Olajat tennél a főzővízbe? Automatikusan előkészíted a parmezánt? Felejtsd el a rossz beidegződéseket! A tésztafőzés egyszerűnek tűnik, de nagyon sokféleképp el lehet rontani. Eloszlatjuk a tévhiteket, és elárulunk néhány trükköt.
A tökéletes tésztafőzés rejtelmeibe Matteo Martinenghi, a 2Spaghi pasztabár egyik mastre pastaio-ja, vagyis tésztamestere avat be minket. Mert a tésztafőzés természetesen művészet. Következzenek az olasz tésztafőzlés legfontosabb alapelvei:
Megfelelő mennyiségű vízben kell megfőzni a tésztát.
Ha nem teszünk a lábasba elég vizet, nem tudjuk kontrollálni a só arányát. Ha pl. a víz nagyon hamar felforr és a felére párolog, a só aránya megduplázódik, és a tészta túl sós lesz.
Forrás: Flickr.com - Kate Ter Haar
"Az eredetileg marhahúsos pogácsával bélelt szendvicsnek rengeteg vegetáriánus variációja kering az interneten recept formájában" - írja a Zöld Múzsa blog szerzője. "Mi is kipróbáltunk többet és a tél végi, tavasz eleji táplálkozás alapanyagait felhasználó céklás-spenótos-köleses változatra esett választásunk, hogy kedvet hozzunk olvasóinknak a kísérletezéshez.
Szerezzünk a burgerhez jó minőségű szezámos zsemléket. Pici pirítás után töltsük meg zöldségekkel, locsoljuk meg a magtejföllel, szórjuk meg a csírával és tegyük bele a céklás pogácsát. Hétvégi családi brunch esetén süssünk magunk zsemlét."
Vegaburger
Február utolsó napjai az év legnehezebb napjainak számítanak. Mindjárt itt a tavasz, de azért még kell várni néhány hetet arra, hogy ne csak a naptár szerint köszöntsön be a következő évszak és a napsütés, a reggelek borúsak, a szervezetünk pedig ki van éhezve a vitaminokra és az ásványi anyagokra.
A "szezonális depresszión" - amely egy egyesült államokbeli kutatás szerint az emberek 14 százalékát érinti - , az édességek és a nassolás nem segítenek, sőt, ezek inkább rontják a helyzetet, van viszont egy olyan tápanyagforrás, ami igenis javíthat a hangulatunkon. Ez pedig a hal.
Forrás: Flickr.com: D Robert Wolcheck
A lelkiismeret-furdalás nélkül is fogyasztható sütemény igenis létezik. Igaz, nem tartalmaz cukrot, tejterméket, és még glutént sem, és valószínűleg nem kell sokat enni belőle, mert üres kalóriák helyett koncentráltan tartalmazza a tápanyagokat. Repka Ági, a RépaKonyha blog szerzője és a Nyers édességek kurzusunk oktatója mesél a nyers vegán édességek előnyeiről.
Lépten-nyomon azt halljuk, hogy együnk sok müzlit, mert egészséges, mert magas a vitamin-, a rost- és az ásványi anyag tartalma, mert hosszú távon szívódik fel, és mert egyenletes vércukorszintet biztosít. A legtöbben tapasztaltuk, hogy valóban kiváló alternatíva reggelire, vagy edzés előtt néhány órával. Nem árt azonban tudni, hogy az előre csomagolt termékek többségének nem sok köze van a valódi müzlihez. Az otthon elkészített müzli, nemcsak egészségesebb, hanem árban körülbelül a negyede a kész termékeknek. Elmondjuk, hogyan a legjobb és a legegyszerűbb az összeállítása.
"A kiváló minőségű müzli alapját pelyhesített, finomítatlan gabona képezi, aszalt gyümölcsökkel és olajos magvakkal - mondja Vági Zsolt, táplálkozáskutató. Élvezeti érték szempontjából a legjobb az apró szemű zabpehely, de vehetünk mellé árpát, rozsot, vagy búzát is, illetve össze is keverhetjük ezeket a gabonaféléket. A zabpelyhet nem kell beáztatni, de a többi gabonát igen. Legjobb, ha előző este beletesszük egy kis joghurtba, vagy vízbe. Aki nem szereti a kása jellegét, maradjon a zabpehelynél, amit elég fogyasztás előtt beletenni a joghurtba, tejbe.
Sokan tesznek hozzá búzacsírát, puffasztott gabonát, vagy kókuszcsipszet, de gyakorlatilag bármivel variálhatjuk a müzlinket. A legnépszerűbb összetevők többnyire ezek:
- aszalt gyümölcsök, kókuszreszelék
- olajos magvak (dió, mogyoró)
- friss gyümölcsök
- méz
- fűszerek, például fahéj vagy vanillia
Ha összeállítottuk a házi keveréket, bármilyen tejtermékbe beletehetjük. Ezek közül a legjobb a joghurt, mert így esszenciális zsírsavakat kapunk.
Müzli vagy gabonapehely?
Az egyik legnagyobb tévhit, hogy az ízesített gabonapelyhek is müzlinek számítanak - folytatja a szakértő. Míg a müzli természetes gabonapelyhekből – azaz a hengerekkel szétlapított teljes gabonaszemből –, gyümölcsből, magvakból és tejtermékből álló nagy tápanyagtartalmú reggeli, addig az ízesített gabonapelyhek a legtöbb esetben finomított lisztből és nagy mennyiségű cukorszirupból készülnek, és igen kis rosttartalmú élelmiszerek.
A müzli szó eredete a német kása (Mus) szóra vezethető vissza, amely svájci dialektus szerint Müesli. A XIX. század végéig a svájci pásztorok mindennapi étele volt a kásafélékből, friss és aszalt gyümölcsökből, tejből, valamint dióból álló keverék. A táplálkozástudomány és a korszerű táplálkozás számára éppen száz évvel ezelőtt fedezte fel dr. Maximilian Oskar Bircher-Benner (1867–1939) zürichi körzeti orvos. Az orvos receptje szerinti klasszikus müzli a következőkből készül: Az eredeti Bircher-Benner recept alapján kevés müzli készül, a termékekhez hozzáadott cukor, csokoládé, puffasztott gabonák rontják az értéküket, a tápanyagarányt is megváltoztatják, főként a cukrok és a zsír javára. |