy karfiolból, ha egy kis indiaira vágytok. Én jázmin rizst főztem hozzá, de ha több időtök van varázsoljatok az asztalra házi naan kenyeret. Hétköznapokon szeretem a gyorsan elkészülő recepteket ebédre. Noha ez a recept is megvan 35-40 perc alatt, nekem biztosan eltart vagy másfél óráig az elkészítése, mert főzés közben játszanom kell a kisfiammal. Többek közt fel kell emelnem, hogy lássa a tűzhelyen fortyogó ételt ő is, és még számtalan nem várt esemény közbeszól. Viszont látni a kisfiam arcán, hogy ízlik neki anya főztje, mindenért kárpótol."

Vegán sütőtök csicseriborsó curry

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog