OLVASTAD MÁR?
 
Francia alapfogás: Burgundiai marharagu
A boeuf bourguignon, vagyis a burgundiai marharagu egy híres egytálétel, amely elkészítéséhez sok időre van szükség. Vörösborból egy egész palack kell hozzá - Burgundiában ugye ez nem probléma. A recept Nicolas Mathiez-től származik,aki a francia konyha egyik...
 
Ázsia kedvenc gombócai és amiért imádjuk elkészíteni őket
Az ázsiai konyha elképzelhetetlen az ínycsiklandó, illatos töltött gombócok nélkül, amelyek a piacok, utcai kifőzdék jellemző fogásai, és számtalan változatban kaphatók. Maki Stevenson séf, a Makifood főzőiskola alapítója és oktatója is szívesen készít gyozát,...
 
A legmenőbb francia reggeli
A French brunch fogalma egyet jelent a bőséges, ráérős, reggelivel és a változatos, izgalmas fogásokkal, de persze ennél sokkal több, egy életérzés is egyben. A "brunch" kifejezés a breakfast és a lunch összeolvadásából keletkezett, és értelemszerűen a reggelinél...
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Zokniban alszol? Hideg kezed, lábad? Gyakran vagy náthás és nem tudod az okát? Hőérzetünkön megfelelő táplálkozással rengeteget változtathatunk! Szerzőnk Poór Balázs, a kínai gyógyító konyha szakértőjének az óráján járt a Makifood Főzőiskolában. A hagyományos kínai orvoslás nem tesz különbséget étel és gyógyszer között. Ha megfogadod tanácsait, felvértezheted magad a téli nyavalyák ellen. 


Nagyanyáink még tudták, hogyan alkalmazkodjanak az évszakváltás kihívásaihoz. Esélyük sem volt decemberben görög salátát készíteni, abból gazdálkodtak, amit a kamra adott. Elvermelt gyökérzöldségek, szárított hüvelyesek, aszalt gyümölcsök és olajos magvak, házilag savanyított káposzta, némi hús és gabona képezte télre a túlélőkészletet, ebből kellett gazdálkodni. A természet bölcs, azt adta, amire a nagy hidegben szüksége van a szervezetnek. 

8 jó tanács a téli táplálkozáshoz:

1. Kerüld a hideg, hűtő hatású ételeket
Tudtad, hogy a déli gyümölcsök (narancs, kivi, ananász és társai), a savanyított tejtermékek (kefír, joghurt), a sör és az ásványvíz kifejezetten hűtő hatásúak? (A hűtő hatású ételekről és italokról Maki korábban itt írt.) Egy pohár joghurt, egy kevés nyers müzli és 2 dl narancslé reggelire például kisebb hidegsokk a gyomornak.

2. Indítsd főtt, meleg étellel a napod
A reggelid télen lehetőleg meleg étel legyen. Édes-gyümölcsös kásával vagy zöldséges-húsos levessel is kibélelheted a gyomrod, a lényeg, hogy beindítsd reggel az energiaáramlást. Éjszaka kihűl a test, jót tesz neki ébredés után a meleg étel-ital.

Meleg reggelikhez és kásákhoz itt 
Forró, tápláló levesekhez pedig itt találtok recepteket

3. Wokozz, párolj, piríts, főzz

Télen minimalizáld a nyersétel-fogyasztásodat, mert a nyers étel hűt. Ne félj, egy kevés savanyú káposzta és a leves tetejére szórt aprított petrezselyemzöld segít fedezni a C-vitaminszükségleted. A gyümölcsöket is párold meg - a gyors hőkezeléssel a vitaminok megmaradnak, ezért jó a wokozás! -, készíts belőlük kompótot vagy süsd meg őket sütőben. A zöld leveleseket pedig forgasd át gyorsan wokban egy kevés olajon. A tél egyébként a hosszan főtt levesek, az egytálételek és a sütőben sültek ideje.

Egy őszi-téli zöldségwok recept Makitól

4. Ne félj a kalóriáktól
Mivel a zord időjárás elviselése sok meleget és energiát követel, télen rövidebb a tiltólista. Ösztönösen több fehérjét és zsiradékot kívánunk, ezért egyél nyugodtan tojást és hüvelyeseket, akár legyél egy kicsit "flexiteriánusabb" mint általában - ha ez az amire a szervezetednek szüksége van.

Ázsiai gőzgombóc receptek (húsos és húsmentes verzióban) Makitól - videórecept!
A flexiteriánus étkezésről itt írtunk többet



5. Nem baj, ha csíp – fűszerezz
Egy kevés csípős íz jól jön a hidegben, serkenti a vérkeringést, kitágítja a kapillárisokat. Használj nyugodtan melegítő hatású, csípős fűszereket: gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, kardamomot, ánizst, csillagánizst és cayenneborsot. A hagymafélék is ebbe a kategóriába esnek: a vöröshagyma, fokhagyma, póré mind csíp és melegít. Túlzásba azért ne ess, mert akkor ellenkező hatást érsz el: kitágulnak a pórusaid és izzadni fogsz, ami pedig hűti a tested.

Fűszeres thai és indiai receptek

6. Főzz alkohollal
Nyugodtan löttyints kevés jófajta vörösbort a raguba vagy a levesbe. Egyrészt kiemeli az ízeket, másrészt melegít és megmozgatja benned a csít, azaz az energiát.

7. Sózz bátrabban
A sós íz a testünkben befelé vezeti az energiát és információ a vesének, amely télen különösen érzékeny a hidegre. A természetes sós ízek, úgy mint a szójaszósz, a miszó, a tengeri állatok és növények (algák) és a hüvelyesek mind táplálják a vesét és így különösen hasznosak a téli időszakban.

Japán (szójaszószos, miszós, algás) receptjeinket itt találod 

8. Szeresd a feketét
Nem a kávéra gondolunk, hanem arra az érdekes tényre, hogy minél sötétebb színű egy zöldség, annál nagyobb az ásványi anyagtartalma, és ezért annál kedvezőbben hat a vesére. Télen válaszd mindenből a sötétebb fajtát: egyél vadrizst, fekete szezámot, fafülgombát és fekete babot.

Itt egy igazi őszi-téli melengető fekete babos enchilada recept Makitól 


A cikket Farkas Viktória, az Étel, ital, kicsi Vú blog szerzője írta

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog