OLVASTAD MÁR?
 
Paella, "ázsiai" módra
Most a tenger gyümölcseivel készült paellának adunk egy csavart azzal, hogy ázsiai ízvilágúra hangoljuk. Elképezstően finom nyári fogás lesz az eredmény, érdemes kipróbálni! A paella szó egyébként a speciális, kétfülű serpenyő neve, amit elképesztő...
 
Eper sósan! Pakora eperchutney-val + bazsalikomos eperrizottó
Előző cikkünk epres-bodzás duója, európai ízelőbimbóinkat kielégítő harmonikus páros volt. Most viszont szofisztikáltabb recepteket hoztunk, ahol az édes és sós ízek egyensúlyára építünk, valamint a nyitottságotokra. Mivel ezúttal az eper sós ételekben szerepel...
 
Az "új vegetáriánus" - Interjú Chef Makival + Kenchinjiru (recept)
Nem véletlenül indítottuk Húsmentes Hétfői recept- és vacsorasorozatunkat a 100fokon, illetve a Makifood Főzősikolában. A vegetáriánus konyháról a legtöbb embernek még mindig nagyon unalmas és ízetlen ételek jutnak eszébe: rántott sajt, rántott gomba, esetleg...
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Ha japán konyháról van szó, a legtöbb embernek egyből a sushi (és a rizs) jut eszébe. Pedig óriási hagyománya van Japánban a tésztaevésnek is, ezen belül pedig a soba tészta elkészítéséhez és fogyasztásához is külön szokások kapcsolódnak. Most ezekről számol be nektek szerzőnk, aki Maki mellett kuktaként is bepillanthatott a japán házikonyha titkaiba.

A japán soba szó hajdinalisztet jelent. A belőle készült és azonos nevű tészta változó arányban búzalisztet is tartalmaz, enélkül túlságosan törékeny lenne, de minél magasabb a hajdinatartalma, annál jobb. Érdemes megnézni ezt a pár perces videót a tészta gyúrásáról és a fantasztikus vágási technikáról!

Évszázadokkal ezelőtt a soba tészta a szegény emberek eledele volt és ma is az egyik legolcsóbb és legnépszerűbb állomás-étel, ami egy várakozási idő alatt elkészül és a vonat érkezéséig gyorsan be is szürcsölhető. A soba tésztát hagyományosan forró leves betétjeként, vagy hidegen, szójaszószos mártásba mártogatva fogyasztják. Ez utóbbit állítólag nagy melegben szeretik különösen a japánok. Tápláló, hűsítő és pillanatok alatt elkészül.

A rengeteg soba tésztára szakosodott étteremben természetesen sok más változatban is használják a tésztát, például algalapba göngyölve egyfajta szusi-ként is fogyasztják - ilyet én is kóstoltam a Makifood egyik japán specialitásokat bemutató óráján.

Az alábbi receptben ázsiai ízvilágú, de egyszerű tésztaétel alapanyaga lett a Japánból ajándékba kapott tészta (,de könnyedén beszerezhető ázsiai élelmiszerboltokban is). A mángold pedig ilyenkor ősszel, újra frissen szedhető, vagy termelői piacokon beszerezhető. Különösen kedvez neki ez a nedvesebb nyár és ősz, így könnyebben hozzájuthatunk. Ha mégsem, helyettesítsük nyugodtan például friss spenótlevelekkel.
A mángoldról itt olvashatsz bővebben (receptekkel). 

Mángoldos soba tészta

Hozzávalók (kb. 2főre):

200 g soba tészta (kapható pl, a Culinarisban, a Fény utcai piac alján lévő Ezerfűszeresnél, az Ázsia boltban)
2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
300 g mángold (vagy spenót)
4 gerezd fokhagyma
4 cm-es darab friss gyömbér
2 evőkanál halszósz, vagy osztrigaszósz
1 lime leve, vagy fél citrom leve
2 evőkanál szezámolaj
2 evőkanál szezámmag

A mángoldot vastag ereitől és szárától megtisztítjuk, csíkokra vágjuk.
A fokhagymát és a gyömbért felaprítjuk.
A szezámmagot száraz serpenyőben világos barnára pirítjuk.
A tésztát a zacskón levő utasítás szerint kifőzzük. Általában 3-4 percig kell főzni, majd hideg vízzel leöblíteni.
Wokban, vagy serpenyőben felforrósítjuk a napraforgóolajat, beletesszük a gyömbért és a fokhagymát, egy perc után pedig a mángoldot. 3-4 percig főzzük, amíg megpuhul. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett tésztát, átforgatjuk, meglocsoljuk a halszósszal, a szezámolajjal és a lime lével. Alaposan összekeverjük.

Szezámmaggal megszórva azonnal tálaljuk.



További ázsiai receptjeinket itt találod
A japán konyháról itt olvashatsz (receptekkel)

A cikket Kósa Gabriella, a Rakottkert blog szerzője írta.

A 100fok szakmai mentora a Makifood Főzőiskola.
Az Iskola őszi szemeszterében több ázsiai/japán kurzus is indul Chef Makival (pl: Ázsiai tésztagyár, Japán házikonyha, Sushi, Izakaya - Japán tapas, stb.)
Jelentkezés és információ itt.

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.


100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog