AJÁNLÓ
 
07:09
2014. 11. 14.
"Vágjuk 1x1 cm-es kockákra a krumplit", "aprítsuk fel a hagymát", vagy "vágjuk vékony...
A bejegyzés folyatódik
 
07:09
2014. 11. 14.
Besamel, hollandi mártás, csirkealaplé... ha egy kicsit is beleássuk magunkat egy szakácskönyvbe,...
A bejegyzés folyatódik
 
07:09
2014. 11. 14.
Nem sült át, nem főtt meg rendesen? Túl sós, vagy nem elég ízletes? Az alapanyagok nem a...
A bejegyzés folyatódik
 
07:09
2014. 11. 14.
Nem kell minden nap órákat tölteni a konyhában ahhoz, hogy egészséges, minőségi ételeket...
A bejegyzés folyatódik
 
07:09
2014. 11. 14.
Maki is részt vett vasárnap a Szimpla Piac már hagyományosnak mondható jótékonysági ebédjének...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Segítség! Gyerek a konyhában!

Mindannyiunknak vannak olyan gyerekkori élményei, emlékei, amelyek a konyhához, és a közös főzéshez kapcsolódnak. Mindenki emlékszik az első egyedül – na jó, anyai segítséggel – elkészített sütire, vagy az első önálló konyhai akcióra, még akkor is, ha nem sikerült tökéletesen. Csak felnőttként és szülőként szembesülünk azzal, hogy nem könnyű egyszerre koncentrálni a főzésre, a kicsik felügyeletére és arra, hogy ne unatkozzanak, amíg az étel elkészül. 

Az apákat is arra bátorítjuk, hogy ők is vegyenek részt a konyhai műveletekben, kisfiúk esetében ez nagyon fontos. Az ilyen gyerekek felnőttként is szívesen részt vesznek a háztartási munkákban. Egy tanulmányból pedig kiderült, hogy azok a lányok, akiknek az apukája segített otthon a háztartásban, felnőttként jobban kerestek.

forrás: Flickr - Heinrock

Összegyűjtöttünk néhány tippet a gyerekekkel közös főzéshez: 

Várjuk meg, amíg a gyerek kezdeményez!

A főzés ne egy kötelező program legyen, hanem egy örömet okozó tevékenység. Ha a kicsik szeretnének „segíteni”, ne utasítsuk őket vissza, ha van rá lehetőség.

Készüljünk fel a káoszra!

A kényes, nehezen tisztítható felületeket cseréljük könnyen kezelhetőekre, amelyeket nem féltünk a kis kukták akcióitól. És igen, nem lesz rend a konyhában.

Alakítsunk ki egy minikonyhát!

Ha van a gyerekeknek egy külön kis kuckójuk a konyhán belül, szemmel tarthatjuk őket, és közben nyugodtan végrehajthatjuk a komolyabb műveleteket.

Tegyünk el mindent, ami veszélyes!

Az éles és veszélyes eszközöket a gyerekek ne érjék el. Soha ne hagyjuk bedugva az elektromos eszközöket.

Vonjuk be őket az előkészületekbe!

Ha kiválasztottuk a receptet, vegyük meg /keressük meg a konyhában együtt a hozzávalókat. Ha vannak helyettesíthető alapanyagok, bízzuk a kicsikre a döntést.

Ragaszkodjunk a higiéniai szabályokhoz!

Tanítsuk meg őket az alapvető szabályokra: a kötény használatára, a tisztaság fontosságára, a kézmosásra és a hosszú haj összekötésére.

Bízzunk rájuk részfeladatokat!

Komolyabb fogásokat is elkészíthetünk együtt, ha a kicsikre bízunk néhány részfolyamatot, pl. az alapanyagok megmosása, a tészta gyúrása vagy a szaggatás. Aki tud számolni, a hozzávalók kimérésében kimérésében is segíthet. A banánt, a körtét vagy a gombát műanyag késsel is fel lehet szeletelni.

Kérjük ki a véleményüket!

Kóstoljunk együtt, és mondják el, hogy ízlik nekik az étel.

Használjuk a közös főzést arra, hogy megismerhessék az egyes alapanyagokat!

Főzzünk olyan hozzávalókból, amelyek eddig nem arattak nagy sikert a gyerekeknél, például spenót, sóska, satöbbi. Közben meséljünk arról, melyik hozzávaló miért jó a szervezetünknek, miért egészséges.

Tanítsuk meg őket arra, hogy a főzéssel mekkora örömöt lehet okozni!

Születésnapja van apának vagy anyának? Vendégek jönnek? Meglátogatjuk a nagyit anyák napján? Rengeteg alkalom kínálkozik arra, hogy megmutassuk: a főzéssel azt is kifejezhetjük, hogy mennyire szeretjük azt, akinek az étel készül.

Vonjuk be őket a takarításba!

Így korán megtanulják, hogy az ételkészítéshez a rendrakás is hozzátartozik.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog