AJÁNLÓ
 
09:06
2014. 07. 28.
Ami az Alföldön eperfa az a Dunántúlon szederfa. Most fellebbentjük a feledés fátyolát...
A bejegyzés folyatódik
 
09:06
2014. 07. 28.
Szezonális sorozatunkban most egy kicsit szőrös, kicsit szúrós, kicsit mostoha sorsú gyümölcsöt...
A bejegyzés folyatódik
 
09:06
2014. 07. 28.
Igen, mostanában elég sok borsós és epres receptet kaptatok tőlünk, de nem bírjuk ki, hogy...
A bejegyzés folyatódik
 
09:06
2014. 07. 28.
Itt a szezon, sorba nyitnak a "Szedd magad!" eperföldek. Miközben üvegbe zárjuk e csodás piros...
A bejegyzés folyatódik
 
09:06
2014. 07. 28.
A bodza nagy kedvenc, nem is kell magyaráznunk, hogy miért érdemes gyűjteni. A hagyományos...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Potyóka, mert potyog, lotyóka, hisz leesve szétloccsan és népi nevén fosóka szilva is - aki evett egyszerre belőle tetemes mennyiséget, annak nem kell magyarázni, hogy miért. Általában hagyják a fa alatt megrohadni, figyelmesebbek cefrének megmentik. Mi viszont szeretjük nagyon - és ahogyan a grúzok is - fantasztikus, fűszeres ketchupot készítettünk belőle.

 

A mirabolán elnevezés lett személyes kedvencem a sárga és piros apró cseresznye méretű szilvákat termő fára, amivel üdítő találkozni túrák, kirándulások során. Pár maréknyi gyümölcs elveszi éhségünket és oltja szomjunkat, felfrissülve folytathatjuk hátralévő utunkat.

Civilizációtól elzárt táborunkban minden nap tettünk növényfelfedező túrát a környék sűrűjében, a közeli Réz-hegy lankásain. Növényifestőkben utazó barátnőmmel karöltve egyik szemünk azt kereste, melyik levéllel, kéreggel, gyökérrel festhetnénk színesre gyapjú fonalainkat, a másik pedig ehető bogyók után fürkészett. Mint például a faeper, amiből ilyen finomságokat készítettünk legutóbb.

A mirabolán szilváért kivételesen nem kellett messzire gyalogolnunk, volt oly kedves, éppen a konyha bejáratával szemben hajladozott terméstől roskadozó ágaival. Olvastam róla sok negatív dolgot, miszerint ez semmire nem jó, csak a gond van vele, potyog és lotyog. De nézzük a dolgok pozitív oldalát, a lotyóka a természet tálcán kínált bőségtála, ahonnét bármikor lakmározhatunk és még fizetséget sem kér.

Gyakorlatilag minden készíthető belőle: lekvár, szörp, chutney, szirup, kompót, leves, bornak és pálinkának is kitűnő. A piros színű előbb érik és talán egy kicsit finomabb (bár engem az árnyalatai ejtettek rabul, bevallom). A sárga később érő, apróbb szemű, tömény édes ízvilág, ami kevesebb cukrot igényel befőzéskor.

A mirabolán/fosóka szilva befőzése

A befőzése elég macerás műveletsorból áll, csak olyanoknak ajánlom, akik nem sajnálják a konyhában eltöltött időt. Megmosás után a mirabolán szilvát egy lábosban 25-30 percig szükséges főzni, amikor is bő levet ereszt és leválik a magról a húsa. Ezután az egészet át kell paszírozni, ami a mennyiséget jelentősen lecsökkenti.

Van egy másik módszer, ha először kimagozzuk a szilvát és úgy tesszük fel főni. A vastag héj eltüntetése ekkor turmixolást igényel, nem lesz kevesebb vele a gond így sem, csak a műveletek mások. Összegezve a mirabolán befőzés a "sok munka, kevés élvezet" kategóriába sorolandó... de ezért a pikáns ketchup receptért ez csekély áldozat. Aki kóstolta, mind elismerően bólogatott, még a közelben lévő török étterem kurd szakácsaihoz is eljutott híre kóstoló kíséretében, akik csak annyit üzentek vissza: Ipari mennyiségben a rendelés leadva!

Ez a mihaszna gyümölcs egyébként a grúzok nemzeti szilvája, amiből többek között a fanyar-savanykás tkemali szósz készül. Húsos és zöldséges ételekhez egyaránt passzítható. Fő fűszerei: fokhagyma, koriander, csípős paprika, kapor, só és menta. Létezik, zöld, sárga és piros szósz és a receptúrák száma is végtelen.

Grúz cikkeinkért és receptjeinkért klikk ide! 

Mirabolán ketchupunk a közösség teremtő erejéből született. A készítés során folyamatosan hangzott el a kérdés mindenki felé: - Mit tennél még bele?

Mivel a koriander és a kapor erőse megosztotta a társaságot,  ezért döntöttem a spontán alakuló és az autentikustól eltérő receptúra mellett. Került bele a mirabolán szilván kívül paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma, chili paprika, gyömbér, fahéj, só, nádcukor és mivel a végeredmény egy pikáns ketchupra hasonlított a legjobban, tepsiben sült zöldségekkel (sárgarépa, karalábé és burgonya) és egy hatalmas tál salátával ettük. A jelen lévő férfi erők pedig tárcsán sült húsokról fantáziáltak.

A mirabolán ketchuphoz illő grill receptjeinkért klikk ide! 

Mirabolán ketchup

- 1 kg mirabolán szilva
- 0.5 kg paradicsom
- 1 chili paprika
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5-6 cm-es friss gyömbér
- 1 tk. fahéj, opcionálisan szegfűszeg
- pici só
- cukor ízlés szerint (a szilva érettségi fokától is függ)
- 1 tk. pektin  (sűrítés céljából)

A mirabolán szilvát alaposan megmossuk, majd egy lábosban feltesszük főni 25-30 percre. Ezután hagyjuk kihűlni és átpaszírozzuk az egészet. Mivel egy sima (nem darabos) ketchup létrahozása volt a cél, ezért a paradicsomokat forró vízbe mártva megszabadítottam a héjuktól. A paradicsomokat, a chilit, a vöröshagymát,  fokhagymát és a friss reszelt gyömbért egy tölcséres turmixba simára turmixoltam egy evőkanálnyi mirabolán péppel, hogy a kész ketchupban semmilyen darabos rész ne maradjon. A pasztával és a többi fűszerrel 10-15 percig forraltam a szószt, beállítottam a cukorral a kívánt ízt, majd sterilizált üvegekbe töltöttem.

Próbáljátok ki ti is! Izgalmasabb, mint a bolti ketchup!



Ha szeretnétek eltenni a mirabolán ketchupot télre, olvassátok el befőzésről és tartósítószermentes tartósításról szóló cikkünket/tippjeinket/receptjeinket!

Kapcsolódó vadnövényes/vadgyümölcsös cikkeink és rceptjeink: 
Receptek/desszertek faeperre és mákra 
Bodzás receptek (fagyi, szörp, limonádé) 
Eper-bodza menü: leves, limonádé, jégkrém 
Medvehagymás receptek 
Turbolyás citromsó 
Hogyan szedjünk turbolyát és mire való? 
Őszi/téli pirosbogyók: Galagonya, csipkebogyó, kökény

A cikket Ludvig Nicolette, a Zöld Múzsa blog szerzője írta és fényképezte. 
Kommentjeiteket a 100fok facebook oldalán várjuk. 
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.


100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog