AJÁNLÓ
 
15:07
2013. 05. 06.
Egy nagyon könnyen elkészíthető, abszolút kezdő konyhatündérek számára is bevethető receptet...
A bejegyzés folyatódik
 
15:07
2013. 05. 06.
Valójábannemis mexikói, hanem egy Tex Mex fogást ajánlunk a csípősen hideg estékre, a Húsmentes...
A bejegyzés folyatódik
 
15:07
2013. 05. 06.
Nem gondoltuk volna, hogy már ilyenkor melegítő levest készítünk, de az időjárás miatt...
A bejegyzés folyatódik
 
15:07
2013. 05. 06.
Bár úgy tűnik, egy kicsit korábban köszönt be az idén a kora ősz, a nyár végi esték még...
A bejegyzés folyatódik
 
15:07
2013. 05. 06.
Ha a kánikulában semmi másra nem tudtok gondolni, csak a fagyira és a dinnyére, de már nagyon...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Májusi piacmustránkból kiderül, mik azok az alapanyagok, melyeket érdemes most frissen beszerezni és enni nyersen, salátaként vagy főzve, befőzve, míg szezonjuk van. Most pedig adunk ezekhez a várva várt májusi zöldségekhez és gyümölcsökhöz nektek egy inspiráló receptcsokrot. Éljen az eper, a cseresznye, a friss fejes saláta és az újkrumpli (meg a többiek)!


Egyik legnagyob májusi kedvenc az újkrumpli. Ebben a receptben szerzőnk, Kicsi Vú, másik két szezonális alapanyaggal, a - többnyira saláta formájában fogyasztott - rukkolával és zsenge újhagymával házasítja.

Fehérboros újkrumpli rukkolával, újhagymával

Hozzávalók egy kis adaghoz (nyugodtan duplázzátok!):

50 dkg aprószemű újkrumpli
2 ek olívaolaj
1-2 ek. vaj
1,5 dl száraz fehérbor
3-4 szál újhagyma
1 marék rukola
nagyszemű tengeri só (normál is lehet)

Jól megmosom a krumplikat, szárazra törölgetem őket és egy akkora teflon serpenyőben, amelyben egy rétegben elférnek felforrósított vajon és olívaolajon kevergetve 10-15 percig sütöm őket. Közben megsózom. Ezután hozzákeverem a megtisztított, félbevágott újhagymát, majd aláöntöm a bort, és megsózom nagyszemű tengeri sóval. Fedő alatt puhulásig sütötm (kb. 15 perc), a végén beleforgatom a rukolaleveleket is.

Még több recept újkrumlira szerzőinktől

Avokádós újkrumplisaláta

Citromos újkrumplisaláta
Újkrumplisaláta kovászos uborkával, aszalt paradicsommal
Juhtúrós újkrumpli krémleves

Receptek karalábéra

Füstölt lazacos karalábésaláta
Karalábékrémleves diós-kéksajtos golyókkal
Rakott karalábé
Tejszínes karalábé gyömbéres sült oldalassal

Receptek rukkolára

Édesburgonyás rukkolasaláta
Sült céklás rukkolasaláta gránátalmával
Kacsamellsaláta körtével, rukkolával
Chorizós rukkolasaláta sült paprikával

Fejes saláta

A tojásos nokedli fejes salátával valószínűleg minden második magyar háztartás kötelező tavaszi étele. Nem is vitatom, jó párost alkotnak, de azért érdemes a fejes salátát, és egyéb salátarokonait néha más szerepkörben is kipróbálni. Mondjuk levesbetétnek, főzeléknek vagy a reggeli zöld turmixba.

Zelleres salátafőzelék

Saláta ringóval és camambert-rel (egy lehetőség a sok közül)
És persze mindenféle saláta variáció könnyen szállítható formában ÍGY

Kínai kel receptek

Kínai kel saláta pirított gombával, narancsos csirkemellel
Házi majonézes kínai kelsaláta
Wokos kínai keltorzsa

És végre a két nagy kedvenc!: Cseresznye és földieper

Ritka, hogy marad belőlük annyi, hogy süteménybe, turmixba is jut, de ha igen, akkor...

Cseresznyés-csokoládés clafoutis
Cseresznyés pite
Régimódi angol cseresznyés torta
Mascarponés eperkrémleves
Kakukkfüves eperkompót
Epres-rebarbarás crumble
Kecskesajttorta eperrel
Thai citromfüves eperlekvár

A májusi szezonalitásokról még többet olvashattok piacozós összeállításunkban.


Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Legközelebbi óráinkon megtanulhattok befőzni, francia cukrászsüteményeket, tavaszi pitéket, kovászolt kenyereket és spanyol tapas-t készíteni.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog