AJÁNLÓ
 
12:52
2013. 12. 09.
Maki főzött egy fantasztikus ebédet, közben pedig beszélgettünk egy jót. Bár nem hisz a...
A bejegyzés folyatódik
 
12:52
2013. 12. 09.
Nem kell minden nap órákat tölteni a konyhában ahhoz, hogy egészséges, minőségi ételeket...
A bejegyzés folyatódik
 
12:52
2013. 12. 09.
Nem véletlenül indítottuk Húsmentes Hétfői recept- és vacsorasorozatunkat a 100fokon, illetve...
A bejegyzés folyatódik
 
12:52
2013. 12. 09.
A minden hónapban megrendezésre kerülő Húsmentes Hétfői Vacsoraklub vendégei ezúttal (október...
A bejegyzés folyatódik
 
12:52
2013. 12. 09.
Talán a világon nincs még egy olyan konyha, ami annyi szertartást és szigorú előírást tartalmazna,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Húsmentes Hétfői sorozatunk részeként ezúttal egy abszolut vega interjúval kedveskedünk nektek. Két vega blogger beszélget a szakácskönyvírás-készítés érdekes folyamatáról. Szerzőnk, Nagy Zita (a Zizi kalandjai vegetáriánus blog szerzője) kérdezi másik szerzőnket, Bede Annát (Vegasztrománia) most megjelent első szakácskönyvéről. A 100fok facebook oldalán játszhattok Anna dedikált, és csodálatos fotókkal illusztrált vegetáriánus szakácskönyvéért!



Honnan, hogyan jött az ötlet, hogy szakácskönyvet írj?

Szerintem mindenkiben, aki komolyabban blogol, felmerül egy adott ponton a szakácskönyv gondolata. Bennem többször is, az elején elérhetetlen vágyként jelentkezett, aztán kezdett egyre elképzelhetőbbnek tűnni, majd miután a Vegasztrománia a 2012-es Goldenblog gasztro kategóriájában első helyezett lett, egészen kézzelfoghatóvá vált. Ekkor keresett meg a Boook Kiadó, hogy csináljunk könyvet.

Az első pillanatban, amikor kiderült, hogy lesz egy szakácskönyved, milyennek álmodtad meg a fejedben? És utána, amikor először a kezedben tartottad? Olyan lett, amiről álmodtál?

Nem volt konkrét kép a fejemben, ez közben alakult. Inkább hagytam, hogy megszülessen. A könyv készülési folyamatai a gyerekváráshoz hasonlítanak, ezt is ahhoz tudom hasonlítani: a gyermeked arcát sem látod 9 hónapig, elképzelni sem tudod, de szereted folyamatosan. Aztán egyszer csak ott lesz, és tudod, hogy Ő az.

Hogy kell elképzelnünk, hogyan indul el egy ilyen könyv készítése? Mennyi idő van rá? Először kitaláltátok a koncepciót, a fejezeteket, aztán jöttek a receptek? Egyszerre egy recepten vagy többön is dolgoztál?

Az egyértelmű volt, hogy legtöbbet nyáron tudok vele foglalkozni, ezért a kiadóval úgy ütemeztük. Addigra kész lett a koncepció, a váz, a receptek, hozzávalók, és erre építkezett a többi. Naponta kb. 2 receptet főztem meg, stylingoltam, fotóztam és írtam meg.

Honnan szereztél inspirációt a receptekhez és ahhoz, hogy az adott étel, hogyan nézzen majd ki a fotón? Előbb álmodtad meg a "díszletet" és ahhoz a receptet vagy fordítva?

A stílus a blog hangulatát követi, a további ötletekről pedig sokat beszéltünk Baráth Dáviddal és Osvárt Judittal, a kiadó munkatársaival. De ezek inkább irányvonalak voltak, nem kőbe vésett útmutatók. Az adott étel, a lelkiállapot, az időjárás mind befolyásoló tényezők voltak. Az ételek adták a kiindulópontot, és ők kaptak díszletet.



A styling egy külön szakma (szerintem). Volt segítséged - aki ötleteket, kiegészítőket, eszközöket adott - vagy teljesen önállóan oldottad meg a kihívásokat?

Nagyrészt az évek alatt felhalmozódott tapasztalataimat, eszközeimet használtam, de sokat segítettek a Dáviddal történő megbeszélések és felbukkantak új kiegészítők, amiket a Vintage Bazaar adott kölcsön, illetve annak a Vegasztrománia tányérkészletnek a prototípusai, amelyet barátnőmmel, Elek Anita keramikusművésszel terveztünk és amiről hamarosan bővebben szólok..

Sokféle izgalmas, szép kelléket, hátteret használsz a fotóidon. Ezeket hol szerzed be? Te fested és alakítod át őket?

Ezeket a kellékeket hosszú évek óta gyűjtöm. Van például egy rozoga sámlim, amit örököltem, van egy barna ládám, amiben könyveket kaptam anno és egyszer kint maradt a kertben, attól lett ilyen rusztikus, és van egy kopottas, kék festékes deszka, amit a horvát tengerparton találtam. Meg persze vannak más felületeim, mindegyikhez fűződik egy-egy sztori. Alapvetően abban a formában használom őket, ahogy belekerültek az életembe. Ezek mellett pedig mindent használok, ami inspirál, és ami megmozgatja a fantáziámat: például a repedezett betont az udvarban, a régi komódom fiókját, vagy a rozsdás ajtót az utcában. 

Belvárosi lakásban laksz ha jól tudom. A képeid mégis nyáriasak, fényesek, mediterrán hangulatúak. Ezt hogy csinálod?
Belvárosi lakásban lakom, de egy olyan házban, ahol csak 1 szint van, és középen kert. Kint fotózom a kertben, természetes fényt használva, télen-nyáron.

Kik voltak azok a szerencsések, akiken tesztelted az elkészült recepteket?

Főleg a családom, és a barátaim kóstolták – rajtam kívül persze. De, ha úgy adódott, vittem kóstolót a törzshelyemre is.



A munka nagy részét te csináltad (receptek, styling, fotózás), de kik dolgoztak még veled együtt a könyv létrehozásán?

A könyvben található grafikákat Moravszki Kata készítette,az életképeket Erdőháti Áron. Mindkettejük munkásságát és stílusát nagyon szeretem és nagyon passzolnak a Vegasztrománia világához. A kiadó részéről pedig Osvárt Judittal és Baráth Dáviddal dolgoztunk együtt. Nagy munka volt, nem tudtam volna megcsinálni egy erős háttérország nélkül.

Van olyan recept, ami végül nem került be a könyvbe? Ha igen, megosztod majd a blogodon?

Van, nem is egy. De nem véletlenül nem kerültek be a könyvbe. Ha úgy adódik, átdolgozva lehet, hogy felbukkannak a blog oldalain, de ez nem cél.

Neked melyik a kedvenc recepted a könyvből? Vagy melyikhez fűznek életreszóló emlékek?

Ha úgy vesszük, az egész könyv kedvenc és életre szóló emlékek fűznek hozzá. Nagy nevetések, boldog pillanatok, de félelem, tanácstalanság is tapad hozzá. Ettől életszerű és őszinte. Minden szeretetem, minden porcikám, szívem-lelkem benne van.

Milyen visszajelzéseket kapsz a könyvről?

Csupa pozitívat! Kaptam már köszönőleveleket, vagy fotókat az elkészült ételekről, és szóbeli gratulációkat is. Kedvencem egy forgalmas kereszteződésben történt: egy kedves ismerősömmel találkoztunk össze az Astorián. Mindketten biciklivel voltunk, csak más irányba mentünk. Egy puszi-dobásra és egy mondatra volt csak idő: „Megvettelek anyunak szülinapjára!”

És végül, néhány szó a jövőről! Hogyan tovább a Vegasztrománia bloggal? És a könyvnek lesz folytatása?

A blogot továbbra is írom, és tele vagyok tervekkel. Ahogy időm és energiám engedi, szép sorban megvalósítom őket. De nem ragaszkodom hozzájuk görcsösen, beengedem a váratlant is a tervek közé.



A 100fok facebook oldalán játszhattok Anna dedikált, és csodálatos fotókkal illusztrált vegetáriánus szakácskönyvéért! Csak annyit kell tennetek, hogy a facebook oldalunkon posztolt interjút megosztjátok és kommentben megírjátok (a cikk alatt a facebookon), hogy melyik a kedvenc vegetáriánus receptetek a 100fokról. December 16-án hétfőn délben a 100fok facebook oldalán sorsolunk!

Az interjút készítette: Nagy Zita
Fotó: Erdőháti Áron © 2013, BOOOK Kiadó Budapest

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog