AJÁNLÓ
 
09:00
2014. 12. 01.
Mivel az időjárás egyelőre tavaszt csak nyomokban tartalmaz, még utoljára egy téli ételt...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2014. 12. 01.
Malac és lencse: a szilveszteri vacsora főszereplői, amelyke biztosítják a szerencsét a következő...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2014. 12. 01.
Egy igazi téli fogás következik, ami újévi szerencsét hozó ételnek is beillik. És ami...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2014. 12. 01.
A csicsóka, vagy jeruzsálemi articsóka fontos téli tápanyagforrás. Rosttartalma kb. ötször nagyobb,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2014. 12. 01.
Nem gondoltuk volna, hogy már ilyenkor melegítő levest készítünk, de az időjárás miatt...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Kósa Gabi, a Rakottkert bloggere szerint itt az idő, hogy a gesztenyét ne csak édesség formájában fogyasszuk. Lisztes, burgonyára emlékeztető íze ugyanis nagyon jól érvényesül fűszeres környezetben is, a téli időszak sztárzöldségével, a kelkáposztával pedig különösen harmonikus párost alkotnak. A tápláló csicseriborsóval és némi fűszerrel kiegészítve pedig egy igazi melengető, laktató levest kapunk, ami a gesztenye pucolását leszámítva gyorsan el is készül. 

Ha a kelkáposztát kelbimbóval helyettesítjük, levesünk különböző nagyságú gömbformák valóságos arzenálja lesz, még a gyerekek is élvezettel válogathatnak benne.

Gesztenyés – csicseriborsós kelkáposztaleves

Hozzávalók:
10 dkg gesztenye
400 g konzerv csicseriborsó(vagy 15 dkg száraz csicseriborsó egy éjszakára beáztatva, előfőzve)
1 kis fej kelkáposzta
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál őrölt szegfűbors
1 kávéskanál őrölt római kömény
só, frissen őrölt bors
1,5 liter zöldség alaplé, vagy víz
1 evőkanál citromlé
friss menta a tálaláshoz

Elkészítése:

A gesztenyék héját éles késsel keresztben bemetsszük, tepsibe terítjük, egy pohár vizet öntünk alá és közepesen forró sütőben addig sütjük, amíg a metszéseknél a héja felpenderedik és a gesztenyék megpuhulnak. Még forrón meghámozzuk. (Használhatunk pucolt, fagyasztott gesztenyét is, ha nagyon sietünk.)

A hagymát apróra vágjuk, az olajon puhára pároljuk. Hozzáadjuk a szintén felaprított fokhagymát, a szegfűborsot és a római köményt. Egy percig pirítjuk, majd elkeverjük benne a lecsöpögtetett csicseriborsót és a csíkokra vágott kelkáposztát. Átforgatjuk, majd felöntjük az alaplével, vagy vízzel. Sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd kisebbre vesszük alatta a hőfokot, körül-belül fél óra alatt puhára főzzük. Az utolsó 10 percben a levesbe tesszük a gesztenyéket is. Citrommal és ha szükséges, még sóval, borssal ízesítjük.

Tálaláskor vágott mentalevéllel és pár csepp olívaolajjal díszítjük.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog