AJÁNLÓ
 
11:15
2015. 07. 27.
A statisztikák szerint Európában a magyarok halfogyasztása a legalacsonyabb. Mindössze 4-4,5...
A bejegyzés folyatódik
 
11:15
2015. 07. 27.
A rizottókat rengetegen szeretik, még akkor is, ha a mezei párolt rizshez képest némileg macerásabb...
A bejegyzés folyatódik
 
11:15
2015. 07. 27.
Ha csak egy doboz paradicsomkonzerv és egy csomag tészta van otthon, akkor is kiváló ebédet lehet...
A bejegyzés folyatódik
 
11:15
2015. 07. 27.
Nem gondoltuk volna, hogy már ilyenkor melegítő levest készítünk, de az időjárás miatt...
A bejegyzés folyatódik
 
11:15
2015. 07. 27.
A timbale forma egy dobfajtáról (Timballo) kapta a nevét, mely magas oldalú, enyhén kúpos aljú...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Így kerül a lecsó a padlizsánba

Ha nyár, akkor lecsó! Természetesen ahány ház, annyi lecsós recept létezik. Bár van, aki az év 365 napján képes lenne lecsót enni, a legtöbb lecsórajongó is eljuthat arra a pontra, amikor egy kicsit unalmassá válik a dolog.

Ez a recept, ami Zöld Múzsa blogjáról származik, tulajdonképpen egy töltött padlizsán receptje, izgalmas, köleses-lecsós töltelékkel. 

Fontos, hogy az ételhez ne nyers paradicsomot, hanem concassét használjunk fel.

A concasse a meghámozott, kimagozott és apró kockákra (0,5 x 0,5 cm-es) vágott paradicsomot jelenti. És hogy miért van erre szükség? Mert a friss paradicsomok magja egy kis keserű ízt csempészhet az ételbe, ezenkívül a concasséval készített ételek ételek kevésbé lesznek "vizesek", mint azok, amelyekhez nyers paradicsomot használunk. A concasse szószokba, omlettekbe, hűtve salátákba, stb. kerül.

 

A concasse elkészítése:

1) Eltávolítjuk a paradicsom szárát, és egy nem túl mély, X alakú vágást ejtünk a paradicsomon.
2) kb. 30 másodpercre forró vízbe tesszük (blansírozzuk) a paradicsomot Amikor a héja elkezd leválni, kivessük a vízből.
3) A paradicsomot jeges vízbe tesszük - így megakadályozzuk, hogy megfőjön.
4) Kivesszük a jeges vízből, egy vágódeszkára helyezzük és leszedjük a héját.
5) Félbevágjuk az "egyenlítőnél", és kinyomjuk belőle a magokat.
6) Felvágjuk a húsát, és kész is.

A folyamat lépésről lépésre, képekkel itt található.

Lecsós kölessel töltött padlizsán
 

Hozzávalók:
- 2 kicsi padlizsán
- 10 dkg köles (háromszoros mennyiségű sós vízben megfőzve)
- 2 ek. kókuszzsír
- 1 ek. olívaolaj
- 1 közepes fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3-4 db érett paradicsom (concasse)
- 1 db zöld paprika (nem erős)
-  reszelt sajt (elhagyható)
- csili opcionálisan
- só, bors, őrölt kömény ízlés szerint
- friss petrezselyem
- friss bazsalikomlevelek
- 10-15 szem fekete olívabogyó

Elkészítése:

A kölest megfőzzük  a háromszoros mennyiségű vízben és hagyjuk kihűlni. A padlizsánokat félbevágjuk és kanállal kiszedjük a belsejüket. Igyekezzünk ezt úgy csinálni, hogy egy centiméter vastag kéreg maradjon belül! Vékonyan kikenjük őket olívaolajjal és picit megsózzuk.

Egy serpenyőben kókuszzsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Rádobjuk a szintén apróra vágott paprikát, valamint a padlizsán belső részét felaprítva,  és rányomjuk a gerezd fokhagymát is.

A paradicsomconcassét utoljára adjuk a lecsóhoz. Fűszerként ízlésünknek megfelelően sót, őrölt köményt (római kömény és koriander hozzáadásával kicsit shakshukás lesz), a végén pedig frissen őrölt fekete borsot használhatunk.

A lecsós ragut összekeverjük a főtt kölessel, a karikákra vágott fekete olívabogyóval, és a padlizsánokba töltjük.

Előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, és a sütés befejezése előtt megszórjuk reszelt sajttal a "padlizsáncsónakok" tetejét. Friss, apróra vágott petrezselyemmel és bazsalikomlevelekkel tálaljuk. Könnyed nyári vacsora vagy vendégváró falat lehet!

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog