OLVASTAD MÁR?
 
„A jó ételekhez energia kell, idő és szeretet!” - Interjú Maki séffel
Maki főzött egy fantasztikus ebédet, közben pedig beszélgettünk egy jót. Bár nem hisz a tökéletes étrendben, elmesélte, miért ajánlja a flexitáriánus étkezést, miért imádja a magyar piacokat és azt is, hogy mi kell a jó ételekhez. Interjú, 2. rész. Mit...
 
„Az a célom, hogy minél gyakrabban menj be a konyhába főzni”
Nem kell minden nap órákat tölteni a konyhában ahhoz, hogy egészséges, minőségi ételeket készítsünk, a receptekben szereplő alapfogalmakat viszont mindenképp ismerünk kell. Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola alapítója mesél a főzési filozófiájáról, és...
 
Az "új vegetáriánus" - Interjú Chef Makival + Kenchinjiru (recept)
Nem véletlenül indítottuk Húsmentes Hétfői recept- és vacsorasorozatunkat a 100fokon, illetve a Makifood Főzősikolában. A vegetáriánus konyháról a legtöbb embernek még mindig nagyon unalmas és ízetlen ételek jutnak eszébe: rántott sajt, rántott gomba, esetleg...
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Rönky Balázs, a termelőtől.hu megálmodója. Projektjének célja, üzenete közel áll filozófiánkhoz, ezért szeretnénk, hogy minél többen megismerjétek a bevásárlásnak azon "alternatív" módját, amelyet ő képvisel. Az interjúnak további aktualitást ad, hogy hamarosan az őszi "évad" első Húsmentes Hétfői Vacsoraklubjának vendége is Balázs lesz.



Bemutatnád, hogy pontosan mivel foglalkozol?

Főmunkaidőben reklámmal és marketinggel, a gyermekeimmel, és a maradék szabadidőmben, azaz alvás helyett, a termelőtől.hu építését végzem. A termelőtől.hu mára a legnagyobb termelői- és piaci adatbázis, ahol különböző mezőgazdasági termékekre, megyét kiválasztva lehet termelőt (és termelői piacot) keresni. Illetve van egy szabadszavas kereső is az oldalon, ami szintén keres a termelők között is, és az oldalra feltöltött hírek, cikkek tartalmában is. A megtalált termelővel telefonon és emailben is fel lehet venni a kapcsolatot, és meg lehet beszélni a kínált termékkel kapcsolatos kérdéseket, árat, szállítást vagy látogatási időpontot. A hírek között rendszeresen jelentetünk meg fesztiválokkal, termelőkkel kapcsolatos eseményeket. Nevezhetném hobbinak, divatos szóval társadalmi felelősségvállalásnak is, vagy nonprofit tevékenységnek, mindegyik szó valamelyest lefedi milyen szerepet tölt be az életemben. Saját szavaimmal inkább azt mondanám, hogy szerettem volna adni, örömet okozni, és nagyon feldob, ha az oldalon keresztül létrejött sikerekről értesülök.

Miről szól a "Termelőtől"?

Szemléletváltásról szól. Próbálunk elindítani egy folyamatot, hogy legyen alternatívája a hipermarketes vásárlásoknak. Azzal szülőként is tisztában vagyok, hogy nincs arra se idő, se lehetőség, hogy minden vásárlásunkat közvetlenül termelőnél oldjuk meg. De ahogy jelesebb ünnepekkor jobb bort vagy pezsgőt iszunk, az élelmiszerek vásárlására is lehet több figyelmet, törődést fordítani. Ahogy egy jó bornak, úgy egy jó szürkemarha-pörköltnek is van története, amit aztán az asztalnál el lehet mesélni, és mindjárt más íze is lesz tőle. Arról nem beszélve, hogy tényleg jó minőségű alapanyagokat lehet beszerezni, igazi vidéki ízeket. Mindemellett rengeteget segítünk ezzel a termelőknek, akik nem járatosak a kereskedelemben, az interneten, nehezen tudják értékesíteni terméküket. Volt olyan termelő, aki bevallása szerint az oldalunknak köszönhetően vészelte át a tavalyi telet, de máshonnan is érkeznek visszajelzések, ami azt jelzi, hogy életképes az oldal.

Miért hoztátok létre? Mik voltak és mik a céljaitok (vele)?

Körülbelül másfél évvel ezelőtt fogant meg az ötlet. Barátaimmal egy pest melletti termelőnél jártunk és vásároltunk náluk bikahúst pörköltnek (Isteni volt!), zöldséget és gyümölcsöt. Annyira más volt a hús íze és maga a vásárlás is olyan élmény volt (mintha vidéki rokonoknál jártunk volna), hogy elhatároztam, rendszeresen vásárolok így. Mivel a termelő tőlünk nagyon messze volt, ezért elkezdtem keresni az interneten (hol máshol?) termelőket, de kevés és szétszórt találatot kaptam. Ekkor jött az ötlet, hogy össze kellene szedni a termelői adatokat, és kereshetővé kellene tenni egy oldalon. Az elgondolást követően tervezni, rajzolni kezdtünk, majd háromnegyed év múlva megszületett az oldal.

Mennyire elterjedt a kistermelők körében, hogy a weboldalon hirdessenek?

Először is hadd javítsam ki a hirdetés szót, mert a hirdetés többségünk számára fizetős szolgáltatást takar, a termelőtől.hu viszont ingyenes a termelők és a termelőt keresők számára is. De hogy a kérdésre is válaszoljak: nem elterjedt. Nincs a birtokomban olyan szám, ami alapján meg tudnám saccolni, hogy a termelők hány százaléka van jelen az interneten és abból hány van fent a termelőtől.hu oldalunkon, de azt valószínűsítem, hogy roppant alacsony százalék lehet. Ha egy vásárban személyesen odamegyek egy termelőhöz és elkezdek beszélni az oldalunkról, a lehetőségekről, az ingyenességről, sok esetben nem értik miről van szó. Mások bizalmatlanok. Nem hiszik el, hogy tényleg ingyenes az oldal, valamilyen apró betűs  csapdától félnek. És vannak olyanok is, akik az APEH-tól, ezért nem jelennek meg az oldalon.

Mit gondolsz milyen mértékű az érdeklődés ma Magyarországon, mennyire nyitottak az emberek arra, hogy inkább a neten megtalált őstermelőtől vásároljanak, ne pedig az ABC-ben?

Ahogy már elmondtam, annak semmi értelmét nem látom, hogy az ABC és a hiper alternatívájaként jelenítsük meg a termelőktől történő direkt beszerzést. Az átlag városlakónak ez nem életszerű. Inkább arra helyezném a hangsúlyt, hogy eseti ünnepi vásárlásukat tegyék programmá. Ne a plázában sétáljanak, hanem a városuk körüli termelőknél, vagy a piacon. Beszélgessenek, ismerjék meg a gazdát, a szürke marhát, a tyúkot, a kecskét, hogy tudják mi kerül az asztalukra. "Fogadjanak örökbe" termelőket nagypapának, nagymamának, és tegyék élménnyé a vásárlást. Szerintem ez a jó irány, és később akár kisebb piacok is kialakulhatnak, a vásárlók közösségbe szerveződve (pl. Szatyor bevásárlóközösségek) együtt szerezhetik be, amire szükségük van, de a termelők is összefoghatnak és megszervezhetik a házhoz szállítást. A termelőtől.hu nyitott az ilyen kezdeményezésekre is.

Balázs továbbra is várja termelők jelentkezését és olyan emberekét, akik ismernek, ajánlanak őstermelőket, gazdálkodókat, hogy minél gyorsabban tudják frissíteni, megújítani a weboldalon található adatbázist. Elérhetősége: kapcsolat@termelotol.hu.



A Makifood Főzőiskola által szervezett Húsmentes Hétfői Vacsoraklub következő vendége Rönky Balázs lesz. Ha szeretnél a termelőtől.hu oldalról, vagy a kistermelőktől való közvetlen vásárlásról még többet megtudni, vagy egyszerűen csak imádod a húsmentes ételeket, vegyél részt sokfogásos vacsoránkon! A vacsorával kapcsolatban minden információt ITT találsz (a menüt is hamarosan feltöltjük). 

Az interjút Nagy Zita, a Zizi kalandjai blog szerzője készítette.

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk! 

 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog