Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Paella, "ázsiai" módra

Most a tenger gyümölcseivel készült paellának adunk egy  csavart azzal, hogy ázsiai ízvilágúra hangoljuk. Elképezstően finom nyári fogás lesz az eredmény, érdemes kipróbálni!

A paella szó egyébként a speciális, kétfülű serpenyő neve, amit elképesztő méretválasztékban gyártanak 2, 4, 6, vagy akár 100 személyes adagokhoz. Az egyik leghíresebb spanyol étel a hozzávalókat tekintve nem volt mindig olyan ínycsiklandó, mint ma: eredetileg angolnából, csigából és zöldbabból készítették, mások szerint sózott tőkehalból és rizsből álló böjtös fogás volt.

Ma olyan alapanyagokból készül, mint a murciai szárított édespaprika, az andalúziai olívaolaj és friss zöldségek, valamint a helyben termesztett citrom leve és egy kevés száraz fehér bor, írja a Wikipedia. Régiónként változik a recept, Maki pedig egy elkészítette az ázsiai változatot is!

Ázsiai paella kókusztejjel

recept paella rizs ázsiai kókusztej egytálétel királyrák kagyló tenger gyümölcsei scampi

forrás: Flickr.com - Matt Westgate

 

Hozzávalók:

6-8 db scampi (királyrák)
500 g friss feketekagyló
2 csésze száraz fehérbor
zöldségleves alap
1-1,5 csésze rizs megmosva
1/2 kínai kel, durvára vágva
3-4 db shiitake gomba, kiáztatva és felszeletelve
1 fej vöröshagyma, finomra vágva
1-1,5 csésze kókusztej
1 szál citromfű
egy 2-3 cm-es friss gyömbér, meghámozva és finomra aprítva
2-3 db kaffir lime levél
1/2 piros kaliforniai paprika, hosszában felszeletelve
1/2-1 teáskanál chili pehely
1/2 teáskanál koriandermag összetörve
1/2 teáskanál kömény
egy csipet sáfrány
olívaolaj
só és bors ízlés szerint
friss koriander és citrom a tálaláshoz

Elkészítése:

Öblítsük le és tisztítsuk meg a kagylókat, majd főzzük meg a fehérborban, lefedve nagyjából 5-7 percig. Szűrjük le a főzőlevet, de ne öntsük ki.

Mossuk meg és áztassuk be a rizst 20-30 percre, majd öntsük le róla a vizet.

Forrósítsunk olajat egy serpenyőben és dinszteljük meg benne a hagymát, a fokhagymát, a shiitake gombát és a gyömbért. Ezután adjuk hozzá a koriandert, a köményt, a sáfrányt, a chili pelyhet, a sót, borsot és a rizst.

Pároljuk a keveréket néhány percig, majd adjuk hozzá nagyjából egy csészényit a kagyló főzőlevéből a kókusztejjel együtt. Dobjuk bele a citromfüvet és a lime leveleket, forraljuk fel, majd vegyük alacsonyra a lángot.

Helyezzük a tetejére a káposztát és a szeletelt paprikát, fedjük le és főzzük 20-25 percig.

Amikor a rizs már majdnem teljesen puha, de a közepe még picit kemény, keverjük meg gyorsan, távolítsuk el a citromfüvet és a lime leveleket.

Helyezzük a rizs tetejére a főtt kagylókat és a scampit és lefedve főzzük további 5-10 percig, amíg a rizs alaposan átfő (szükség lehet további főzőlé hozzáadására). Vegyük le a tűzről és hagyjuk állni 5 percig tálalás előtt.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog