AJÁNLÓ
 
09:15
2014. 05. 26.
Itt a spárgaszezon! Korábbi cikkünkből mindent megtudhatsz a spárgáról: hogyan vásároljunk,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:15
2014. 05. 26.
Nincs jobb dolog a tavasszal frissen fejtett, zsenge, édes zöldborsónál. Nem véletlenül tartozik...
A bejegyzés folyatódik
 
09:15
2014. 05. 26.
Spárgamindentudó cikkünkből kiderült, hogyan vásároljunk, tároljunk, pucoljunk és főzzünk...
A bejegyzés folyatódik
 
09:15
2014. 05. 26.
A tavasz egyik kedvenc zöldsége a spárga. De hogyan válasszunk jó minőséget és egyáltalán...
A bejegyzés folyatódik
 
09:15
2014. 05. 26.
Piackörkép sorozatunkban hónapról-hónapra kedvet csinálunk a szezonális alapanyagokból való...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Május végén - június elején találkozhatunk először a zsenge cukorborsóval a piacokon. Ilyenkor már a spárga is elérhető áron kapható, de még zsenge. Érdemes kiélvezni mindkét zöldséget, rövid a szezonjuk, és ilyenkor a legfinomabbak! Kombinálhatjátok bátran más szezonális alapanyaggal. Csak néhány gyors ötlet: a spárga-eper, a borsó-reteklevél (pl. pestó formájában) nagyon jól összeillenek.Húsmentes Hétfői receptsorozatunkban szezonális alapanyagokból hozunk nektek egyszerű, hétköznapi recepteket. A május végi piac kedvencei a zsenge borsó és a spárga. Érdemes szezonális ízek és alapanyagok kombinálásával kísérleztezni, mert a természet nagyon jó konyhafőnök! Ez a két zsenge, üdezöld, tavaszi alapanyag pedig nemcsak látványra illenek össze, de ízre és struktúrára is jó párosnak bizonyulnak a tányéron.

 

Mitől cukorborsó a borsó? 
A borsó érése folymaán szénhidrát tartalma először cukor formájában van jelen - ekkor zsenge, roppanós és édes a borsó. Ez az érés előrehaladtával átalakul keményítővé, így a borsószemek édeskés íze csökken, a főzési idejük pedig nő. A zsenge borsónak egy-két perc hőkezelés elég, lehet párolni, főzni, blansírozni is, sőt, nyersen, salátákba szórva is fogyasztható, és ennél tovább hőkezelni nem is érdemes, mivel ilyenkor megkeményedik, és csak további hosszas főzés során puhul meg ismét. Az érettebb szemek hosszabb főzési időt igényelnek, ekkor szénhidrát tartalmuk már főleg keményítő, víztartalmuk is csökkent, és ízük kevésbé üde, édeskés. (Kb. június végéig juthatunk hozzá a piacon igazi, zsenge cukorborsóhoz.) A zöldborsó a leszedés után hamar elveszti édes ízét, így frissen minél hamarabb érdemes elfogyasztani. Ugyanez az oka annak is, hogy a szedés után rövid időn belül lefagyasztott mirelit zöldborsó élvezeti értéke sokszor nagyobb, mint a hosszas ideig állni hagyott friss borsóé.
Itt még többet írtunk a borsóról, sok - húsmentes - recepttel.

Spárgavásárlás
Vásárlás előtt érdemes alaposan megnézni és megtapogatni, hogy milyen spárgát veszünk. Ehhez - és a spárga pucolásához, tárolásához, főzéséhez, különböző fajtáinak felhasználásához - itt írtunk részletes útmutatót.

Zöldspárgás zöldborsós ricotta pestos spagetti

Hozzávalók 2 főre:
200 g spagetti
150 g ricotta
140 g zöldborsó, kifejtve
180 g zöldspárga, fás végei letörve
1 nagy gerezd fokhagyma
125 ml extra szűz olívaolaj
1/2 citrom leve
egy maréknyi friss bazsalikom levél
pár darab friss menta levél
só, bors

Egy lábasban tegyünk fel vizet forrni. Ha már látjuk a buborékokat dobjuk bele a borsót és a spárgát egy percre blansírozni. Vegyük ki a zöldségeket szűrővel, tegyük egy tál jéghideg vízbe néhány percre. A főzővizet sózzuk meg és dobjuk bele a spagettit. Főzzük al dente-re (fogkeményre).

Közben a borsót, a spárgával és a többi hozzávalóval tegyük robotgépbe és pépesítsük krémesre. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A megfőtt, leszűrt tésztát keverjük össze a pesto szósszal és már tálalhatjuk is. Díszíthetjük friss borsóval és frissen őrölt borssal.

További ötleteket/recepteket májusi alapanyagokhoz Májusi piacolós cikkünkben találtok.
Húsmentes Hétfői sorozatunk további receptjeit itt olvashatjátok.

Tetszenek húsmentes receptjeink?
Ha a rántottsajt-rántottgomba duónál izgalmasabb húsmentes ételeket szeretnétek kipróbálni és megtanulni, akkor olvassátok el Chef Makival készített interjúnkat (+ Maki 'újvegetáriánus' japán receptjét) itt!

Maki pénteki (május 30.) "Új vegetáriánus" kurzusára még van pár helyünk!
A kurzus menüje:
Krémes kukorica és koriander timbale csipős szeder coulis-val
Karfiol és csicseriborsó saláta narancsos öntettel
Hagyma rizzsel, áfonyával és gombával töltve, joghurtos szószban
Eper és rebarbara leves bazsalikom krémmel és piskótával.
Regisztráció itt. 

A cikket Nagy Zita, a Zizi kalandjai blog szerzője írta. 

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola

A szemeszter utolsó Húsmentes Hétfői Vacsoráját június 2-án, jövő hétfőn tartjuk, még elcsíphetitek!

A vacsora menüje rendhagyó, csupa zellerre hagolt különlegesség:
Zellerkrém leves shiitake bacon-nel
Zelleres, csicseriborsós zöldsaláta mustáros mogyoróvaj öntettel
Tempeh szendvics savanyított angol zellerszárral
Sütőben sült krumpli fűszeres, házi ketchup-pel
Zeller szörp
Zelleres granita balzsamos öntettel

A vacsora vendége pedig a Piqniq - étel megosztó gasztroalkalmazás - csapata.
Regisztráció itt.


100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog