AJÁNLÓ
 
09:06
2014. 03. 07.
A rizottókat rengetegen szeretik, még akkor is, ha a mezei párolt rizshez képest némileg macerásabb...
A bejegyzés folyatódik
 
09:06
2014. 03. 07.
A timbale forma egy dobfajtáról (Timballo) kapta a nevét, mely magas oldalú, enyhén kúpos aljú...
A bejegyzés folyatódik
 
09:06
2014. 03. 07.
Ez történik, ha egy gasztroblogger körülnéz a hűtőjében, és ezeket az alapanyagokat fedezi...
A bejegyzés folyatódik
 
09:06
2014. 03. 07.
Kevés népszerűbb előétel van manapság, mint a padlizsánkrém. Többségünk ezen kívül...
A bejegyzés folyatódik
 
09:06
2014. 03. 07.
A padlizsán tipikusan olyan alapanyag, ami szinte könyörög az embernek, hogy százféleképpen...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Grúz sorozatunk első cikkében bemutattuk a grúz konyha sokszínűségét, majd egy tipikus grúz vacsorát tártunk az olvasók elé fogásonként. Elkészítettük a híres khacahpurit (sajtos-tojásos sült kenyér), majd egy krémes, spenótos és pórés pkhalit (meleg salátát), most pedig megkoronázzuk menüsorunkat egy különleges - gránátalmás, diós, korianderes, padlizsános - grúz főétellel.

A khachapurihoz köretként leggyakrabban pkhalit fogyasztanak, ami zöldségből, dióból és gránátalmából készült krémes saláták gyűjtőneve. Grúz konyhát bemutató cikkünkben fotókkal illusztrálva olvashattok a khachapuri és pkhali különböző verzióiról. Bevezető cikkünkből az is kiderül, a grúzok gyakorlatilag bármit képesek diókrémmel (=bazhe) fogyasztani (például csirkét, sültpaprikát, padlizsánt).

Tipikus grúz főétel a diókrémmel töltött padlizsánszelet (badrijani nigvzit). Ahány helyen jártunk, gyakorlatilag annyi félét ettünk belőle: volt, hogy belegöngyölték a krémet, vagy csak rátették, a krém néha kicsit fokhagymás, más helyen pedig tojásos. Azért itt is igaz, hogy a sok dió, fűszerek, kis ecet és gránátalma szirup sosem árt.

Diókrémes padlizsánszeletek (Badrijani nigvzit)

1 kg padlizsán, lehetőleg hosszúkás alakú
2 ek só
2 dl napraforgóolaj
20 dkg dióbél ledarálva
2 gerezd fokhagyma aprítva
1 kk őrölt görögszéna
1 tk frissen őrölt koriandermag
1/2 tk őrölt szerecsendió
1 ek fehérborecet
1 ek gránátalmaszirup (vagy ha nincs, akkor helyette még egy kanál fehérborecet)
1 csomag koriander zöld
1 gránátalma
só, bors

A padlizsánt hosszában felvágjuk kb. 1 cm szeletekre (vastagnak tűnik, de sütéskor eléggé összeesik majd). A 2 evőkanál sóval jó alaposan besózzuk és félretesszük egy fél órát állni, hogy kifolyjon belőle a keserű lé (ezt a lépést mindenképpen megéri csinálni, mert utána a padlizsán a fűszerek ízét is jobban magába szívja). Fél óra után lemossuk a sót, megtörölgetjük a szeleteket és olajban kisütjük és szalvétán lecsöpögtetjük őket.
A diót a fokhagymával, a fűszerekkel, az ecettel és a gránátalmasziruppal összeturmixoljuk és ha nem elég pépes állagú, akkor még egy kis olajat adunk hozzá. A diós masszát a kihűlt padlizsánszeletekbe tekerjük és friss gránátalmamagokkal és korianderrel megszórva mehet az asztalra.

Tálaljátok khachapurival (sajtos sült kenyérrel) és pkhalival (diókrémes spenót, póré  vagy céklasalátával).

Grúz cikk- és receptsorozatunk előző részeit itt olvashatjátok.

További grúz recepteket szerzőnk, Vida Kata blogján, a Babramegy-en találtok.

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog