OLVASTAD MÁR?
 
Ezért nem lehet megúszni, hogy apróra vágjuk a zöldségeket
"Vágjuk 1x1 cm-es kockákra a krumplit", "aprítsuk fel a hagymát", vagy "vágjuk vékony csíkokra a sárgarépát"... ugye ismerősek ezek az instrukciók? A ilyen recepteknél valószínűleg Ti is feltettétek már magatokban a kérdést, hogy miért kell a receptben meghatározott...
 
Kenyér gyorsan / 2. - Lepénykenyerek Ázsiából, Afrikából és Amerikából
Legutóbb, egy Föld körüli utazás keretében a különböző kultúrák és konyhák lepénykenyereinek nyomába eredtünk. Sikerült feltérképeznünk Európát - megismerkedtünk a legnépszerűbb mediterrán és skandináv lepényekkel, és hoztunk nektek egy pisztáciás...
 
Kezdőkészlet - Grúz konyha
Töltött kenyerek, diókrém, padlizsán, gránátalma és friss zöldfűszerek... Évszázadok óta fontos kereskedelmi csomópont lévén, a grúz konyhára egyaránt hatással volt a török, az azeri és az orosz szomszédság, izgalmas keverékét hozva létre a Közel-Keleti,...
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Liszt e a mandulaliszt és hogyan lesz sütemény belőle? Merjünk e a boltban kapható gluténmentes lisztkeverékek helyett valami mást használni? És hogy ez a téma miért érinti azokat akik nem gluténérzékenyek? Mert a gluténmentes táplálkozás nemcsak kényszer lehet. Az egészséges táplálkozáshoz hozzá tartozik a változatos gabonafogyasztás és a gluténban szegényebb étrend. Illetve különleges ételeket/süteményeket is kreálhatunk gluténmentes alapanyagokból, melyekhez most használati útmutatót - és egy csokoládés receptet! - is kaptok Márk Szonjától, az Édesem blog szerzőjétől, a Makifood Főzőiskola cukrászat tanárától.


Sokan azt gondolják, a búza finomliszten kívül bármit lehet használni lisztérzékenység esetén - ez sajnos nem igaz. Például se teljes kiőrlésű búzaliszttel, se rozsliszttel ne próbálkozzunk, ezek mind glutént tartalmaznak. Régi kedvenc süteményünk gluténmentes verziója sem feltétlenül fog sikerülni, ha egy az egyben kicseréljük a receptben a búzalisztet például rizslisztre vagy kukoricalisztre. Nagyon izgalmas dolog viszont különleges lisztfajtákat és magvakat felfedezni, ezekkel kísérletezni - kifejezetten változatosabb étrendre sarkallja az embert. Nem kell feltétlenül a gluténmentes lisztkeveréket lekapni a közért polcáról, hanem tudatosan válogatva a lisztek között, sokféleképpen és változatosan is lehet gluténmentes desszerteket, süteményeket, kenyereket készíteni. 

Gluténmentes lisztek, gabonák 

Rizsliszt, barna rizsliszt
Mindkét típusa gluténmentes, de a barnát gyakrabban használják diétákban, mert mivel barnarizsből készül, egészségesebb, magasabb a rost- és tápanyagtartalma. Az ebből készült sütemények tésztája kissé nehéz, tömör, ezért gyakran más lisztekkel keverik. Íze jól felismerhető, míg a fehér rizsliszté jellegtelenebb.

Tapiókaliszt
Keményítőként a legismertebb, például az amerikai pie-okban használják. Leggyakrabban a tapiókagyönggyel találkozhatunk, nagyon népszerű a belőle készült puding, a bubble tea-ről nem is beszélve.

Szójaliszt
Főleg más lisztekkel együtt használják, sokszor sűrítőként.

Teff liszt
Ebből készül az Injera nevű, etióp laposkenyér. Nagyon magas a tápanyagtartalma.

Chia liszt
Dél-Amerikában honos magfajta (lsd. a fotón) lisztté darálva. Ún. superfood, nagyon egészséges, omega-3 zsírsavat tartalmaz, valamint rengeteg rostot és fehérjét.

Gesztenyeliszt, mandulaliszt
A szárított gesztenyéből és a mandulából darált porok (lsd. a fotón) valójában nem is lisztek, hiszen nem gabonából készültek. Ennek köszönhetően jól alkalmazhatóak a gabonamentes diétákban vagy például a paleolit étrendben. A mandulaliszt a modern cukrászat egyik kedvenc alapanyaga, ebből készül például a macaron és a financier.

A gluténmentes deszertekről és süteményekről mégtöbbet megtudhattok Szonjával készítet korábbi interjúnkból.



És egy glutén- és laktózmentes süteményrecept: Olívaolajos csokoládés sütemény


Őrülten szeretem a vajat, és csak egyetlen dologra vagyok hajlandó lecserélni a süteményekben, és az nyilván nem a margarin. Arra ne számítson senki, hogy az olívaolaj íze kirobban a süteményből, viszont az állaga egészen más lesz, mintha vajjal csináltuk volna.

Hozzávalók:
(kb. 8 db 10 cm átmérőjű vagy egy nagy kerek, 23 cm-es formához)
170 g étcsokoládé (én 70%-ost használtam)
125 ml olívaolaj
60 g mandulaliszt v. darált mandula
2 ek rizsliszt
1/4 tk borkő (nem borkősav, hanem cream of tartar, de akár el is hagyható)
egy csipet só
4 db szobahőmérsékletű tojás, szétválasztva
170 g cukor

Előmelegítem a sütőt 160 fokra (légkeverésest 140-re). Én 10 cm átmérőjű tortagyűrűket használtam formának, de muffintepsiben vagy egy normál tortakarikában is meg lehet sütni a tésztát.

A cikk szerzője a Makifood Főzőiskola tanára, Márk Szonja, az Édesem blog szerzője. Október 26-án, szombaton "Gluténmentes desszertek" címmel tart kurzust a Főzőiskolában. Óráján ezeket a gluténmentes desszerteket is megtanulhatjátok elkészíteni:

Mogyorós cupcake
Trüffeltorta
Kókuszos-citromos habcsók rolád
Cider palacsinta birsalma szósszal



Cukrász ABC sorozatunk korábbi írásait (pitekészítés, vajas tészta, sütés nélküli sütemények, mértékegységek, stb.) ITT olvashatjátok.

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog