AJÁNLÓ
 
11:04
2013. 10. 31.
Valójábannemis mexikói, hanem egy Tex Mex fogást ajánlunk a csípősen hideg estékre, a Húsmentes...
A bejegyzés folyatódik
 
11:04
2013. 10. 31.
A nagy melegben is szükségünk van kalóriákra. Egy könnyű ebédet ajánlunk, ami jól fog...
A bejegyzés folyatódik
 
11:04
2013. 10. 31.
Ez a hosszú hétvége nem a szabadtéri programokról fog szólni, és sajnos még mindig nem kerülnek...
A bejegyzés folyatódik
 
11:04
2013. 10. 31.
Itt a spárgaszezon! Korábbi cikkünkből mindent megtudhatsz a spárgáról: hogyan vásároljunk,...
A bejegyzés folyatódik
 
11:04
2013. 10. 31.
Néha olyan alapanyagokból is összeállhat egy tápláló fogás, amelyeknek első látásra nem...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Hagyományos angolszász őszi-téli ünnepi sütemény a 'pumpkin pie', a sütőtökpite. Sütőtökös cikk- és receptsorozatunk részeként, az eredeti receptet kicsit megreformálva, elhozta nektek ezt a klasszikus receptet a Zizi kalandjai vegetáriánus blog szerzője, Nagy Zita. Ha van a családban gyerek, különösen értékelni fogja a töklámpásnak ezt a kulináris felhasználási módját. Vigyázat! Sütőtököt nem kedvelők is könnyen elcsábulhatnak...


Múlt héten mindent leírtunk a különböző sütőtökfajtákról és felhasználásukról. Melyik a legjobb levesnek, ragunak, currynek, sütni, vagy hogy mit kezdjünk a hatalmas lámpásnak való tökkel? Kiderül nagy sütőtökkalauzunkból.

Készítettünk egy igazi őszi, vega, sütőtökös fogást is: diós-gombás, aszaltparadicsomos kuszkusszal töltött sütőtököt. (A gyönyörű fotóktól biztosan kedvet kaptok hozzá!) És most következik a sütőtökmenü leghálásabb része: a desszert. 

Sütőtök pite

Cukrász ABC sorozatunk egy teljes részét a pitetészta készítésének szenteltük. Itt találtok minden információt a tökéletes, omlós pitetészta elkészítéséhez - fotókkal illusztrálva lépésről-lépésre.

A recepthez használt bögre 250 ml-es. Ez a mennyiség egy 29-30 cm-es pite formába elegendő.

Hozzávalók:

Tésztához:
- 200 g tönköly fehérliszt
- 50 g zabliszt
- 170 g hideg vaj, kockákra vágva (vagy kókuszzsír)
- 4 evőkanál hideg víz
- 2 teáskanál nád porcukor (kávédarálóban megőrölhetjük)
- 1/2 teáskanál só

Töltelékhez:
- 2 bögre sütőtök megsült húsa
- 1 bögre (kb. 200-250 g) ricotta 
- 1/2 bögre tejszín
- 2 db bio tojás
- 1/3 bögre nádcukor
- 2 evőkanál juharszirup (elhagyható - mézzel helyettesíthető)
- 1 teáskanál fahéj
- 1/4 teáskanál reszelt szerecsendió
- 1/4 teáskanál reszelt friss gyömbér
- 1 vaníliarúd kikapart magjai



A sütőtököt vágjuk félbe, kanalazzuk ki a magokat és süssük meg 180-200 fokon kb. 45-60 perc alatt. Hagyjuk kihűlni, majd kanalazzunk ki 2 bögrényi tökhúst.

A tészta elkészítéséhez egy tálban keverjük össze a liszteket, a sót és a porcukrot. Adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat és morzsoljuk el. Kanalanként adjuk hozzá a hideg vizet és gyúrjuk össze a tésztát. Formázzunk labdát belőle, csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe 30-40 percre.

Közben készítsük el a tölteléket. Egy tálban verjük habosra a tojásokat a nádcukorral. Adjuk hozzá a juharszirupot, vaníliát, szerecsendiót, fahéjat, gyömbért, majd a ricottát és a tejszínt. Keverjük jól össze és tegyük félre.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. fél cm vastagra és helyezzük a kivajazott 29-30 cm átmérőjű kerek formába. Ujjainkkal nyomkodjuk bele a tésztát úgy, hogy a forma oldalára is legalább 3 cm magasságban tapadjon. Villával szurkáljuk meg a tésztát, tegyünk rá sütőpapírt és babot nehezéknek és süssük “vakon” 15 percig, amíg halvány aranybarna lesz. Ekkor a babot, sütőpapírt levéve, süssük még 5 percig, amíg a tészta teljesen átsül. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Öntsük bele a sütőtökös krémet és süssük 180 fokon 15 percig, majd 170 fokon további 30-40 percig, amíg a közepébe szúrt kés vagy fogpiszkáló tisztán jön ki. Ha közben a széle elkezd nagyon barnulni, akkor tegyünk rá alufóliát, hogy ne piruljon tovább és süssük így a pitét.

Várjuk meg, amíg majdnem kihűl, szeletekre vágva tálaljuk. Házilag felvert tejszínhabbal koronázhatjuk meg a szeleteket. De ez már tényleg csak extra…

Kapcsolódó cikkek: 

Mégtöbb piterecept Cukrász ABC sorozatunkban, itt. 
Diós-gombás, aszaltparadicsomos kuszkusszal töltött sütőtök
Kalauz a különböző sütőtökfajtákhoz - Melyikből mit készítsünk?

Cukrász ABC sorozatunk korábbi cikkeit itt olvashatjátok (pl. gluténmentes lisztekről, vajas tészta, pitetészta készítéséről, sütés nélküli süteményekről)

A cikket Nagy Zita, a Zizi kalandjai blog szerzője írta.

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk!

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog