Tél végén extra mennyiségű vitaminra van szükségünk, ezért érdemes beépíteni az étrendbe a zöldség- és gyümölcsturmixokat. A smoothie-k néhány perc alatt elkészülnek, csak be kell dobálni a turmixgépbe az alapanyagokat. A variációknak csak a fantázia szab határt, a szezonalitás és a hangulatunk is meghatározhatja, mi kerül a smoothie-ba. A klasszikus receptekben banán és joghurt is szerepel, de ezek elhagyhatók, és használhatunk tejet, zöld teát, növényi tejeket, vagy szimplán gyömölcsöket és zöldségeket is.
Néhány tipp: ha tofut is teszünk bele, igazi fehérjebomba lesz, a spirulinapor hozzáadása pedig segít a méregtelenítésben (senkit ne ijesszen el a méregzöld árnyalat). Nyáron a jégkockatartóban legfagyasztott kókusztejjel lehet feldobni a turmixokat, de a feldolgozás előtt érdemes kissé megolvasztani őket, ha nincs nagy teljesítményű turmixgépünk.
Következzen Nóri Mindenmentes Konyhájából egy recept:
Egy hűvös februári napot is fel lehet dobni: például egy nyarat idéző mediterrán étellel. Rakottkert receptje azért nagyon izgalmas, mert az "ötödik ízt", az umamit tartalmazó szardellával készül. És nagyon könnyen elkészíthető.
De mi is az az umami? A négy alap íz (édes, sós, keserű, savanyú) mellett van egy ötödik, amit többek között a szardella kóstolásakor lehet érezni. Valójában egy aminosav (L-glutamát), amelyet nem önmagában érzünk, hanem más ízmolekulákkal együtt fokozza az ízek intenzitását. Tartalmazza a paradicsom, a parmezán, a szójaszósz és az anyatej is.
A szardella pedig az olasz konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyaga. A heringfélék családjába tartozó, 2-40 cm hosszúságú halak a langyos tengerekben élnek, és "fűszerként" is funkcionálnak. Friss szardellát itthon egyelőre nagyon nehéz találni, meg kell elégednünk az olajban eltett szardellaszeletekkel. Így is nagyon ízletes és különleges ételek készülhetnek - mint például ez a narancshéjat is tartalmazó tészta. (Fontos, hogy olyan narancsot vegyünk, aminek a héját nem kezelték vegyszerekkel.)
Citrusos-szardellás tészta
Hozzávalók:
400 g spagetti, vagy bavette
8-10 olajban eltett szardellafilé
1 csokor újhagyma
2 bio citrom, vagy 2 narancs reszelt héja
1 citrom, vagy narancs leve
1 dl extraszűz olívaolaj
só, frissen őrölt bors
Elkészítése:
Az újhagymát a zöld részével együtt vágjuk karikákra.
A tésztát tegyük lobogva forró, sós vízbe.
Egy nagy serpenyőben, amibe majd a tészta is belefér, melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a szardella filéket, keverjük el, amíg szétoszlanak. Adjuk hozzá az újhagyma karikákat.
Amikor a tészta harapható puhaságúra főtt, szűrjük le, de egy pohárnyi főzővizet őrizzünk meg. A lecsöpögtetett tésztát tegyük a szardellás-újhagymás olajra, adjuk hozzá a félretett főzővizet és a citrom-, vagy narancslevet. Keverjük jól össze, ha szükséges, sózzuk.
Egy perc főzés után zárjuk el alatta a gázt, locsoljuk meg kevés olívaolajjal. Szórjuk meg a reszelt citrom-, vagy narancshéjjal. Azonnal fogyasztjuk.
Tálaláskor frissen őrölt borssal fűszerezzük.
Rengeteg fogyasztható zöldség és gyümölcs kerül a szemétbe csak azért, mert nem elég szabályos, vagy nem elég szép. Egy 2014-ben indult mozgalomnak köszönhetően ma már egyre többen kampányolnak a szépséghibás hozzávalókért, többek között Jamie Oliver is küzd a ronda zöldségekért.
Míg a kertekben egyáltalán nem számítanak ritkaságnak a kétlábú répák és a különféle "szabálytalan" alakú zöldségek és gyümölcsök, az üzletekben aligha találkozunk ilyen áruval. A szupermarketek sajnos nem veszik át a nem szabályos külsővel rendelkező terményeket, így ezek nagy része a szemétben végzi.
Forrás: Flickr.com - Prizmatic
"Az egyszerű, kevés hozzávalót tartalmazó, gyorsan elkészíthető olaszos tésztaételek minden évszakban nagy segítséget jelentenek a sietős hétköznapi ebédek, vagy vacsorák tervezésekor. Az alábbi recept egy kicsit eltér a szokásos paradicsomos változatoktól, ellenben jól illeszkedik a téli zöldség-kínálathoz, ráadásul a bab miatt kicsit tartalmasabb is - írja a Rakottkert szerzője.
A babos tészta egyébként nem idegen a hazai hagyományoktól, sőt, találkozhatunk vele a sváb és a tradicionális cigány konyhában is.
Az olasz tésztafőzés sikerének egyik trükkje a főzőlé hozzáadása a már leszűrt, mártáshoz kevert tésztához. A roppanósra főzött tészta ennek az ízes lének egy részét még magába szívja, ettől lesz igazán finom és szaftos a végeredmény."
Babos – édesköményes orecchiette
Hozzávalók:
400 g orecchiette, vagy farfalle
1 doboz konzerv fehérbab (400 g)
1 kisebb édeskömény
1 kis fej hagyma
1 db zellerszár
4 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
30 g frissen reszelt parmezán
só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
A hagymát, a zellerszárat és az édesköményt vágjuk azonos méretű kockákra. Tegyük nagy serpenyőbe, vagy lábasba az olívaolajjal együtt. Közepes tűzön pároljuk puhára, közben sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd a lecsöpögtetett, átöblített babot.
A tésztát lobogva forró, sós vízben harapható puhaságúra főzzük. Leszűrjük, egy pohárnyi főzővizet a babos mártáshoz adunk. A jól lecsöpögtetett tésztát hozzáadjuk a mártáshoz, elkeverjük, elzárjuk alatta a tüzet. Belekeverjük a parmezán felét, ha szükséges sózzuk.
Azonnal tálaljuk. A tányérokon megszórjuk frissen őrölt borssal és a maradék parmezánnal.
(Ha szereted az olasz konyhát, ezt a bejegyzésünket mindenképp olvasd el!)
Van valaki, aki nem szereti a tejberizst? Az egyik leggyakrabban fogyasztott desszertünknek végtelen sok variációja létezik. Selectfood egy különlegesen izgalmas ízvilágot ajánl mindazoknak, akik kedvelik a levendula és a piros gyümölcsök ízvilágát. Na és a gyümölcs ízű vodkát.
Sűrítéshez zselatin helyett a sokkal egészségesebb agar-agart használta, ami vörös algából kivont zselírozó anyag. Nálunk elsősorban por formájában kapható, jellemzően az ázsiai boltokban. (Mi a Vámház körúton szereztük be, a Vásárcsarnok mellett.) Nagyon jól sűríthetők vele a levesek, de a lekvárok, krémek is. Mindössze egyetlen dologra kell figyelnünk, nagyjából háromszor erősebb zselírozó hatással bír, mint a hagyományos zselatin!
Hozzávalók (6-8 személyre):
-300g rövid szemű rizs (pl. parboiled)
-1l sovány tej
-100g eperpüré
-150g fagyasztott ribizli
-1 ek. levendulavirág
-10g vaj
-1dl erdeigyümölcsös vodka
-25g barna cukor +1ek
-1csapott ek. agar-agar
-1rúd vanília (lehet már kikapart rudat is használni)
Elkészítés:
Melegítsük fel a vajon az eperpürét és keverjük hozzá a rizst. Amikor már kezd a rizs üvegesedni, öntsük fel a vodkával. Miután az alkohol elpárolgott belőle, öntsük fel a tejjel, adjuk hozzá a levendulát, a vaníliarudat és a cukrot. Forrás után, alacsony hőfokon nagyjából 15-20 perc alatt, alacsony hőfokon pároljuk puhára a rizst. Ragadós, tocsogós végeredményt kell kapnunk. Vegyük ki a vaníliarudat a rizsből, majd osszuk el a tálkákba, poharakba.
Közben készítsük el a gyümölcskocsonyát: a ribizlit passzírozzuk át egy szűrőn, majd egy kis lábasban 1 evőkanál cukorral melegítsük össze a levét, folyamatos kevergetés mellett oldjuk fel benne az agar-agart és így öntsük a már elosztott rizs adagokra.